Önbizalom erősítő játék, melyet a szülők játszhatnak kisiskolás gyermekeikkel

Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk gyermekeinkkel, egy olyan elfoglaltságot ajánlunk, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építhetjük általa az önismeretét, önbizalmát.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

TUDJUNK MEG TÖBBET GYERMEKÜNKRŐL

Lassan mindenki belerázódik az otthoni munkavégzés mellett a gyermekek tanításába és szórakoztatásába. Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk, itt találhatunk pár olyan játékot, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építheti általuk nem csak az önismeretét, de a kapcsolatunkat is.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

SÜSSÜNK-FŐZZÜNK EGYÜTT A GYEREKEKKEL! – 1. RÉSZ

Jót enni mindenki szeret. De a finom falatok elkészítése is nagy öröm lehet, főleg, ha a család közösen készíti!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – TALÁLÓS KÉRDÉSEK

A Találós kérdések applikáció még akkor is egy szórakoztató játék lehet, ha kevésbé rajongunk az ilyen típusú agymozgatókért, észre sem vesszük, és csak úgy szalad az idő miközben játszunk. Minden egyes helyes megfejtés növeli az önbizalmat és a kíváncsiságot, vajon a  következő feladványt meg tudjuk-e fejteni? Próbáljuk ki a játékot, teszteljük a tudásunkat, és szerezzünk minél több érmét!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

A KERÉKPÁR TAVASZI FELKÉSZÍTÉSE

Ahogy az időjárás napról napra jobbra fordul, egyre több időt szeretnénk a szabadban tölteni, sétálni, túrázni, kerékpározni. Az előírások betartása mellett nincs akadálya a bringázásnak, de biztos sokan vannak, akik már az önfeledt, korlátozások nélküli kerékpártúrákról ábrándoznak. De addig is, amíg a Balaton körüli kerekezést még csak fejben tervezzük, a kerékpárokkal már foglalkozzunk aktívan!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – ONLINE MEGOLDÁSOK SNI SPECIFIKUS JAVASLATOKKAL

A koronavírus-járvány következtében már több, mint két hónapja távoktatás keretein belül zajlik az iskolai élet. Ebben az időszakban különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésére-oktatására, hiszen ebben a rendkívüli oktatási helyzetben is megilleti őket az a többlettámogatás, amelyet az iskola falain belül is megkapnak.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

A LECSÖKKENT FIZIKAI AKTIVITÁS ÉS A TÁPLÁLKOZÁS KAPCSOLATA

A gyermekek korábbi energiaszükségletük megváltozott. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a megszokott táplálkozási mennyiségnek, a minőségének és az összetételének alkalmazkodnia kell a hétköznapokhoz.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

 

KÖZÖS ELCSENDESEDÉS A CSALÁDBAN

A napok nagyon gyorsan telnek a gyermekekkel való tanlás és munka mellett. Mindenhonnan halljuk, hogy fontos sokat mozogni a gyerekekkel, és ez tényleg így is van, a jókedvű, felszabadult játékokra is nagy szükség van. Fontos azonban arra is odafigyelni, hogy időnként elcsendesedjünk, lelassuljunk, befelé is figyeljünk.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – ÍGY KÜTYÜZZÜNK OKOSAN!

Az otthon maradás időszakában az okos eszközeink nagy segítséget jelentettek a mindennapokban. Azonban sok szülőt aggaszthat, hogy a gyerekek az eddigieknél is több időt töltenek az okos kütyük nyomogatásával.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – VAKTÉRKÉP

Mi van a térképen? Játszva ismerkedhetünk a Vaktérkép applikáció segítségével hazánk domborzati térképével, vízrajzával és természeti kincseivel!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

FORDÍTOTT NAP OTTHON

Lassan mindenki belerázódik az otthoni munkavégzés mellett a gyermekek tanításába és szórakoztatásába. Ha kifogytunk az ötletekből, hogy mit is játszhatnánk, itt egy ötlet, amely nem csak szórakoztató, de segít jobban megismerni gyermekünket, illetve építhetjük általa a kapcsolatunkat is.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

5+1 FILM TINIKRŐL, AMIT LEGALÁBB EGYSZER MINDENKINEK LÁTNIA KELL!

Ebben a filmajánlóban olyan történeteket válogattunk, melyek bármely tinédzser vagy fiatal felnőtt számára szórakoztatóak és tanulságosak lehetnek!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

TAVASZI WEBINÁRIUMSOROZAT III.

