Akciófilmes élmények testközelből

 

Az Erzsébet Alapítvány kiemelt figyelmet fordít a Zánkán és Fonyódligeten táborozó gyermekek biztonságára, teszi ezt többek között 24 órás gyermekorvosi ügyelet, állandó mentőszolgálat és vízimentő szolgálat biztosításával. Az Alapítvány nemcsak vigyáz a táborozókra, de arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy hazánk rendvédelmi szerveinek hivatásához is közelebb kerülhessenek a diákok: a vakációzó gyermekek hétről hétre interaktív programok, bemutatók, vetélkedők, akadálypályák, szimulátorok segítségével nyerhettek betekintést a honvédség, a rendőrég, a tűzoltóság és az Országos Mentőszolgálat munkájába a „Hősök napján”.

De talán nincs is olyan kisgyermek, aki ne bámulná tátott szájjal például a katonai járműveket és bizonyára felnőttként mi is mindannyian eljátszottunk már a gondolattal – miközben kedvenc akciófilmünket néztük -, hogy milyen lehet mondjuk egy tankban vagy egy helikopterben ülni. A Honvédelmi Minisztérium együttműködésének köszönhetően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteményében található kiszolgált katonai járműveket és eszközöket testközelből ismerhetik meg a táborozó gyermekek a programok során.

A zánkai Haditechnikai Parkban mindenki megtalálja a kedvencét – legyen szó tüzérségi eszközről, páncélos vagy repülő járműről. A parkban többek között egy MiG-21-es vadászrepülőgép, egy MI-24D harci helikopter, egy MI-8T szállító helikopter, egy T-72 közepes harckocsi, egy gyorsjáratú lánctalpas buldózer, egy lánctalpas úszógépkocsi – melyet csak Táltosnak becéznek -, továbbá teherautók, ágyútarack, légvédelmi rakéta, távolfelderítő lokátor és egy vegyestüzelésű mozgókonyha is megtalálható, utóbbi egyszerre 340 adag egytálétellel tudta ellátni a személyi állományt.

A Zánkai Erzsébet-táborhoz tartozó 71-es út melletti Haditechnikai Parkban kiállított eszközök sokasága a táborozó gyermekeken kívül mindenki számára elérhető: a meghatározott nyitvatartási rend szerint, belépőjegy váltásával szabadon látogatható a park. Így, ha esetleg meguntuk a nyári lubickolást, vagy ha már hazafelé tartunk a pihenésből, mindenképp érdemes megállni egy kis időre, és elkalandozni a honvédség múltját felelevenítő kiállításon.

A Haditechnikai Park látogatási rendje