„NYÁR VAN, NYÁR!”

2020.01.06.

2019. június 16-án mintegy 2500 gyermek számára kezdődött el a balatoni vakáció, az iskolai szünidő 11 hetében pedig összesen közel 30 ezren nyaralhattak a zánkai Erzsébet-táborban. A turnusokba az ország minden pontjáról érkeztek 20-150 fős csoportok.

A 2019-ben Zánkán vakációzó gyermekek naponta több mint 30 tartalmas és fejlesztő program közül választhattak.  Élménydús és gondtalan kikapcsolódásukról, továbbá tábori ellátásukról és biztonságukról a szervező Erzsébet Alapítvány, valamint a szervezet kötelékébe tartozó felkészült TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) gondoskodtak. A közel egyhetes nyaralás során nem csak a teljes ellátás és a napi ötszöri bőséges étkezés, valamint a tartalmas, élménydús és egyben fejlesztő programok voltak térítésmentesek, de 2019-ben először vonattal ingyenesen utazhattak a gyermekek az Erzsébet-táborba és haza az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” európai uniós projekt támogatásával. A 2019. június 21-ig tartó turnus résztvevői közül több mint 800-an éltek ezzel a lehetőséggel.

A európai uniós projekt keretében megvalósult tábori hetek minden alkalommal nyitó ceremóniával kezdődtek, melyen az ünnepélyes zászlófelvonás, a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) előadása, és a tánc- vagy zenei produkció is állandó programelem volt. A gyerekek hétfőtől péntekig a lehető legszínesebb foglalkozásokon és játékokon, komoly- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon vehettek részt, és bepillantást nyerhettek a tudományok világába is. A programok során hangsúlyos volt a drogprevenció és a digitális kompetencia fejlesztése. A táborozókat LEGO robotok és 3D nyomtatás is várta, mindezek mellett a szórakoztató, közösségépítő és integrációra fókuszáló programok is teret kaptak: csapatépítő játékokon, szervezett sportprogramokon vehettek részt a tanulók, de vízi és szárazföldi kalandparkok, és 2019-ben először Teqball bajnokság is az aktív kikapcsolódást szolgálta. Mindezek mellett olyan érzékenyítő és fejlesztő játékokat is kipróbálhattak a táborozók, mint a tandem biciklik, egyensúlyozó lépegetők, motoszenzorikus körök, csörgőlabdák, kooperációs ernyők és vakpingpong asztalok.

2019-ben hagyománnyá vált a balatoni táborozás során a Hősök napja: minden szerdán a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség, a mentőszolgálat, a rendőrség, illetve a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai látogattak el a táborba, 2019-ben először pedig a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott a zánkai Erzsébet-tábori programba. A Hősök napján a gyermekek közelebb kerülhettek ezekhez a hivatásokhoz, bepillantást nyerhettek a mindennapok hőseinek munkájába, és élőben láthattak egy összehangolt, szimulált gyakorlati bemutatót, melyben több szervezet együttesen működött közre.

 

Ezek is érdekelhetnek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Add meg az email címed és értesítünk minden újdonságról!