A Digitális Témahét csapata májusban is folytatja a Tavaszi webináriumsorozatát, újabb izgalmas, érdekfeszítő előadásokkal, témákkal és előadókkal.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

CSALÁDI DOMINÓ-NAP

2009-ben tartottak utoljára Dominó Nap rekordkísérlet, ezt szeretnénk most feleleveníteni egy otthoni játék által. Rendezzük meg a nagy Családi Dominó-napot!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

SZÁMOLÁST FEJLESZTŐ JÁTÉKOK OTTHON

Az alábbi kreatív ötletekkel játékosan gyakorolhatjuk a számok világát, az egyszerűbb matematikai műveleteket.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

HANGOSKÖNYV AJÁNLÓ FELSŐSÖKNEK

Kész az olvasókuckó, de kifogytunk a könyvekből? Tipp: hangoskönyvek!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AZ EURÓPAI NEMZETI PARKOK NAPJA

Teljes kikapcsolódásra, feltöltődésre vágysz? A szabadban tett kirándulás, a természet élvezete segít ebben. Ha csodás, természetközeli élményekre vágysz, ha szeretnél közelebb kerülni egy adott országhoz, ha szeretnéd megismerni az érintetlen élővilágot, akkor látogass el egy nemzeti parkba vagy természetvédelmi területre.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

KÖSSÜNK VIRÁGCSOKROT

Ebben a csodás időben nyílnak a kertben, a réten a színpompás növények. A sok-sok illatos vadvirág csalogatja a gyerekeket a szabadba. Egy-egy séta vagy kirándulás alkalmával szedhetünk is belőlük, amelyekből csokrot köthetünk vagy koszorút is készíthetünk.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

HÁZI AUTÓPÁLYA KÉSZÍTÉSE

Már unalmas a kisautók fel-le tologatása? Akkor alakítsunk ki úthálózatot és azon közlekedjenek az autók!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

KERESSÜNK KINCSEKET OTTHON!

Kincskeresés otthon, a lakásban? Hidd el, nem is olyan egyszerű. Főleg, ha a kincs nincs is eldugva, de csak egy részletét látod a térképen.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

HOGYAN ÜLTESSÜNK FŰSZERNÖVÉNYEKET OTTHON?
Ki ne szeretné a friss fűszernövényeket?! Néhány hasznos tanács, hogyan alakítsunk ki otthon konyhakertet!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

ALAKZATOK

A labda kerek, a könyv téglalap formájú. Az asztal viszont lehet kerek vagy szögletes. No de háromszögű vagy négyszögű? A formák és alakzatok mindenhol jelen vannak az életünkben, a természettől kezdve a berendezési tárgyakig.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

FÜGGÖNYT FEL!

Egyszer volt, hol nem volt…, ahogy a legtöbb mese kezdődik. A folytatást most ti mesélhetitek, a saját bábszínházatokban.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

MIRE ALKALMAS EGY ZOKNI? – ZOKNIS JÁTÉKOK

Csíkos, pöttyös, kockás, mintás vagy egyszínű? Térdig vagy bokáig érő? Egész nap, sportoláskor vagy alváshoz viselt? Lyukas, stoppolt vagy pár nélküli? Zoknija mindenkinek van otthon.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

PIKNIK A KERTBEN

A tavasz a piknik ideje! Ha tehetjük, menjünk ki a kertbe, a teraszra, ha pedig lakásunkban töltjük az időt, alakítsunk ki a nappaliban egy piknikre alkalmas területet, és kezdődhet is a tavaszi lakmározás szeretteinkkel!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

CSALÁDI FOTÓALBUM HÁZILAG

Mióta a digitális forradalom reneszánszát éljük, a fénykép értéke és a fényképzés módja teljesen átalakult. Míg 20 évvel ezelőtt még analóg fényképezőgépeket használtunk és elő kellett hívatni az elkészült képeket, addig mára a telefonjainkkal korlátlan mennyiségű képet készíthetünk, és ezért meg is örökítünk szinte minden pillanatot az életünkből. Ennek ellenére mindenki szereti elővenni a régi fényképalbumokat, teljesen más érzetet ad amikor ezeket lapozgatjuk, mint amikor a telefonunkban végig görgetünk a több száz felvételen. Ne feledkezzünk meg ezért képeinkről, érdemes bizonyos időközönként a legkedvesebb nyaralásaink, ünnepeink, de akár a hétköznapjaink vidám pillanatait kiválogatni, és nyomtatott formában, albumba rendezni. Milyen jó lesz ezeket is közösen átlapozni!
Ha megvannak a képek, készítsünk együtt családi fotóalbumot, így még emlékezetesebb lesz amikor újra elővesszük őket.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ„VIZES” JÁTÉKOK

A gyerekek általában nagyon élvezik a vízi vagy a vízhez kapcsolódó játékokat. Ebben a gyűjteményben olyan játékok találhatóak, amelyekben a főszerep a vízé. Többségük lakásban és szabadban egyaránt megvalósítható, és minimális az eszközigényük. A játékok során fejleszthetjük a gyerekek figyelmét, türelmét, egyensúlyérzékét, mozgáskoordinációját.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

ANYA-LÁNYA TEADÉLUTÁN

A most kialakult helyzetben még többet lehetünk gyermekeinkkel, de a dolgos hétköznapokban nem mindig jut idő a meghitt beszélgetésekre. Ahhoz, hogy igazán meg tudjunk nyílni egymás felé, érdemes külön alkalmat találni. Erre szeretnénk most egy programot ajánlani.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

TEHETSÉGES GYERMEK A CSALÁDBAN

Egy tehetséges gyermek nagy öröm a családban, de sok dilemmát is jelent a szülőknek, a hogyan tovább kérdés megválaszolása.

