decor-top
decor-bottom
decor decor

Leírás

Az Erzsébet-táborokhoz tartoznak olyan speciális táborok is, amelyek szervezése és megvalósítása, valamint a gyermekek jelentkeztetése egészségügyi vagy szociális területen működő intézményekkel együttműködve valósul meg. Ilyen a Gyógyító Szent Erzsébet-tábor is.

A speciális tábor és a résztvevői kör okán az Erzsébet Táborok kezdetétől olyan szakmai partnerekkel működik együtt az Erzsébet Alapítvány, akikre a terület sajátosságát tekintve szakavatottként épít. A táboroztatási munka közös, de az adott tábort az intézmény szervezi meg, az infrastruktúrát, az étkezést, a programokat, a felügyeletet, az egészségügyi ellátást az együttműködő partner, illetve az egészségügyi vagy szociális területen működő intézmény végzi.

A jelentkeztetés is a partner-szervezeteken keresztül zajlik, így nagyban függ tőlük és természetesen a szülőktől, hogy bekapcsolódnak-e az Erzsébet Táborok rendszerébe.

A gyógyító táborok kiemelt célja, hogy a 7-18 év közötti, testi vagy lelki betegséggel élő, és gyógyuló gyermekek számára olyan táborozás váljon elérhetővé, amelyben a közösen szerzett élményekkel a gyermekek kicsit megfeledkezhetnek a problémákról, állapotukból adódó esetleges mindennapi nehézségeikről.

Mivel a gyógyító táborokba többségében egészségügyi intézmények, kórházak jelentkeztetik a gyermekeket (kisebb részben szociális területen működő intézmények), így alapértelmezett módon az egészségügyi intézmények szakorvosainak ajánlásával, engedélyével táborozhat egy gyermek.

Fontos, hogy a nyári egyhetes gyermektáborokba a gyerekek kezelőorvosaikkal, szakápolókkal együtt érkeznek. A Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor esetén a szülőkkel együtt vesznek részt a gyerekek a táborban.

Az Erzsébet Alapítvány a Holnapocska Alapítvánnyal (zalaszabari gyógyító tábor) és a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán keresztül a SOTE Játszóház Egyesülettel (tihanyi gyógyító tábor) működik együtt a gyógyító táborok kapcsán.

A tihanyi Gyógyító Szent Erzsébet-táborokban a daganatos betegségből, a leukémiából gyógyuló, az ország gyermek onkológiai centrumaiban kezelt gyermekek nyaralhatnak 6 napos, 5 éjszakás turnusokban. Ez idő alatt teljes körű ellátás, napi ötszöri étkezés (tekintettel a speciális étkezésre is) biztosított a táborozóknak.

A gyermekekre 24 órás figyelem és napközbeni foglalkozások várnak, a szakszerű felügyeletet pedig szakorvosok és ápolók látják el. Tihanyban gyógyulást támogató környezet és színes programok várják a gyerekeket: focizás, pingpongozás, játékos vetélkedők, számháború, séta a Tihanyi félszigeten, „vízen járás” – azaz SUP-ozás – a Balatonon és az elmaradhatatlan balatoni fürdőzés, strandolás is a programpalettán vannak. A mozgalmas tábori héten a gyerekek a geocachingot, sőt a cseszneki via ferrata útvonalat is kipróbálhatják. Hagyományos programok is vannak egy tábori turnusban, „Ki mit tud?” alkalmával tehetségüket is megcsillogtathatják a vállalkozó szellemű diákok. Különleges balatoni élményeket gyűjthetnek a vitorlázás alkalmával és megcsodálhatják a Balaton-felvidék gyönyörű tájait.