„NYÁR VAN, NYÁR!”

2019.07.01.

Június 16-án mintegy 2500 gyermek számára kezdődött el a balatoni vakáció, az iskolai szünidő 11 hetében pedig összesen közel 30 ezren nyaralhatnak a zánkai Erzsébet-táborban. A turnusokba az ország minden pontjáról érkeznek 20-150 fős csoportok.

A Zánkán vakációzó gyermekek naponta több mint 30 tartalmas és fejlesztő program közül választhatnak.  Élménydús és gondtalan kikapcsolódásukról, továbbá tábori ellátásukról és biztonságukról a szervező Erzsébet Alapítvány, valamint a szervezet kötelékébe tartozó felkészült TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) gondoskodnak. A közel egyhetes nyaralás során nem csak a teljes ellátás és a napi ötszöri bőséges étkezés, valamint a tartalmas, élménydús és egyben fejlesztő programok térítésmentesek, de idén először vonattal ingyenesen utazhatnak a gyermekek az Erzsébet-táborba és haza az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” európai uniós projekt támogatásával. A június 21-ig tartó turnus résztvevői közül több mint 800-an éltek ezzel a lehetőséggel.

A európai uniós projekt keretében megvalósuló tábori hetek minden alkalommal nyitó ceremóniával kezdődnek, melyen az ünnepélyes zászlófelvonás, a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) előadása, és a tánc- vagy zenei produkció is állandó programelem. A gyerekek hétfőtől péntekig a lehető legszínesebb foglalkozásokon és játékokon, komoly- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon vehetnek részt, és bepillantást nyerhetnek a tudományok világába is. A programok során hangsúlyos a drogprevenció és a digitális kompetencia fejlesztése. A táborozókat LEGO robotok és 3D nyomtatás várja, mindezek mellett a szórakoztató, közösségépítő és integrációra fókuszáló programok is teret kapnak: csapatépítő játékokon, szervezett sportprogramokon vehetnek részt a tanulók, de vízi és szárazföldi kalandparkok, és idén először Teqball bajnokság is az aktív kikapcsolódást szolgálja. Mindezek mellett olyan érzékenyítő és fejlesztő játékokat is kipróbálhatnak a táborozók, mint a tandem biciklik, egyensúlyozó lépegetők, motoszenzorikus körök, csörgőlabdák, kooperációs ernyők és vakpingpong asztalok.

Hagyománnyá vált a balatoni táborozás során a Hősök napja: minden szerdán a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség, a mentőszolgálat, a rendőrség, illetve a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai látogatnak el a táborba, idén először pedig a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott a zánkai Erzsébet-tábori programba. A Hősök napján a gyermekek közelebb kerülhetnek ezekhez a hivatásokhoz, bepillantást nyerhetnek a mindennapok hőseinek munkájába, és élőben láthatnak egy összehangolt, szimulált gyakorlati bemutatót, melyben több szervezet együttesen működik közre.

 

Ezek is érdekelhetnek

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Add meg az email címed és értesítünk minden újdonságról!