Egy édesanya személyes tapasztalatairól mesél a saját fiának tehetséggondozása kapcsán, valamint Szűcs Imre, az Aranyelme Tehetséggondozó Egyesület vezető pszichológusának tanácsait olvashatjuk ebben a témában a csalad.hu-n: https://www.csalad.hu/csaladban-elni/mit-tegyunk-ha-kiemelkedoen-tehetseges-a-gyermekunk

 

 

RINGATÓ

Kisgyermekes családok részére ajánljuk a Gróh Ilona összeállításában 2018-ban megjelent „Jöjj ki, napocska” című könyv dalait, népi hangutánzóit és ölbeli játék dallamait:

https://www.ringato.hu/jojjkinapocska

Még több kisgyermekeknek szóló dalocskákért látogassanak el a Ringató hivatalos Facebook csatornájára is:

https://www.youtube.com/channel/UCFusF-mnzLoX_IeV75iHSvg/videos

 

 

VIRTUÁLIS RÉGÉSZKEDÉS, AVAGY KUTASD FEL A LAKÓHELYED TÖRTÉNETÉT

Vajon a hely, ahol éltek mióta számít lakott területnek? Lehet, hogy már több ezer évvel ezelőtt is éltek ott. Kutasd fel lakóhelyed kincseit és kultúráját a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázisának segítségével.

https://mnm.hu/hu/node/5763

 

 

MÚZEUM A NAPPALIDBAN

Tekintsük meg a Magyar Nemzeti Múzeum video-sorozatait, ahol barangolhatunk a kincsek között, érdekességeket tudhatunk meg a történelemből, mindezt otthonról: https://mnm.hu/hu/cikk/mnm-mozi

Magyar Nemzeti Múzeum YouTube csatorna:

https://www.youtube.com/channel/UCVYUEvZCHav8JdUDMzRVjug

 

 

METRO TÖRTÉNELEM – VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS

Tudtad, hogy a fővárosi 2-es metró, vagy ahogy sokak emlegetik a „piros metró” 50 éves? A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum virtuális kiállítását végig járva megismerhetjük a „piros metró” történetét az építkezéstől egészen az átadásig.

http://virtualiskiallitas.kozlekedesimuzeum.hu/s/metro50/page/bevezeto

 

 

CSODÁLATOS MAGYARORSZÁG

Barangoljuk be a magyar tenger környékét otthonról! Webkamerák a Balaton környékén:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/webkamerak/

 

 

MADÁRLES

Pillantsunk be a magyarországi gólyafészkekbe. Tudtad, hogy a különleges fekete gólyát is megnézheted?

https://www.facebook.com/watch/gkamerak/

 

 

GONDOLJUNK A NAGYIRA!

A csalad.hu cikkében tippeket, ötleteket találunk, hogyan mondhatunk virtuálisan köszönetet a karantén idején a nagyszülőknek

https://csalad.hu/csaladban-elni/ebed-mosoly-es-mese-online-koszonet-a-nagyszuloknek

 

 

ÖRÖK MOSOLY

A kijárási korlátozások idején komoly fejtörést okozhat, milyen ajándékkal lephetjük meg például szeretteinket szülinapra vagy névnapra. A csalad.hu cikke a családi fotóalbum kreatív felhasználására ad néhány ötletet.

https://csalad.hu/csaladban-elni/ajandekozzunk-mosolygo-gyerekeket

 

 

Nemzeti összetartozás napja – Milyen jó, hogy itt vagyunk videopályázat külhoni és anyaországi fiataloknak

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága pályázatot hirdetett a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából. Pályázni telefonnal vagy kamerával készített alkotásokkal lehet, 10-25 év közötti fiataloknak, 3 korcsoporti bontásban egészen május 25. éjfélig.

>> Bővebb információ ITT <<

 

 

Elizabeth Jenner – Kate Wilson – Nia Roberts: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek

Mi is az a koronavírus?  Miért fontos vigyázni magunkra és egymásra? Miért érdemes otthon maradunk? Hogyan vészelhetjük át ezt az egész helyzetet együtt? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszol Elizabeth Jenner, Kate Wilson és Nia Roberts könyve, ami kifejezetten gyerekek számára íródott.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

KERESZTREJTVÉNY

Az első madarak és fák napját a kor neves ornitológusának, Chernel Istvánnak köszönhetjük, hiszen ő szervezte meg először ezt az ünnepet 1902-ben a párizsi európai madárvédelmi egyezmény alapján. 4 ével később, 1906-ban vált hivatalossá, mikor rendeletben írták elő a nap megszervezését minden iskola számára. A május 10-i napot több mint 100 éve, 1994-ben egy miniszteri rendelet jelölte ki az esemény dátumának, azóta minden évben ez a nap szól a madarakról és a fákról. Ilyenkor a természetet ünnepeljük azzal a céllal, hogy felhívjuk a társadalom és különösen az ifjúság figyelmét a minket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára.

