Ajánló – Madárhatározó

Ajánló – Madárhatározó


Most, hogy beköszöntött a tavasz és megérkezett a jó idő, több a napsütés, feléledt a természet és a napot átszövi a madarak hangja,  a madárcsicsergés. Akár az ablakból, az erkélyről is megfigyelhetőek a különböző színű, tollazatú és élőhelyű madarak. A madarak megfigyeléséhez segítségünkre lehet egy olyan alkalmazás, amely „kivezet” a természetbe, és egy okostelefon segítségével élményszerűvé válik az új ismeretek megszerzése.

Kezdő madarászként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével megismerhetjük Magyarország leggyakoribb madárfajtáit, megtudhatjuk, hogy éppen milyen madarat látunk, milyen madárcsicsergést hallunk. Így kezdőből hamar profi madarásszá, természetvédővé válhatunk. De vajon mit is tudhat egy ilyen Madárhatározó?

Ez a Madárhatározó egy olyan applikáció, amely hazánk 157 leggyakoribb madárfajtáját tartalmazza ingyenesen. A látott madarak beazonosítását 269 illusztráció és 203 hang segíti. A madarak meghatározását megkönnyíti, hogy az alkalmazás akár kiválasztott határozójegy alapján mutatja meg a lehetséges fajokat, de további szűkítésre is lehetőség van, például alakjuk, tollazatuk színük, megfigyelt élőhelyük alapján (Ez mi lehet?).

A további meghatározást segíti, hogy meghallgatható a madár hangja is, a rövid fajleírás mellett megjelenik a felületen a latin és az angol neve, rendszertani besorolása, és természetvédelmi értéke is. Ha pedig még többet szeretnénk megtudni az adott madárról, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb megnyomásával ellátogathatunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján, a Tudástár menüponton belül a Magyarország madarai fejezetbe. Itt bővebb fajleírási, gyűrűzési- és állományadat is található, valamint videókat és fotókat is nézegethetünk.

Ha nem csak ismerkedni szeretnénk a madarakkal, a Madárlexikonban megtalálhatjuk az alkalmazásban szereplő összes madárfaj leírását, illusztrációját és hangját is ABC sorrendben. A Madármeghatározó applikációban mindezek mellett lehetőség van játékra is (Játék). Az applikáció játék funkciójával a fajismeret vagy a frissen megszerzett tudás is próbára tehető. A jobb felső sarokban nyomon lehet követni, hogy még hány életünk van a játékban. A feladat, hogy kitaláljuk, az adott képen milyen madár szerepel, és így pontokat gyűjthetünk. Segítség, hogy a madarak hangját is meghallgathatjuk, illetve három állítást is elolvashatunk, amelyek közül ki kell választani a helyes megfejtést.

A madárhatározó kezdő funkciói mellett – ha már gyakorlottabb természetjárók vagyunk, és szinte mindent tudunk a madarakról, – csatlakozhatunk a MME Madáratlasz Programjához (MAP) az alkalmi megfigyelések rögzítéséhez. A Megfigyelés rögzítése funkció használatával, a regisztrációt követően néhány egyszerű lépésben rögzíthetjük az alkalmi megfigyeléseket. Fontos, hogy csak olyan fajt töltsünk fel, amelyet 100%-os biztonsággal meg tudunk határozni, és ha az adatlapon valamiben nem vagyunk biztosak, inkább hagyjuk üresen. Természetesen ez a funkció a haladóbb természetjáróknak ajánlott.

Ne feledjük, a természet megvár, de addig is virtuálisan folytathatjuk az ország természeti szépségeinek, hazánk madárfajainak felfedezését. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is elérhető, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve. Tableteken egyáltalán nem, vagy csak rosszabb minőségben működik. Az applikáció az App Store-ból és a Google Play áruházakból is letölthető.

 

Madárhatározó applikáció használatának menete


Google Play áruházból történő telepítés (okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. Madárhatározó című alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Madárhatározó című alkalmazás telepítése
  4. Madárhatározó című alkalmazás használata

App Store-ból történő telepítés (okostelefon):

  1. App Store alkalmazás megnyitása
  2. Madárhatározó című alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Madárhatározó című alkalmazás telepítése
  4. Madárhatározó című alkalmazás használata
Forrás (kép és tartalom):
http://www.mme.hu/
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hps.madarhatarozo_app
https://pixabay.com/