CSALÁDI NYARALÁS ZÁNKÁN

2018-ban júliusban és augusztusban három hétvégére is a családok vették birtokba a zánkai tábort. Összesen mintegy háromszáz család nyaralt a Balatonnál 2018. július 20. és 22., július 27. és 29., valamint augusztus 17. és 19. között az a Családi Erzsébet-táborban. A Családok évében a gyerekek szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt, összesen tíz alkalommal kapcsolódhatnak ki a Balaton északi partján, Zánkán. 2018-ban még egy izgalmas és színes programokkal dúsított tematikus hétvége is várta a kicsiket és nagyokat szeptember 27. és 29. között Zánkán, a Családi Erzsébet-táborban.

A családi hétvégék 2018-ban februárban kezdődtek, az első családi nyaralás pedig 2018. június 15-től 17-ig tartott. Júliusban kettő, augusztusban pedig egy alkalommal üdültek a családok a „Zánkai Erzsébet-táborban.” Egy nyaraláshoz hozzátartoznak a vízparti élmények, így a családok körében a balatoni programok voltak a legnépszerűbbek múlt nyáron. A fürdőzés mellett sétahajózhattak is a résztvevők, és nemcsak a vízpart kínált izgalmas programokat a táborban: a családok ellátogathattak a Szent Balázs templomromhoz vagy együtt csodálhatták meg a Haditechnikai Parkban kiállított régi katonai járműveket. Az örökmozgó gyerekeket kalandpark is várta, ahol megmutathatták ügyességüket. Utóbbin felül pedig többek között kipróbálhatták az óriás csúszdát, a mászófalat, a trükkös biciklit, vagy a szülőkkel közösen játszhattak a pingpong vagy csocsó asztaloknál. De a különféle szimulátorokat is nagyon kedvelték a családi táborozók. A hétvégéket közös lead4pass mozizás, koncertek és hagyományőrző programok is színesítették.

  

A július 20-22-i hétvége első estéjén Veréb Tamás táncoltatta meg a családokat. Másnap délután pedig Hajnóczy Soma bűvész világbajnok varázsolt felejthetetlen hangulatot trükkjeivel a Családi Erzsébet-táborban. A 2018-as családi hétvégék állandó elemei voltak a hagyományőrző programok: az első júliusi családi kikapcsolódás alkalmával a népi hímzést, a rézdomborítást és a hálókötést, hálófonást próbálhatták ki a gyerekek és a felnőttek, de betekintést nyerhettek a balatoni halászat hagyományaiba és azt is megtudhatták, hogy pontosan milyen halak élnek a Balatonban. A népi mesterségeken túl interaktív néprajzi bemutató, Balaton-felvidéki táncok és játékok is várták a családokat július harmadik hétvégéjén.

A 2018. július 27-29. közötti családi nyaralás sztárvendége Kökény Attila volt, aki fergeteges hangulatú koncerttel koronázta meg a péntek estét. Szombaton kutyás bemutatón vehettek részt a táborozók, amelyet nemcsak a trükkökért volt érdemes megnézni: a show után meg is lehetett simogatni a négylábúakat. Különleges mesterségekkel, a szalmafonással, a bútorfestéssel, a fafaragással és a népi játékkészítéssel ismerkedhettek meg a családi táborozók. Ezeken felül július utolsó hétvégéjén az aratás hagyománya került középpontba. A résztvevők bepillanthattak a kenyérkészítés folyamatába, perecet süthettek. Sokan aratódalokat is tanultak, majd aratókoszorúval vonultak a rendezvénysátorhoz, ahol interaktív néprajzi bemutató és táncház várta őket.

 

Az augusztus 17-19-i hétvégén sem hiányozhatott a tábori programpalettáról a hagyományőrzés: a Mátyás király-emlékév jegyében a középkorba „utazhattak” a tematikus családi tábor résztvevői. A családok kipróbálhatták a csipkeverést, a nemezelést, a kötélverést és a szövést is; Mátyás-korabeli fegyver- és gyalogos harci bemutatón, valamint solymász bemutatón vehettek részt. A családi táborban a hajdani udvari mulatságok is megelevenedtek: reneszánsz dallamokra rophatták a gyerekek és felnőttek, valamint korabeli ruhákat és hangszereket csodálhattak meg. A hétvégén Oláh Gergő adott koncertet a zánkai családi táborban.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Add meg az email címed és értesítünk minden újdonságról!