Két keresztrejtvénnyel is készültünk, jó szórakozást!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

TIPPEK, TANÁCSOK A TERMÉSZETMEGFIGYELÉS SORÁN, A TERMÉSZET AKTÍV MEGFIGYELTETÉSE

A gyerekek a természet tárgyairól, jelenségeiről konkrét képzetek gazdag tárházával rendelkeznek, azonban ezek a képzetek nem mindig pontosak, sokszor nem valódi tapasztalatból alakulnak ki. Ebben a folyamatban fontos szerep van a megfigyelésen, amely gyerekek esetében nem nélkülözi a szülői pontos és tudatos, irányított megfigyeltetést. Ebben a dokumentumban néhány egyszerű feladat kerül bemutatásra, melyet a szülők a gyermekükkel együtt végezhetnek az alapos megfigyelés és a konkrét tapasztalatszerzés érdekében.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

VIRÁGZÁS ÉS MEGFIGYELÉS

Májusban sok csodás tavaszi virág bontja szirmait. Érdemes megfigyelnünk, ahogy a kicsiny bimbók, színpompás virágokká fejlődnek. Ahhoz, hogy a környezetünket jobban szemügyre tudjuk venni, akár távcsövet is készíthetünk a gyerekekkel, amelynek segítségével „még közelebbről” vizsgálhatjuk, ahogy éled a természet.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

JÁTÉK – KÖZLEKEDÉS

A közlekedés témakörén belül számos olyan játék van, amely egy kis fantáziával otthon is bármikor játszható. Ezek közül mutatunk be néhányat, melyek nem igényelnek nagy előkészületet, sem sok eszközt. A bemutatott játékok és foglalkoztató feladatok segítségével a gyermekek könnyedén tanulhatnak a közlekedés szabályairól és az alapvető jelzésekről, valamint a forgalom irányítását szolgáló táblákról is.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – HOL VAGY, KAJLA?

Végig járhatjuk az Országos Kéktúra útvonalát, nézhetjük a daruk vonulását a Hortobágyon, bringázhatunk a Pilisben, túrázhatunk Zemplén erdeiben, és úszkálhatunk a Balatonban is. Fedezzük fel így is hazánk szépségeit, vadregényes tájait, természeti kincseit, és világörökségeit. Mindezt otthonról, kényelmesen, interaktív formában, játszva tanulva egy számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével. Ebben a kalandban egy Kajla nevű kedves, aranyos és nagyon szerethető kölyökkutya lesz segítségünkre.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

A MAGYAR FILM ÜNNEPE

1901. április 30-án mutatták be az első magyar készítésű filmet „A táncz” címmel. Ennek emlékére 2018 óta április 30-án tartjuk a magyar film ünnepét. 2020-ban a hagyományostól eltérő módon, az online térben ünnepelhetünk, hiszen a Nemzeti Filmintézet egészen május 10-ig 20 magyar vígjátékot teszt ingyenesen elérhetővé a magyarfilmnapja.hu oldalon.

 

 

ÁLLATI PARA

Minden család életében elérkezik az a pillanat, mikor a gyermek bejelenti: „Anyuuu! Apuuu! Kisállatot szeretnék!” Mit tehet ilyenkor a szülő? Egyik opcióként élből elutasítja az ötletet, vagy elgondolkodik a „család bővítésén”. Ha a második lehetőségre esne a választásunk, akkor a Magyar Természettudományi Múzeum Blog írásában összegyűjtöttek hét furcsa, ám teljesen nesztelen, szagtalan állatot, amit lakásban tarthatunk. Vigyázat, nem hétköznapi a válogatás!

https://mttmuzeum.blog.hu/2020/04/21/zonazoo_allatkert_a_muzeumi_oktatoteremben

 

 

„HIÁNYZOL NAGYI!” – avagy hogyan tartsuk a kapcsolatot a nagyszülőkkel a járvány idején

Hiányoznak a rég nem látott nagyszülők? A csalad.hu cikkjében 6 hasznos ötletet olvashatunk arról, hogyan maradhatunk kapcsolatban biztonságosan a vírus idején is:

https://www.csalad.hu/csaladban-elni/hogyan-maradjunk-kapcsolatban-a-nagyszulokkel

 

 

FECSKEHOTEL – MENTSÜK MEG A FECSKÉKET

Napjainkban egyre kevesebb fecske él Magyarországon, ennek hatásait a mindennapjainkban is tapasztalhatjuk. Hogyan tudunk mi segíteni ebben helyzetben? Ha kertes házban élünk, készítsünk fecskehotelt! A Magyar Természettudományi Múzeum Blog bejegyzésében lépésről lépésre bemutatják, hogyan készíthetünk mi magunk fecskefészket, és azt is megtudhatjuk miért olyan fontos dolog ez.

https://mttmuzeum.blog.hu/2020/04/28/adj_eselyt_es_szallast_a_fecskeknek_fecskehotel_hazilag

 

 

A mostani járványügyi helyzetben minden korosztály érintett. Az iskoláskorú gyermekek napirendje is teljesen megváltozott, hiszen nekik is otthon kell maradniuk, s közben teljesíteniük is kell.

A kisiskolások is érezhetik a bizonytalanságot, de ők még nem foglalkoznak a napi hírekkel. „Ez az időszak a megerősítésről kell, hogy szóljon” – mondja Kovács Annasára, aki Vértezd fel! című blogjában könyveket ajánl gyerekeknek és szülőknek egyaránt. A könyvek jó hangulatú, humorral átszőtt kötetek, akár az alsós korosztálynak, akár a kamaszoknak szólnak.

A szakértővel készült beszélgetés és a válasz, hogy miben is segítenek a könyvek, a csalad.hu oldalon olvasható: https://www.csalad.hu/csaladban-elni/a-segitseg-konyvben-erkezik

 

 

“Tartalmas” szabadidő – heti cikk ajánló (1. rész)

Az elmúlt hetekben egy olyan világba csöppentünk, amely mindannyiunk számára ismeretlen. Ehhez a megváltozott helyzethez, új gondolkodásmódra, új ismeretek elsajátítására van szükségünk. A Digitális Erzsébet-táborok célul tűzte ki magának, hogy olyan témákat, alkalmazásokat, webhelyeket, fejlesztő játékokat, hasznos tartalmakat gyűjtsön össze és mutasson be az érdeklődők számára, amelyek hasznosak lehetnek a mindennapokban, a szabadidőben.

A cikkek és ajánlók felnőtteknek és gyerekeknek, családoknak és intézményeknek egyaránt szólnak, mindenki megtalálhatja a számára érdekes információkat és írásokat.

A Digitális eszközajánlók segítségével olyan alkalmazásokat ismerhetünk meg, melyekkel a gyerekek valóban hasznosan tölthetik el a szabadidejüket és még új ismeretekre is szert tehetnek. Vannak a pandémiás helyzetre reagáló, ötleteket és hasznos információkat nyújtó írások, kifejezetten a gyermekek készségeinek fejlesztésére, indirekt oktatására irányuló tartalmak, de játékos, szórakoztató bejegyzések is megtalálhatóak a honlapon.

>> TOVÁBB A CIKK AJÁNLÓRA<<

 

VEGYE SZEMÜGYRE – heti videó ajánló (1. rész)

A Digitális Erzsébet-táborok videótárában olyan hasznos, interaktív tartalmak között válogathatunk, melyek  a gyerekek, a szülők, az óvodák és az iskolák számára is segítséget nyújthatnak a szabadidő hasznos eltöltésében.

A saját gyártású TESO-tesik és a JÁTÉKOK szórakoztató formában mozgathatják meg a gyerekeket és az egész családot. A Legyél kreatív! kézműves videóink segítségével otthon is fellelhető alapanyagokból, könnyen kivitelezhető, de mégis látványos alkotások születhetnek. A Zenevarázslat sorozattal pedig Várnagy Andrea Liszt-Díjas zongoraművésszel kalandozhatunk a hangok csodálatos világában.

>> TOVÁBB A VIDEÓ AJÁNLÓRA<<

 

Játszunk otthon! Tekintsék meg a Digitális Erzsébet-táborok vidám videóit:

>> VIDEÓ <<

 

 

“40 NAP ALATT A BLUM KÖRÜL”

Blum (prevenciós) program http://blumprogram.hu/ 2003 óta nyújt támogatást az óvodás korú (3-7 éves) gyermekek és családjuk, valamint és nem utolsósorban az óvodás korosztállyal foglalkozó szakemberek számára, a testi-lelki-szellemi EGÉSZség fontosságának szem előtt tartásával.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

NAP-ON – Tanulás – Segítség– Szórakozás

A jelenlegi élethelyzetben, ahol az otthoni tevékenységek töltik ki napjainkat és a lakásunk lett az iskola, a játszótér, a mozi, a színház, valamint a focipálya is, elengedhetetlen a napi rutinunk megtervezése.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – DA VINCI KIDS

A nagy zajban és a digitális, távoktatási platformok és tartalmak sokaságában nem könnyű eligazodni. Azonban ha jó helyen keresünk, akkor olyan kincsekre bukkanhatunk, mint a Da Vinci Média platform, amely szórakoztató, ismeretterjesztő műsorokat kínál a gyermekeknek és az egész családnak, a hét minden napján.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – ÖKO NAPLÓ

Egy olyan alkalmazás szeretnénk a figyelmükbe ajánlani, amellyel játékosan hívhatjuk fel a figyelmet a Földünk megóvásának fontosságára, és a környezetszennyezés csökkentésének jelentőségére.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

MOZGÁSOS JÁTÉK GYEREKEKNEK A NÉGY FAL KÖZÖTT

Szeretnénk  segítséget nyújtani abban, hogy otthon is vidáman, szórakoztatóan teljen a nap. Jöjjön pár tipp, hogyan lehet otthon a lakásban kreatívan játszani!

 

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – TÁRSASJÁTÉK PARTI

Mit lehet csinálni a jól megszokott elfoglaltságokon kívül együtt, a gyerekekkel? Ha otthon vagyunk vagy rossz az idő, vagy egyszerűen csak már unnak mindent? Ezekre a kérdésekre tökéletes válasz a: társasjáték!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

PALACSINTA PARTI

Az aktív otthoni létet értelmezhetjük úgy is, hogy végre együtt a családtöbb időt tudunk együtt tölteni. Ki ne akarna közösen szórakozni, és mindeközben finomat enni? Vonjuk be a kicsiket és a nagyokat is, és készítsük el együtt a család kedvenc édességeit! Használjuk az együtt töltött időt a közös fejlődésre, és új, hasznos tudás elsajátítására!

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

KÜLÖNBSÉGEK – AZONOSSÁGOK

A gyerekek fejlődése során, a környezetük megismerésében nagyon fontos a különbségek és az azonosságok felismerése, érzékelése. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány játékos feladatot.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

Színházi élmény az otthonunkban!

A Játékkészítő musical teljes előadása megnézhető itt:

https://www.youtube.com/watch?v=P4fUQ7iU4Gk

 

Az Álomutazó mesemusical teljes adása:

https://www.youtube.com/watch?v=FpUK9gOy2N0

 

 

Alkotni jó, közösen alkotni még jobb! Szeretettel ajánljuk a Digitális Erzsébet-táborok saját gyártású kézműveskedést bemutató videóit:

 

 

AJÁNLÓ – Madárhatározó

Ismerjük meg Magyarország madarait! Az applikáció segítségével felfedezhetjük a hazánkban előforduló madárfajokat, többféleképpen beazonosíthatjuk őket, majd rövid fajleírásokat is olvashatunk a keresett madárról.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

MOZOGJUNK BENT!

Szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy otthon a szobában is minél mókásabb, vidámabb és szórakoztatóbb legyen minden nap. Jöjjön pár tipp, hogyan lehet a lakásban kreatívan játszani?

>> Mutatjuk! <<

 

AJÁNLÓ – A Világ földrajza

Applikációval a világ körül, egy kvízjáték keretein belül a gyerekek felfedezhetik a világot. Megismerhetik a világ országait, zászlóit, térképeit, érdekességeket tudhatnak meg a világ vallásairól, nyelveiről.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – Állatvilág kvíz

Interaktív kvízjáték, ahol a gyerekek felfedező útra indulhatnak az állatok világában és különböző “küldetések” teljesítésével játékos módon szerezhetnek újabb ismereteket.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – Kétéltű- és hüllőhatározó

Ismerjük meg hazánk kétéltűit és hüllőit! Az alkalmazásban képek és az állatok hangjai mellett egy leírás is található, így ki sem kell mozdulnunk otthonról, mégis számos ismerettel gazdagodhatunk.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

AJÁNLÓ – Google Arts & Culture

Barangoljunk a művészetek világában a Google Arts & Culture alkalmazás segítségével. A letöltés után a kezünkben találjuk a világ minden kincsét.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

RÉGI IDŐK JÁTÉKAI

Mutassuk meg gyermekeinknek  mivel múlattuk gyerekként az időt. Két régi klasszikust ajánlunk most:

>> MACSKABÖLCSŐ <<

>> GUMIZÁS <<

 

 

A KUTYÁK SZŐRÖS GYEREKEK, AVAGY KUTYÁVAL A JÁRVÁNY IDEJÉN

Embert próbáló időszakot élünk, különös nehéz most szülőként helytállni: gondoskodni a családról, a háztartásról, ellátni a gyerekeket, tanulni és játszani velük, elvégezni a munkánkat és persze felelős gazdiként gondoskodni a család kedvencéről is.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

Mire jó a plüss játék? Akár a napi tornához is hasznos segítség lehet. 

Általános iskola, alsó tagozatos lurkóinak ajánljuk:

https://www.youtube.com/watch?v=BX-o_91_3rs

Az óvodás gyerekek is tornázhatnak kedvenc plüssjátékaikkal:

https://www.youtube.com/watch?v=GaKNoAVWk24

A klasszikus ugróiskola lépésről lépésre. Örökmozgóknak kötelező! 😉

https://www.youtube.com/watch?v=qHuVU55FB5o

5 perc aerobik gyerekeknek! Kisebb korosztály számára tökéletes átmozgató gyakorlatokkal:

https://www.youtube.com/watch?v=7MWrBU2C2Bg

Izgő-mozgó torna, ahol „Torna néni” játékos mozgásfejlesztő gyakorlatokat mutat be a legkisebb korosztály számára. Mozgásra fel!

https://www.youtube.com/watch?v=_nKvCEJsv9k

Tesi óra otthon? Íme egy ötlet, zenés gyerektorna Rubint Rékával:

https://www.youtube.com/watch?v=6Boc0NfrBgs

 

ÍGY TEDD RÁ! – TÁNCOS MOZGÁSFEJLESZTÉS

Zenés-táncos mozgásfejlesztés népi játékokkal, néptánccal óvodásoknak és kisiskolásoknak:

https://www.youtube.com/user/IGYTEDDRAofficial/videos

 

 

ERDÉLY, HARGITA MEGYE KINCSEI ONLINE!

Virtuális barangolás Székelyföldön:

https://visitharghita.com/hu/places/fedezd-fel-hargita-megyet-otthonrol-a-jv6kjxouwpza

 


Sétálj az erdőben


Legyünk csendes megfigyelők!

Kapcsoljunk ki mindent (a rádiót, a tévét, vagy a zenét), hogy kikapcsolódjunk!

Hihetetlen zöld látvány és lélegzetelállító madárcsicsergés vár ránk.

Strandja Natural Park, Bulgaria

 

Nézz be a fészekaljába


Üdvözlünk az Egyesült Államokban, Iowa államban! Ez az élő kamera egy kopasz sas fészkére néz, magasan egy fehér tölgyfában, egy félreeső völgyben Decorah-tól északra.

DECORAH, IOWA, USA

 

Kínai pandák


A Wolong Grove élő kamerája a Shenshuping Gengda Panda Központban, Kína Wolong Valley természetvédelmi területén 11 különféle panda-udvarra nyújt kilátást. Nézzük meg, hogy töltik napjaikat ezek az óriás pandák ebben az óriási bambusz-oázisban.

Látogassuk meg őket! Vajon most mit csinálnak?

 

GENGDA, SICHUAN, CHINA

 

Hegyre fel – Láss messzebbre!


A Homewood- hegy tetején található élő kamera panorámás kilátást nyújt a Tahoe-tóra. Ez egy nagy édesvizű tó a Sierra Nevada északi hegységében, Kalifornia és Nevada határán. Élvezd a lenyűgöző kilátást télen a hófödte hegyekről, nyáron a Tahoe-tó mélykékéről, valamint egész évben vár rád a lélegzetelállító napfelkelte és a naplemente.

 

HOMEWOOD, CALIFORNIA, USA

GRACE Gorillái Afrikából


Van egy erdei folyosó, ami összeköti a gorillák éjszakai negyedét a Kongói Demokratikus Köztársaság erdei élőhelyével a GRACE-el. Ezen az élő közvetítésen leggyakrabban a Grauer gorilláit láthatjuk, ahogy az erdőből jönnek, áthaladnak, legelészik a növényzetet és talán még fészket is készítenek az éjszakai alvásukhoz. A gorillák megválaszthatják hol szenderülnek álomra, ezért gyakran döntenek úgy, hogy lefekszenek az éjszakai épületükben, de előfordul, hogy kint a szabad ég alatt alszanak. Ezek az állatok rostos, hosszú emésztést igénylő növényeket fogyasztanak, ezért sok időt töltenek pihenéssel.

Figyeljük meg természetes élőhelyükön a legnagyobb emberszabású majmokat és készüljünk fel néhány látványosan lusta délutáni szunyókálásra!

GRACE CENTER, KASUGHO, EASTERN DRC
ÉLŐBEN A TENGERPARTON


Ez itt a híres Banzai Pipeline, más néven Pipeline, Oahu északi partján, az Ehukai strandon. Balról jobbra fordulva ez az élő kamera biztosítja a legjobb kilátást és vizuális időjárás-jelentést a világ egyik legnépszerűbb szörfözési célpontja számára.

 EHUKAI BEACH – OAHU – HAWAII, USA

 

A TENGER MÉLYÉN


A trópusi zátony akvárium 1 295 000 liter vizet tartalmaz és több mint 1000 állat él benne. Ezzel a méretével a kaliforniai Long Beachen található Aquarium of the Pacific vízi élővilágot bemutató központ legnagyobb akváriuma. A zátony a híres Palau partjainál lévő „kék sarok” élővilágát mutatja be, amelyet a világ egyik legszebb óceáni helyszínének tartanak. A tengeri élőlényeken kívül akár búvárt is észrevehetünk a vízben, aki éppen víz alatti előadást tart, tisztítja az állatok élővilágát, vagy a halakat eteti.

Merüljünk le a tengerek mélyére, nézzünk be a színes, víz alatti világba!

LONG BEACH – CALIFORNIA, USA


PARAMISI TÁRSULAT MESESZÍNHÁZ

Zenés meseszínház óvodásoknak és kisiskolásoknak:

 

HANGOSKÖNYVEK MAGYARUL – REJTŐ JENŐ KLASSZIKUS MŰVEI

Rejtő Jenő legnépszerűbb művei közül lehet válogatni. A listában megtalálható Piszkos Fred, a kapitány, A tizennégy karátos autó, vagy A három testőr Afrikában regény népszerű színészek tolmácsolásában:

 

MINDEN, AMI HÚSVÉT!

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” (Sebő Ferenc)

>> Kattints! <<

 

 

NAGYHÉTBEN JÁRUNK

A húsvéthoz kapcsolódó keresztény hagyományok már az ünnepet megelőzően elkezdődnek.

A hét, a Nagyhét legfontosabb három napjának – nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat – eseményeiről is olvashatunk a csalad.hu írásában:

https://www.csalad.hu/csaladban-elni/mi-tortenik-a-nagyheten

A kereszténység legfontosabb ünnepéről a gyerekekkel játékos formában is beszélgethetünk, felidézhetünk egy-egy történést. Részletek a cikkben.

 

Forrás: www.csalad.hu

 

 

AJÁNLÓ – NOSALTY

Akár fiatalabbak, akár idősebbek vagyunk talán még emlékszünk a L’ECSÓ című animációs film kultikus jeleneteire, amiben Remy a patkány, kölyökkora óta arra készült, hogy ha felnő, majd séfként dolgozhat Párizs egyik éttermében, hiszen konyhai példaképe Auguste Gusteau is megmondta: „Főzni bárki tud”.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

A MESE SZEREPE

A mese remek eszköz a gyermekek anyanyelvi, érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlesztésére és nevelésére. A mindennapi mesehallgatásnak fontos szerepe van a fejlődés terén. Érdemes kialakítani ennek kereteit, akár meseszőnyeg vagy mesesarok létrehozásával. Ezáltal a könyvek szeretete, alkalmazása és használata is a gyermekek hétköznapjainak részévé válik.

>> Tovább a teljes cikkhez <<

 

 

VIDEÓ-játék: Valami megváltozott

Akár a családi nappaliban vagy a gyermekszobában is játszható játék, ahol a gyerekek igazi detektívvé válhatnak. A játék során a résztvevők emlékezetére és a megfigyelő-képességére lesz szükség.

 

 

Só-liszt gyurma ajtódísz – Alkossunk együtt!

Mi van jellemzően minden háztartásban? Só… liszt… Lássuk hogyan készül a só-liszt gyurma! Igazi családi kézműves program.

 

 

Figurák papírgurigából? Igen! Jó móka. 🙂

Bagoly papírgurigából

Alkossunk együtt újat a használtból!

 

 

Polip papírgurigából

Alkossunk együtt újat a használtból!

 

 

Nyuszi papírgurigából

Alkossunk együtt újat a használtból!

 

 

TESO-tesi

A Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak (TESO-k) azok, akik a nyári ottalvós táborok idejére a gyerekek nagy tesói lesznek, és egy jó nagy tesó tanítgatja a testvéreit. Most egy egyszerű gyakorlatsort mutat be a TESO-nk, ami felfrissítheti akár az egész családot, és nem csak két digitális tanóra között.

 

 

MESÉS NAPOK JÖNNEK!

Kifogytak a mondókákból? Éppen esti mesét keres? Jó helyen jár!

1.Gyerekdalok, mondókák animációkkal:

https://www.youtube.com/user/GyerekdalokMondokak/videos

 

2.Az MTVA Rádióarchívumában a kicsik számára is számos történetek közül lehet válogatni:

https://archivum.mtva.hu/radio

 

3. Mesék, dalocskák és mondókák színes tárháza a MESE TV YouTube csatornáján:

https://www.youtube.com/user/mesetv/videos

 

4.Ki ne ismerné a Futrinka utca lakóit? Mutassa meg gyermekének ezt a kedves bábsorozatot:

https://archivum.mtva.hu/m3/open?series=RnV0cmlua2EgdXRjYQ%3D%3D

 

+1 Minden napra új állatka? Igen! Agócs Írisz illusztrátor Facebeook oldalán minden nap egy új kisállat rajzolási folyamatát mutatja be. A kisállatok segítségével akár saját mesék is alkothatók otthon!

https://www.facebook.com/irisz.agocs

 

 

 

VIRTUÁLIS SZAFARI!

 

1. Lesse meg a gyermekével a Fővárosi Állat- és Növénykert szavanna kifutó állatait és a fókákat, vagy nézzék meg, mit csinálnak az elefántok:

https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera

 

2. Vajon mit csinálhatnak a Szegedi Vadaspark tigrisei, oroszlánjai és farkasai? Lássuk:

http://www.zooszeged.hu/szeged-vadasparkja/webkamerak/

 

3. FóKamera a pécsi állatkertben, bepillantás Donka és Bonifác mindennapjaiba:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/webkamera/pecsi-allatkert/

 

4. Mit csinálnak éppen Erdélyben a medvék, vaddisznók, őzek és szarvasok? 

https://www.youtube.com/watch?v=2BDnAMR3GLg&feature=emb_title

 

 

Készítsünk álomtáblát a gyermekünkkel!

„Az angol „vision board”, azaz álomtábla készítése nem csupán remek közös program, de erőt és motivációt adhat az egész családnak az otthon töltött időhöz. Mutatjuk is, mi ez pontosan, és hogyan készítsük el!” Forrás: csalad.hu

https://csalad.hu/csaladban-elni/keszitsunk-alomtablat-a-gyermekunkkel

 

 

Sokat vagyunk otthon, sok dolog történik velünk. De, ha ne adj’ Isten valaki rozsdás szögbe lép, akkor kell a segítség. Íme: