Ottalvós Erzsébet-táborok
Nyári Élménytábor Zánkán

Vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborok a Balaton északi partján. Napi ötszöri étkezés, hamisíta...

Nyári Élménytábor Fonyódligeten

Vasárnaptól péntekig tartó jurtasátras, ottalvós táborok a Balaton déli partján. Napi ötszöri étkezé...

Osztálykirándulás Zánkán

Háromnapos, kétéjszakás ottalvós táborok tavasszal és ősszel. Hétfőtől szerdáig és szerdától pénteki...

Osztálykirándulás Fonyódligeten

Őszi, háromnapos és kétéjszakás, ottalvós táborok. Hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig tartó tur...

Diabétesz Erzsébet-tábor
Diabétesz Erzsébet-tábor Zánkán

Biztonságos kikapcsolódás az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek a Zánkai Erzsébet-táborban a diabé...

Diabétesz Erzsébet-tábor külső helyszínen ottalvós és napközi formában

A közmédia „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampánya során befolyt állampolgári adományoknak köszönhe...

Napközi Erzsébet-tábor
Napközi Erzsébet-tábor

Tartalmas kikapcsolódás a lakóhelyen, színes programok és élmények országszerte. A nyári szünetben t...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor
Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igé...

Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Különleges tábor Zalaszabarban, a speciális odafigyelést igénylő gyermeket nevelő családok számára. ...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Tihanyban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás táborok, daganatos betegségből...

Erdélyi Erzsébet-tábor
Osztálykirándulás Erdélyben

Az erdélyi évközbeni osztálykirándulásokat az Erdélyben működő közintézmények és gyermekvédelmi inté...

Nyári Élménytábor Erdélyben

Felejthetetlen élmények a határon túl. Ötnapos négyéjszakás tábor Erdélyben, oda-vissza 1-1 napos, h...

Családi Erzsébet-tábor
Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Péntektől vasárnapig együtt a család! Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem csalá...

Erzsébet-karácsony
Erzsébet-karácsony

Évzáró ünnepi programsorozat. Az Erzsébet-karácsony 2016 óta minden évben különleges kulturális prog...

sun boat fish fish

EFOP-1.2.12-17-2017-00006

A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok

A kedvezményezett neve: Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány

A projekt címe: A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok

A szerződött támogatás összege: 13,5 Milliárd forint

A támogatás mértéke %-ban: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt lehetővé teszi, hogy még több eszközzel, még több módon és még több hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű, valamint fogyatékossággal élő tanuló számára váljanak elérhetővé az Erzsébet Táborok programjai. A projekt a játékos készségfejlesztés és szociális kompetenciafejlesztés feltételeinek, korszerű eszközökkel történő megteremtését is biztosítja, így az élményalapú tábori programok és tematikus foglalkozások révén lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányokkal küzdő gyermekek is kibontakoztathassák képességeiket. A projekt átfogó célja egy olyan, országos táboroztatási program megvalósítása, amely hozzájárul a szegregált környezetben élő hátrányos helyzetűek felzárkóztatásához, társadalmi integrációjához és szociális kompetenciáik fejlesztéséhez. Cél továbbá egy komplex táboroztatási módszertan kidolgozása.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.08.31.

A projekt azonosító száma: EFOP-1.2.12-17-2017-00006

Videók:

Robottechnológiára épülő, digitális kompetenciát fejlesztő foglalkozások az Erzsébet-táborokban

A digitális kompetencia fejlesztése manapság szerves részét képezi az oktatásnak. Az ottalvós Erzsébet-táborokban találkozhatnak a gyerekek a legmodernebb fejlesztésekkel, sőt a robottechnológiát is megismerhetik a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt által.

Kalandparkok és falmászás a Zánkai Erzsébet-táborban

A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projektnek hála, a Zánkai Erzsébet-táborban a sok izgalmas program között mászófalakon, illetve erdei kalandparkban is kipróbálhatják ügyességüket a gyerekek. Emellett a háromszintes kötélpályás kalandparkban ejtőgép is kipróbálható: a kalandpark dupla biztonságos rendszerrel és közel 70 akadállyal várja a táborozókat.

Prevenció interaktív játékokkal

A balatoni Erzsébet-táborokban minden csoport részt vesz legalább egy prevenciós foglalkozáson a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekten belül. Az interaktív és játékos programokon keresztül felhívjuk a fiatalok figyelmét a függőségek okozta veszélyekre.

Digitális kompetenciát fejlesztő programok az ottalvós Erzsébet-táborokban I. – 3D nyomtatás

A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt által a gyerekek az ottalvós balatoni Erzsébet-táborokban megismerkedhetnek a 3D technológiával. A foglalkozásokon tárgyakat terveznek és nyomtatnak 3D nyomtatók és tervezőprogram segítségével, megtanulják a tervezőprogram használatát, valamint új fogalmakat sajátítanak el, miközben mérnek, számolnak és terveznek.

Az államalapítás ünnepének napja a Zánkai Erzsébet-táborban

A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt lehetővé teszi, hogy augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén különleges ünnepi programokon vegyenek részt a táborozók. Részt vehetnek kézművesfoglalkozáson, zenés-táncos programokon, illetve az ünnepi kenyérszentelésen. Az est hagyományosan egy tűzijátékkal zárul.

Ismeretterjesztés és környezettudatosság fejlesztése az ottalvós Erzsébet-táborokban

Az ottalvós Erzsébet-táborokban a környezettudatosság és az ismeretterjesztés is fontos szerepet játszik. A gyerekek a táborokban az élménypedagógia módszereivel játszva és könnyedén sajátíthatnak el új ismereteket. A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekten belül például az ízeltlábúak csodálatos világába repítik a kicsiket és nagyokat.

Digitális kompetenciát fejlesztő programok az ottalvós Erzsébet-táborokban II.

A prevenció manapság a digitális térre is kiterjed: számos veszély leselkedik a gyerekekre. Az iskolák és egyben a fiatalok életének szerves részévé vált a digitális tér és az internet. A megelőzés jegyében az ottalvós Erzsébet-táborokban külön hangsúlyt kap a digitális prevenció, mely során a biztonságos netezéshez is kapnak tippeket a legkisebbek. A program a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Érzékenyítő foglalkozások az ottalvós Erzsébet-táborokban

Az ottalvós Erzsébet-táborok szerves részét képezik az érzékenyítő foglalkozások, amelyek segíthetnek a gyerekeknek abban, hogy fogyatékossággal élő társaikat jobban megértsék. Embertársaik élethelyzetével azonosulhatnak, például kerekesszékbe ülhetnek, vagy a szájukkal festenek a fiatalok. A program a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Hagyományőrző programok az ottalvós Erzsébet-táborokban – Íjászat

Az Erzsébet -táborok öt alappillérének az egyike a magyarság és honismeret, mely során hagyományőrző programon is részt vehetnek a gyerekek. A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt szervezésében van kézműves foglalkozás, népzene és táncház, sőt a táborozók kipróbálhatják az íjászatot is reflexíjak használatával megidézve a honfoglaló ősöket.

Digitális eszközökkel ismerkedhetnek a gyerekek az ottalvós Erzsébet-táborokban

Az ottalvós Erzsébet-táborokban számos digitális kompetencia fejlesztéssel kapcsolatos program várja a táborozókat. A balatoni táborokban megismerkedhetnek a gyerekek az  élményalapú programozással, a mesterséges intelligenciával és lesz  digitális eszközbemutató és digitális kincskereső is. A program a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Könnyűzenei koncertek a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborban

Az ottalvós Erzsébet-táborok kulturális programokban is bővelkednek, köztük a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt által könnyűzenei koncerteken is részt vehetnek a gyerekek. Ismert magyar előadók látogatnak a táborokba és varázsolják felejthetetlenné a táborozók estéjét.

Kutyabemutató az Erzsébet-táborokban

Az ottalvós Erzsébet-táborok egyik kedvelt programja a kutyabemutató. A gyerekek bekukkanthatnak egy interaktív és szórakoztató előadáson a terápiás célú kutyák világába, miközben szó esik a felelős kutyatartásról és a kutyák viselkedését és jelzéseit is jobban megismerhetik a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projektnek köszönhetően.

Hagyományőrző programok az ottalvós Erzsébet-táborokban

A hagyományőrző foglalkozások az ottalvós Erzsébet-táborok egyik fontos alkotóeleme. A magyarság és honismeret alappilléren belül vannak kézműves foglalkozások, népzene, táncház, íjászat, valamint gólyalábas színház is érkezik a táborokba, akik megismertetik a gyerekeket népi hangszerekkel és különleges bábokkal. A program a Tábor összeköt – Erzsébet Táborok elnevezésű EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

2019.09.02.

MARSJÁRÓK A BALATONNÁL

Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében olyan programokon vehetnek részt a Balatonnál táborozó gyerekek, amelyek által új ismeretekkel gazdagodhatnak. Ilyen volt 2019-ben többek között az Utazó Planetárium, a LEGO Robot foglalkozás és a 3D tárgyalkotás is. Utóbbin keresztül a modern tudományok, a digitális technológia és eszközök világába egészen különleges módokon pillanthattak bele a nyaraló diákok: nemcsak egy 3D nyomtatót láthattak működés közben a táborozók, hanem megismerkedhettek egy-egy elem virtuális megtervezésének menetével is élmény-, projekt-, és digitális pedagógia irányelvek mentén non-formális keretek között.

A 3D foglalkozáson egy elméleti bevezetőt követően a gyermekek tervezőprogram segítségével alkothattak a Marsot kolonizáló első telepesekként. Olyan eszközöket tervezhettek, amelyeket elengedhetetlennek véltek a „túlélés” szempontjából. Például Marsjárók és bázis is született elméletben, mindezek később 3D nyomtatóval öltöttek formát. A tematikus program során a kompetenciafejlesztés elsődleges célja a digitális kompetencia fejlesztése volt. A tanulói tevékenység felépítésénél szempont volt az alacsony belépési küszöb, ami kiemelten fontos a hátrányos helyzetű célcsoport tekintetében. Ugyanakkor felfedezést, tanulást ösztönző munkakörnyezet került kialakításra.

A táborozók a foglalkozás alkalmával a digitális kultúra témakörei mentén jelenkorunk társadalmi problémáit, globális helyzeteit feldolgozva megismerhették mindazon készségeiket, képességeiket, amelyek a 21. századi munkaerőpiaci elvárások szükségessé tesznek (kritikai gondolkodás, kommunikációs, kreativitás, kollaboráció). Új ismeretekkel gazdagodhattak, mértek, számoltak és alkottak, mindezeket csapatban, másokkal való közös munkával tapasztalhatták meg. Mindezt úgy, hogy fejleszthették szociális kompetenciáikat a csoportban zajló tapasztalati tanulással, szélesíthették világlátásukat, erősíthették kezdeményezőkészségüket és vállalkozókedvüket. A felmerülő kérdéseiket mérnökszakemberek számára tehették fel. Az informatív program nagyon népszerű volt a gyermekek körében.

ISMERETTERJESZTŐ PROGRAM – BOGÁRHÁTON

Óriási érdeklődés övezte korábban a nyári Zánkai Erzsébet-tábor egyik legszínesebb ismeretterjesztő programját, a bogárbemutatót, mely az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében valósult meg a nyári Élménytáborokban. Az interaktív, szórakoztató és rendkívül informatív foglalkozás sok játékkal és vidám pillanatokkal hozta közelebb a gyermekekhez a természetet és az ezerarcú rovarvilágot.

A táborozók a foglalkozáson hat állomáson keresztül ismerkedhettek meg részletesebben a Balaton múltbeli és jelenlegi élővilágával csoportban zajló tapasztalati tanulás keretében. Az első állomás a rovarok általános jellemzésére fókuszált, különös tekintettel a túlélésüket segítő mechanizmusokra, képességeikre. A programon sokfajta élő bogárral találkozhattak a nyaraló diákok, így még inkább megfigyelhették jellegzetességeiket. A foglalkozás vezetői a különböző hazai és trópusi bogárfajok természetes élőhelyeit is bemutatták makettek segítségével. A második állomás a vizek élővilágáról nyújtott átfogó képet: a gyermekek megtudhatták, hogy a Balaton területén milyen élőlények alkották az ősidők vízi élővilágát, és milyenek napjainkban. Sőt, a gyerekek az év halát, kétéltűjét és madarát is megismerhették. A foglalkozás nagy szerepet játszott a környezettudatos magatartás ösztönzésében, a természeti kincseink megóvásának fontosságára közös szemétszedéssel hívták fel a tanulók figyelmét. A harmadik állomás témája a biodiverzitás évtizede volt, ennek megfelelően a programelemek és az ismeretanyagok a biológiai sokféleségre épültek. A gyermekek bepillantást nyerhettek az ízeltlábúak csodálatos világába, és azokra a kérdésekre is választ kaphattak, hogy hány dinoszaurusz és rovar élhetett az őskorban, illetve mely élőlények maradtak életben, és ez vajon minek volt köszönhető. Az év növényének bemutatására is sor került, mielőtt a résztvevők a negyedik állomás felé vették az útjukat, ahol a 2018-as bakonyi régészeti feltárásba „áshatták bele” magukat, dinoszaurusz csontokat rakhattak össze, valamint tojás- és fogazatfelismerő játékban tehették próbára magukat. Az ötödik állomás szintén rengeteg izgalmat tartogatott, a barlangi élőlények és az ásványok világával ismerkedhettek a táborozók. A hatodik állomáson csoportmunka várta a diákokat: természetes, valamint újrahasznosított alapanyagok felhasználásával alkothatták meg az egykori, őshüllőktől nyüzsgő Balatont.

LEGO-ROBOTOK VERSENYE

A balatoni ottalvós Erzsébet-táborok bővelkednek azokban a szabadidős programokban, amelyek közösségi élményeket nyújtanak, ösztönzik a kreativitást és készségfejlesztőek, de mégis a digitális kompetenciafejlesztésre is irányulnak. Ilyen program volt 2019-ben a LEGO-robot foglalkozás is, amelynek köszönhetően a gyerekek olyan modern eszközöket ismerhettek meg és próbálhattak ki, amelyekkel az otthoni vagy az iskolai környezetben nem minden esetben találkozhatnak.

Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében megvalósuló  LEGO-robot foglalkozáson a táborozók játékosan tanulhattak együtt. A diákok 2-3 fős csoportokat alkottak, de minden gyermek egyéni figyelmet is kapott. A csoportok feladata az volt, hogy építsenek egy robotot, amelynek mozgását aztán be kellett programozniuk egy applikáción keresztül, és már indulhatott is a robotgyorsasági verseny. A diákok közösen dolgoztak a célért, és egymást is jobban megismerhették. A foglalkozás amellett, hogy kihívásokkal teli szórakozást nyújtott, komplex módon fejlesztett számos készséget, többek között a tér- és síkbeli tájékozódást, a logikát, a kreativitást és a finommotorikát. A foglalkozás eredményeként a résztvevők tapasztalatot szerezhettek egyszerű szerkezetek célelvű konstruálásában, valamint azok vezérlési programjának megírásában az életkorukhoz szabott technológiai környezetben. Miközben egy inspiráló probléma megoldásán dolgoztak, ismerkedtek a modern technológiákkal, észrevétlenül tanultak meg új fogalmakat a robottechnológiáról, a vezérlésről és a kódolásról, tapasztalatot szereztek a másokkal történő közös munka által.

A digitális kompetencia fejlesztésére irányuló foglalkozás nagy vonzóerőt képvisel a gyermek- és ifjúsági korosztály számára. A relevanciáját mutatja, amellett, hogy a táborozók a digitális kompetenciát alkotó ismereteket, készségeket sajátíthatnak el, találkozhatnak a robottechnológiával, a mesterséges intelligencia társterületeivel. Sok hátrányos helyzetű fiatal számára kitörési pontot jelenthet a korszerű digitális technológiák és eszközök megismerésére.

KIBER JÁTSZÓ TÉR – MAGYARORSZÁG DIGITÁLIS GYERMEKVÉDELMI STRATÉGIÁJA (DIGITÁLIS KOMPETENCIAFEJLESZTÉS)

A digitális kultúra átalakulása közepette nem lehet megkerülni a kérdést: milyen eszközök segíthetik a fiatalokat abban, hogy biztonságukat megőrizve az internet tudatos felhasználóivá váljanak? A Kormány által kidolgozott Digitális Jólét Program eleme a DGYS, azaz Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája erre a kérdésre kíván megoldást nyújtani informatív programok által. A Zánkai Erzsébet-táborban a Kiber Játszó Tér nevű, digitális kompetenciafejlesztést célzó interaktív közösségi foglalkozás 2019-ben valósult meg először.

A három részből felépülő program széles körű tudást nyújtott a fiataloknak a digitális térben való eligazodáshoz. A foglalkozás első részében korszerű digitális eszközökkel ismerkedhettek meg a résztvevők: a szakértő előadók bemutatták a 3D nyomtató működését, a 3D-s nyomtatás virtuális tervezési fázisát és a drónok használatát is. A csodálattal érdeklődő gyermeksereg működés közben figyelhetett meg egy drónt és egy különböző feladatokra programozott LEGO-robotot is.

A digitális ismeretek bővítése, a digitális gyermekvédelem érdekében nem maradhatott el a kvízfoglalkozás sem, ahol a táborozók csapatban tehették próbára tudásukat. A kvízjátékban részt vevők nem csak a lexikális adatokat ismerhették meg, lehetőségük nyílt a nehezebb kérdések közös feldolgozására is. A foglalkozás a médiatudatosság, a tudatosabb és biztonságosabb internethasználat, az (online) közösségi jelenlét, a digitális lábnyom és a személyes adatok védelme témaköreit is érintették.

A program harmadik részén 13 éven felüli gyermekek vehettek részt, akik társadalmilag fontos témákat feszegető filmeket tekinthettek meg, amelyek a társadalmi befogadás és aktivitás erősítése, az online egészségtudatos magatartás fejlesztése, az önelfogadás kérdéseinek fontosságára irányították a figyelmet. A kisfilmek témái között szerepelt a testképzavar, az online bántalmazás, az álhírek és a megfelelési kényszer egy modern válfaja, a lájkfüggőség.  A fiatalok a filmvetítést követően közös átbeszélés formájában dolgozták fel a látottakat és meg oszthatták gondolataikat, tapasztalataikat egymással a témák kapcsán.

ERDEI MÁSZÓBIRODALOM

A nyári Élménytáborok résztvevői körében nagy sikert aratott 2019 egyik újdonsága: az erdei fás környezetben felépített kalandparkban és mászófalon minden korosztály próbára tehette ügyességét. Az EFOP-1.2.12-17-17-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” projekt keretében megvalósuló program a gyermekek egészségtudatos magatartásának és fizikai aktivitásának fejlesztését szolgálta. A kalandpark mini pályáját a legkisebb gyerekek is használhatták, a nagyobbak részére pedig egy magasabbra épített pálya állt rendelkezésre. Mindezek mellett különböző nehézségi szintekkel rendelkező mászófalon is bizonyíthatták rátermettségüket a vállalkozó szellemű fiatalok.

Az erdei kalandparkban olyan együttműködést előmozdító, szociális kompetenciafejlesztést biztosító csapatépítő játékok is várták a táborozókat, mint például a „csupormentő akció” vagy a „százlábú”. Előbbi a gyerekek közti kommunikációra épített: egy vízzel teli csuprot három kötél segítségével kellett közösen a megadott helyre irányítani. A „százlábú” nevű játékban szintén nagy szerepet kapott az együttműködés, hiszen a 10-15 fős csoportok tagjainak egyszerre, összehangoltan kellett lépkedniük a cél felé. A kalandparkba látogató gyermekek játszva mozoghattak, a pálya különböző elemein próbára tehették saját magukat, miközben fejlődhetett a mozgáskoordinációjuk.

BALATON-PARTI DIGITÁLIS IMMUNERŐSÍTÉS

Manapság nem kérdés, hogy egy iskolás találkozik-e valaha a digitális térrel. A kérdés az, hogy fel van-e készülve arra, hogy adatlopás vagy akár internetes bántalmazás áldozatává is válhat? A digitális tér fejlődésének olyan pontjai ezek, amelyek a fiatalokra és a felnőttekre egyaránt leselkednek. Arra a kérdésre, hogy a diákok hogyan tudják az internetet biztonságosan és tudatosan, az okostelefonokat valóban okosan és megfelelő dolgokra használni, a választ a balatoni ottalvós Erzsébet-táborokban a digitális kompetenciafejlesztés egyik tábori programja adta. Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű projekt keretében megvalósuló foglalkozás nagyban hozzájárult a táborozó diákok látókörének szélesítéséhez, a digitális és a szociális kompetenciák fejlesztéséhez, hátránykompenzációhoz.

A 2019-es nyári táborozás során a gyerekek hétről hétre részt vehettek a Digitális Immunerősítő Program csoportos, közösségépítő foglalkozásain, amelyek során a szakemberek egyrészt arra helyezték a hangsúlyt, hogyan lehetnek a fiatalok az online környezetben is biztonságban, miként tudják elkerülni a kibertámadásokat. Másrészt olyan tudásanyagot adtak át, amelyek felvértezték a gyermekeket a digitális térben az adatvisszaélésekkel, lejáratással vagy zaklatással szemben. A foglalkozás fő irányelve volt, hogy a táborozók tudatosabbak legyenek az internet veszélyeivel szemben, biztonságos, értékteremtő online környezetben nőjenek fel. Felkészüljenek a digitális kompetenciák széles körű alkalmazására úgy, hogy arra a más tudás- és tudományterületekhez tartozó tananyagok feldolgozásakor már építeni tudjanak. Ismerjék a digitális eszközök használatával járó veszélyek kezelését, az ellenük való védekezést. Rendszerezni tudják a digitális eszközök más forrásokból származó tudáselemeit. Ugyanakkor fejlesszék a tudatos felhasználói attitűdjeiket mind az egyén, mind a közösség, mind a társadalom szintjén.

A zánkai program gyermekhallgatósága a megvalósítás során interaktív módon, digitális pedagógiai eszközökön keresztül nyerhetett betekintést abba, milyen módon lehet megóvni az adatokat annak érdekében, hogy azokkal más ne élhessen vissza. A gyerekek olyan témákat járhattak körbe, mint a közösségi médiában rejlő veszélyek, az online bántalmazás, illetve a technikai és adatlopás elleni védekezési lehetőségek a digitális térben. A biztonságos internethasználatról szóló interaktív tapasztalati tanulást követően a résztvevők egy online, tableteken játszható kvízjátékban tesztelhették megszerzett ismereteiket.

ÉRZÉKENYÍTŐ FOGLALKOZÁS

Az Erzsébet Táborok rendszerében hangsúlyos az esélyegyenlőség, rendkívül fontos a társadalmi befogadás előmozdítása a tábori életen keresztül. E célból valósult meg a Zánkai Erzsébet-táborban az az érzékenyítő foglalkozás, amely a Nem Adom Fel Alapítvány közreműködésével zajlott 2019-ben az EFOP-1.2.12-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében. A gyerekek a fogyatékkal élő tapasztalati szakértőkkel és szakemberekkel közösen vehettek részt különféle játékokban.

A sérültségi típusokhoz köthető élethelyzeteket saját élményeiken keresztül játékos formában tapasztalhatták meg a résztvevők: megismerhették például a kerekesszék használatát kosárlabdázás közben, és felfedezhették, hogy ez nemcsak egy egyszerű közlekedési eszköz, hanem önmagában alkalmas lehet akár sportra, játékra, vagy zumbázással akár táncos önkifejezésre. A táborozóknak lehetősége nyílt a jelnyelv alapjainak elsajátítására is, így felismerhették, hogy a nyelvhangok használata nélkül is lehet szép és kifejező a mondandó. A fiatalok a szájjal festést is kipróbálhatták, ezáltal közelebbről is megismerhették a fogyatékkal élő társaik egyik művészi önkifejezési eszközét. A foglalkozás a látássérültek világát is közelebb hozta a táborozókhoz, azáltal hogy bekötött szemmel kellett megoldaniuk különböző játékos feladatokat.

Az egyes gyakorlatok nem csak az elfogadás előmozdításához járultak hozzá, fejlesztették a közösségi képességeket, a társakkal való hatékony kommunikációt és a bizalomépítést, továbbá az ön- és társismeretet, a szociális készségeket és a társas kapcsolatokat és az érzelmi intelligenciát.

ÉLŐ TÖRTÉNELEMÓRA AZ ERZSÉBET-TÁBORBAN

Vágtázó paripák, csattogó kardok és süvítő nyilak: a Zánkai Erzsébet-tábor egyik leglátványosabb hagyományőrző programja a lovasíjászbemutató volt 2019-ban. A magyarság értékeinek megőrzését, a nemzetiségi hagyományok a megismertetését szolgáló produkció korhű öltözetet viselő lovasokkal, látványos műsorelemekkel és honfoglaláskori fegyverzettel kápráztatta el a gyermeksereget.

A program során a táborozók betekintést nyerhettek a magyar lovashagyomány történetébe, jellegzetességeibe, a honfoglaláskori ősi magyar harcmodorba, szemügyre vehették a korabeli íjat, továbbá a kelevézt és a dobó baltát is, amelyek hajító fegyverek voltak a régmúltban. Lélegzet-visszafojtva figyelték a gyerekek az egykori kézifegyvereket: a fokos és a szablya használatát gyűrűszúráson és tökvágáson keresztül szemlélhette a tábori közönség. A foglalkozás nagy hangsúlyt fektetett a kor kultúrájának, életmódjának és hadászatának bemutatására, a táborozó gyermekek értékes tudással gazdagodhattak.

KINCSVADÁSZAT

Hegyikristályra, ametisztre, tigrisszemre, ónixra, türkizre, tűzkőre vagy megkövesedett korallra is bukkanhattak a fiatalok a Balatonnál: 2019-ben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” projekt keretében ismeretterjesztő ásványkiállítás és kincsvadászat is várta a zánkai táborban nyaraló diákokat, akik maradandó élményt nyújtó természettudományi foglalkozáson ismerkedhettek meg a kőzetek és az ásványok sokszínű világával, mindeközben a foglalkozás a környezettudatos magatartásra is ösztökélte őket.

A különlegességek homokkal teli zsákokba voltak elrejtve, amit az ifjú kincsvadászoknak vizes teknőben, egy szita segítségével kellett kimosniuk, ahogy azt sok-sok évvel ezelőtt az aranymosók is tették. A játékhoz használat szita a kincseszsákból kiáramló homok apró szemcséit átengedte, a kincsek pedig kis munkával és ügyességgel a szita tetején maradtak, büszke tulajdonossá téve ezáltal a gyerekeket. Érdemes volt a tökéletes technika elsajátítására törekedni, hiszen a kincseszsákok a különleges ásványok mellett medálokat és kagylókat is rejtettek. A kincsvadászat mellett a táborozók ellátogathattak a tábori ásványkiállításra is, ahol értékes tudást szerezhettek a természet megkövesedett csodáiról.

KULTURÁLIS ÉLMÉNYEK TÁRHÁZA

Az Erzsébet Táborok egyik alappillére a kultúra: a Zánkai Erzsébet-táborban kulturális programlehetőségek tárháza is várta az érdeklődőket az elmúlt években.

2019 színes programkínálatában számos komolyzenei előadás szerepelt, ilyen volt a Philharmonic Brass Quintet rézfúvós együttes felejthetetlen élményt nyújtó koncertje is. A formáció repertoárja rendkívül széles körű: reneszánsz, barokk, romantikus, klasszikus, XX. századi és kortárszenei művek, valamint átiratok egyaránt felcsendültek a program ideje alatt. A művészek a koncertbe humort csempésztek, így még jobban élvezték a gyerekek az előadást, és olyan közkedvelt mozi- és mesefilmek híres melódiái is megszólaltak, mint a Csillagok háborúja, A Karib tenger kalózai, A nagy Ho-ho-horgász vagy a Süsü a sárkány. Kivételes élményt nyújtott Náray Erika művésznő és zenekarának koncertje is, amelynek ideje alatt a gyerekek a különleges dallamvilágú jazz műfajt is megismerhették. A komolyzenei programok palettáját bővítette a Várnagy Andrea zongoraművésznő által vezetett interaktív foglalkozás is, amelyen a gyermekek betekinthettek a hangszerek csodálatos világába, illetve a művésznővel beszélgettek a zenéről és annak fontosságáról is.

Az Air Corde Trió olyan neves zeneszerzők híres műveit adta elő, amelyeket például kutyák, hattyúk, vagy éppen elefántok inspiráltak. A Vivaldi, Rossini, Gossec, Sári László vagy Rimszkij-Korszakov darabjait Matuz Gergely fuvolaművész, Szilvágyi Sándor gitárművész és Lukácsházi István nagybőgőművész adta elő.

A világ egyik „legütősebb” együttese, a Talamba is az Erzsébet-táborok színpadára lépett. A produkció különlegessége dinamizmusában rejlett: az egzotikus ütőhangszerek, valamint a hegedű, a cimbalom, a nagybőgő és a harmonika szenvedélyes találkozásában a világ hangjai egyesültek és nyújtottak izgalmas, egyedülálló hangzást a táborozók számára. Az egyes komolyzenei foglalkozások és interaktív előadások részben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében valósultak meg. Az egyes programok biztosították az eltérő helyről, környezetből érkezett gyermekek számára a közös élményt és egymás megismerésére is lehetőséget adtak.

KAMASZOKRA HANGOLVA

Az Erzsébet Alapítvány a nyári időszak ottalvós tábori programkínálatának kialakítása során figyelembe veszi a különböző korosztályok életkoruknak megfelelő igényeit is, így a legkisebbektől a legnagyobbakig minden gyermek találhat számára kedves programot. 2019-ben először a Zánkai Erzsébet-tábor harmadik turnusa kamaszhét volt, ami azt jelenti, hogy a programok egy része kifejezetten a tinik érdeklődési körére lett szabva.

A kamaszhét során a fiatalok például a Dumaszínház előadásán vehettek részt, ahol a fergeteges poénokról és az önfeledt pillanatokról szakavatott előadók gondoskodtak. A szüntelen nevetést garantáló fellépők interaktív módon vonták be a nézősereget az előadásba, amely így még szórakoztatóbbá és élménydúsabbá vált a tinik számára. Az erdélyi magyar fellépők a generációt érintő napi aktualitásokat, életeseményeket, tapasztalásokat dolgozták fel humoros és könnyed formában.

A diáklányokat egy tábori szépségszalon is várta, ahol hennafestéssel vagy színes „hajbatollal” ékesíthették magukat. A hennafestés a fiatalok körében menő, ráadásul az előnyei között említhető, hogy természetes és antiallergén alapanyagok kerülnek a bőrre, valamint mindössze 1-2 hétig marad meg, majd magától lekopik. Az érdeklődő fiatalok 8-10 cm-es festést kérhettek, és több motívumból tudtak választani ízlésüknek megfelelően. A természetes hajékszer is roppant népszerű volt a lányok körében, a különböző színű és mintázatú dísz akár 3-4 hónapig is viselhető.

A kamaszhét táborozói interaktív dobshow-n is részt vehettek, amely különleges formában adott teret a zenei kreativitás kibontakoztatásának, vagy éppen az ütemérzék fejlesztésének. A fiatalok megtapasztalhatták a közös dobolás élményét, amelynek ereje azokat is magával ragadta, akik egyébként nem feltétlenül mozognak otthonosan a hangok világában. A program során minden résztvevő kapott egy hangszert, és a tréner vezetésével ütéstechnikákat tanultak, ritmusgyakorlatokat végeztek, valamint kérdezz-felelek játékot játszottak. A játékos „ritmusóra” végére többször egy közös előadás kerekedett, amely valódi közösségi élményt nyújthatott a táborozók számára.

LANGALÉTA GARABONCIÁSOK – GÓLYALÁBAS UTCASZÍNHÁZ 

Égig érő lábak és óriás lovak, muzsika, mese és közösség: a gólyalábas utcaszínházat minden balatoni turnusban nagy érdeklődés övezte 2019-ben is. A nyári hagyományőrző programon gólyalábas maskarások szórakoztatták tréfás elbeszélésekkel a tábori nézősereget, rengeteg vidám pillanatot szerezve ezzel a gyermekeknek.

Az ottalvós tábor produkciója minden héten debütált, hiszen az óriás bábokkal, díszes jelmezekkel előadott hangszeres történetnek az összes turnus közönsége részesévé válhatott, így a rendkívül egyedi és maradandó élményt valamennyi táborozó megtapasztalhatta.

A program leginkább a strandon zajlott, ahol feltűnően nagy zajt csaptak dobbal, fúvós hangszerekkel a gólyalábas maskarások, hagyományos versekkel és rigmusokkal csalogatták a pancsoló vagy a melegtől pihegő gyerekeket játékuk színterére, az árnyas fák alá. Amikor mindenki megérkezett, kezdetét vette az önfeledt mulatozás és a móka, interaktív, humorral átszőtt népi történeteket adtak elő a Langaléta Garabonciások.

A programon a TESO-k is aktívan részt vettek, együtt bolondoztak a szereplőkkel és külön figyeltek arra is, hogy a visszahúzódóbb gyerekek is érvényesülni tudjanak az előadás során, és ugyanolyan jól érezzék magukat, mint vállalkozóbb szellemű társaik.

TILTOTT KINCSEK NYOMÁBAN

Az Erzsébet-táborokban nagy figyelem övezi a gyermekek és fiatalok egészséges életmód, az egészséget befolyásoló tudatos szokások támogatására is: az ottalvós táborok több szabadidős programja egy időben ad teret az ismeretszerzésnek, az önismeretnek és a közösségépítésnek. A Balatonnál Erzsébet-táborozó gyerekek alkohol- és drogprevenciós foglalkozáson is részt vehettek 2019-ben, amely a függőségek veszélyeire, a káros szenvedélyek nélküli teljes élet megélésére helyezte a hangsúlyt.

A táborban megrendezett foglalkozás a gyermekek nyelvén, interaktív társasjáték keretében, gyakorlati ismeretszerzés útján adta át azon információkat, amelyekre szükség lehet ahhoz, hogy a fiatalok távol maradhassanak a káros szenvedélyektől, felismerjék annak veszélyeit és élettani, valamint jogi következményeit. A társasjáték során a gyermekek non formálisan, számukra észrevétlenül szereztek ismereteket, az egyes témaköröket kiscsoportokban, kooperatív módon dolgozták fel memóriajátékon, kvízkérdéseken, teszteken keresztül. A program széles körű tájékoztatást nyújtott a különböző szenvedélybetegségekről és a tudatmódosító szerek használatával járó káros hatásokról, kockázatokról. Szó esett többek között az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a különböző kábítószerek élettani hatásairól, a serdülőkori szerhasználat jellemzőiről, valamint azokról a kockázati tényezőkről, amelyek a tudatmódosító szerek használatához vezethetnek.

A program az EFOP-1.2.12-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű projekt keretében valósult meg a 2019. évi nyári Élménytáborokban.

FELELŐS ÁLLATTARTÁS – KUTYABEMUTATÓ

Az ottalvós Erzsébet-táborok ismeretterjesztő programlehetőségei közül a felelős állattartás jegyében megrendezett kutyabemutató is hatalmas népszerűségnek örvendett a gyermekek körében.

A programon képzett trénerek gondoskodtak arról, hogy a résztvevők interaktív és szórakoztató, zenés előadás során ismerkedhessenek meg a felelős állattartás szabályaival, a kutyákkal való helyes bánásmód alapelveivel és a magyar kutyafajtákkal. A különleges program nagy figyelmet fordított a személyi segítő- és terápiás kutyák szerepének bemutatására. A résztvevők testközelből csodálhatták meg a négylábúak rendkívüli ügyességét is: a klasszikus engedelmességi feladatok mellett összetett és látványos trükköket is láthattak a gyerekek. A trénerek a vállalkozókedvű táborozókat számos gyakorlatba bevonták, akik így aktív részeseivé váltak a bemutatónak. A program egyik legnépszerűbb része a kutyasimogatás volt, amely előtt a gyerekek megismerték, hogyan kell helyesen közelíteni a kutyusokhoz.

TÁBORNYITÓ TÁNCSHOW

A balatoni Erzsébet-táborokban az önfeledt szórakozás, a tartalmas időtöltés és a játékos tanulás is garantált, amelyek sava-borsához a kulturális programok is nagyban hozzájárulnak. A Zánkai Erzsébet-tábor 2019-es nyitóceremóniáin nem mindennapi előadásokkal örvendeztette meg a nyaralókat a Fricska Táncegyüttes, melyek segítségével már vasárnap esténként megkezdődött a közösségépítés.

A Fricska Táncegyüttes Magyarország egyik televíziós tehetségkutatójában tűnt fel, és azóta számos fellépést tudhat maga mögött világszerte (többek között Károly herceg is megcsodálhatta a formáció lehengerlő tánctudását a Buckingham palotában). A Gödöllőről származó fiatalok a hagyományos magyar táncokkal ismertették meg a táborozókat, mindezt modern köntösben, hangulatos, dinamikus és interaktív produkció során. A színvonalas előadás nem csak a látványos műsorelemekről és a precízen összehangolt koreográfiáról szólt: a művészek azt az üzenetet is közvetítették a gyermekek felé, hogy sok gyakorlással, szorgalommal és kitartással mennyi mindent el lehet érni.

A nyári Élménytáborok vasárnapi tábornyitó ceremóniái a szórakoztatáson túl a tábori közösségi életet is formálták. Lehetőséget biztosítottak az eltérő helyről érkezett gyermekek közösen szerzett élmények által történő megismerkedésére. A program az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében valósult meg.

ZENEI ÉLMÉNYEK „KÖNNYŰEN”

Az ottalvós Erzsébet-táborokban nyaraló diákok minőségi időtöltéséhez 2019-ben táncházak, színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek is hozzájárultak. Utóbbiak részeként a Children of Distance, a Stolen Beat, Oláh Gergő & Roma Soul, Pápai Joci és Freddie is fellépett a Zánkai Erzsébet-táborban. Az ismert hazai előadók minden alkalommal megmozgatták a fiatalokat, akik közül sokan először tapasztalhatták meg, milyen is a valódi koncertélmény.

A könnyűzenei élményszerzés mellett inspirálódhattak is a fiatalok: a koncertek kezdetén és annak folyamán a táborozó gyermekek megismerhették a zenészek életútját, mellyel példát mutattak a gyermekek számára a pályaorientációs célok és utak, a vállalkozó- és kezdeményezőkészség fontosságának tekintetében. Az előadók a pálya szépségei mellett őszintén beszéltek a kezdeti nehézségekről, az útjukba gördülő, majd legyőzött akadályokról, ezzel is ösztönözve a táborozókat arra, hogy az álmokért érdemes küzdeni, és nem szabad feladni akkor sem, ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték.

Az egyes könnyűzenei előadások részben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében valósultak meg. Az egyes programok biztosították az eltérő helyről, környezetből érkezett gyermekek számára a közös élményt és egymás megismerésére is lehetőséget adtak.

2019.08.30.

KÖZEL 30 EZREN NYARALHATTAK A BALATONI ERZSÉBET-TÁBORBAN

A Zánkai Erzsébet-táborból augusztus 30-án az utolsó turnus táborozói is hazaindultak, ezzel a 11 héten át tartó tábori vakáció véget ért. Az iskolai szünidőben közel 30 ezren nyaralhattak hatnapos és ötéjszakás turnusokban a Balatonnál. A zánkai táborba és hazafelé is ingyenesen utazhattak vonattal a gyermekcsoportok, ezt a lehetőséget több mint 12 ezren vették igénybe. 2019-től európai uniós támogatásból finanszírozott két akadálymentesített kisbusz is a táborozókat szolgálta: a mozgásukban korlátozott és a kerekesszéket használó gyermekek az akadálymentes földszinti szállásokra, az éttermekbe, a strandra és a programpontokra is könnyebben juthattak el. A gyerekeknek különféle szórakoztató és ismeretterjesztő programokat szervezett az alapítvány. Az Erzsébet Táborok kiemelt célja, hogy a Balatonnál eltöltött egy-egy hét alatt minél több lehetőséggel találkozzanak a gyerekek a klasszikus tábori és élménypedagógiára épülő programok, a modern tudományok, valamint a környezettudatosság mentén. Az ottalvós Élménytáborok programjai, szolgáltatásai és az ingyenes utazás is részben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által megvalósuló 13,500 milliárd forint összegű, EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” projekt keretében valósult meg 2019-ben. Az európai uniós támogatás vissza nem térítendő.

Véget értek  a 2019. évi nyári ottalvós Élménytáborok. A zánkai turnusok 11 héten át, vasárnaptól péntekig nyújtottak felhőtlen kikapcsolódási lehetőséget az 1-11. évfolyamos gyermekeknek. A közösségépítő, valamint a képességfejlesztő és társadalmi integrációra fókuszáló programok által a gyermekek az iskolai szünidőben is új ismeretekkel gazdagodhattak, amelyek a későbbiekben hatással lehetnek a pályaválasztásukra is.

A gyerekek kézműves foglalkozásokon, hagyományőrző és sportprogramokon, komoly- és könnyűzenei koncerteken, érzékenyítő, drog- és alkoholprevenciós foglalkozásokon, színházi előadásokon vehettek részt, és bepillantást nyerhettek a tudományok világába is. A tábori foglalkozások között a digitális készségek fejlesztése kiemelt szerepet kapott. Működés közben láthattak 3D nyomtatót és tervezhettek is, felmerülő kérdéseiket pedig mérnökök válaszolták meg. Az edukációs program során az online tér veszélyeiről, az adatlopás és az internetes zaklatás elkerüléséről szerezhettek ismereteket. A LEGO robot foglalkozás alkalmával pedig minden résztvevő egyéni figyelmet és segítséget is kapott a robotépítésben.

A programok másik csoportja a környezettudatossághoz kapcsolódott: az ügyességi és gyorsasági játékokkal az alapítvány a természet megóvására ösztönözte a gyerekeket.

A projekt keretében olyan érzékenyítő és egyben fejlesztő játékok is szolgálták az aktív kikapcsolódást, mint a Teqball, a tandem biciklik, az egyensúlyozó lépegetők, a motoszenzorikus körök, a csörgőlabdák, a kooperációs ernyők és a vakpingpong asztalok.

A zánkai Élménytáborok turnusaiban mozgásukban korlátozott és kerekesszéket használó gyermekek is vakációztak: a programpontokra, az akadálymentes földszinti szállásokra, az éttermekbe és a strandra is akadálymentesített kisbuszokkal segítette az eljutásukat az Erzsébet Alapítvány.

A balatoni kikapcsolódásról és ellátásról a 2016 óta táboroztatást végző Erzsébet Alapítvány, valamint a szervezet kötelékébe tartozó felkészült TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) gondoskodtak részben az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című európai uniós projekt keretében.

2019.06.17.

ÖSSZESEN KÖZEL 30 EZER TÁBOROZÓ KAPCSOLÓDHAT KI 2019 NYARÁN A ZÁNKAI ERZSÉBET-TÁBORBAN

Június 16-án mintegy 2500 gyermek számára kezdődött el a balatoni vakáció, az iskolai szünidő 11 hetében pedig összesen közel 30 ezren nyaralhatnak a zánkai Erzsébet-táborban. Az első turnusba az ország 50 különböző pontjáról érkeztek a 20-150 fős csoportok. A június 21-ig tartó turnus résztvevői közül több mint 800-an választották az idén először nyújtott ingyenes utazási lehetőséget. Idén először két akadálymentes kisbuszt is a táborozók szolgálatába állított az alapítvány, megteremtve a lehetőségét annak, hogy a mozgásukban korlátozott gyermekek még könnyebben eljuthassanak a 150 hektáros tábori terület minden frekventált pontjára. Az ottalvós Élménytáborok és az ingyenes utazás túlnyomórészt az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által megvalósított 13,500 milliárd forint összegű, EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” projekt keretében valósul meg. Az európai uniós támogatás vissza nem térítendő.

Megkezdődtek az ottalvós balatoni Élménytáborok, amelyek 11 héten át, vasárnaptól péntekig tartanak. Valamennyi turnusban naponta több mint 30 tartalmas és fejlesztő program közül választhatnak a diákcsoportok, akiknek élménydús és gondtalan kikapcsolódásáról, továbbá tábori ellátásukról és biztonságukról a szervező Erzsébet Alapítvány, valamint a szervezet kötelékébe tartozó felkészült TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) gondoskodnak a táborban töltött hat nap minden pillanatában. A közel egyhetes nyaralás során nem csak a teljes ellátás és a napi ötszöri bőséges étkezés, valamint a tartalmas, élménydús és egyben fejlesztő programok térítésmentesek, de idén először vonattal is ingyenesen utazhatnak a gyermekek az Erzsébet-táborba és haza. Az utazás lehetőségével már az első turnus alkalmával is sokan éltek: a táborozók többségének útiköltsége a projekt által finanszírozott.

A tábori hét minden alkalommal nyitó ceremóniával kezdődik, melyen az ünnepélyes zászlófelvonás, a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) előadása, és a tánc- vagy zenei produkció is állandó programelem. A gyerekek hétfőtől péntekig a lehető legszínesebb foglalkozásokon és játékokon, komoly- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon vehetnek részt, és bepillantást nyerhetnek a tudományok világába is. A programok során hangsúlyos a prevenció és a digitális kompetencia fejlesztése, a gyermekek készségeiket robottechnológia és 3D tárgyalkotás során is kibontakoztathatják. Mindezek mellett a szórakoztató, közösségépítő és integrációra fókuszáló programok is teret kapnak: csapatépítő játékok, vízi és szárazföldi kalandpark, szervezett sportprogramok várják a táborozókat, utóbbiak idén Teqball bajnoksággal egészülnek ki. Mindezek mellett a projekt keretében olyan érzékenyítő és egyben fejlesztő játékok is szolgálják az aktív kikapcsolódást, mint a tandem biciklik, egyensúlyozó lépegetők, motoszenzorikus körök, csörgőlabdák, kooperációs ernyők és vakpingpong asztalok.

A zánkai Élménytáborok turnusaiban mozgásukban korlátozott és kerekesszéket használó gyermekek is vakációznak, az ő táboron belüli közlekedésüket idén először két akadálymentes kisbusszal segíti a szervező Erzsébet Alapítvány. Ezáltal a gyermekek a tábor területén lévő programpontokra, az akadálymentesített földszinti szállásokra, az éttermekbe és a strandra is még könnyebben juthatnak el az Élménytáborokban.

2018.11.29.

I. TÁMPONT KONFERENCIA

KÖZEL 150 FŐ RÉSZVÉTELÉVEL VALÓSULT MEG AZ ERZSÉBET ALAPÍTVÁNY ELSŐ SZAKMAI KONFERENCIÁJA

 

Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében 2018. november 23-24-én az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány esélyteremtő táborokról és táboroztatási módszertanról szóló konferenciát szervezett. A „Zánkai Erzsébet-táborban” megvalósuló I. TÁMPONT elnevezésű szakmai esemény célja a táboroztatás jó gyakorlatainak bemutatása, valamint a partnerkapcsolatok és szakértői hálózat kiépítésének megalapozása volt. A konferenciára az ország közel 70 településéről, mintegy 150-en érkeztek. A hallgatóság az Erzsébet Alapítvány projektje mellett az Esély Budapest Fővárosi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány, a Manna Alapítvány és a Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány EFOP-1.2-12-17 konstrukció projektjeit is megismerhette. A konferenciát Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány főigazgatója nyitotta meg.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által megvalósítás alatt álló EFOP-1.2.12.17-2017-00006 azonosítószámú projekt fő célkitűzése egy olyan ottalvós táboroztatási program megvalósítása, mely hozzájárul a kevésbé fejlett régiókban élő gyermekek, fiatalok felzárkóztatásához, hátrányaik kompenzálásához. Az esélyteremtést és a társadalmi integrációt szem előtt tartó projekt középpontjában többek között egy komplex táboroztatási módszertan kidolgozása áll, melynek kulcseleme a szakértői hálózat és a partnerkapcsolatok kialakítása. Ennek fényében az Erzsébet Alapítvány a táboroztatás szakmai tapasztalatait, jó gyakorlatait bemutató szakmai konferencia-sorozatot valósít meg, amelynek I. TÁMPONT elnevezésű, esélyteremtő táborokról és táboroztatási módszertanról szóló első rendezvényére 2018. november 23-24-én került sor a „Zánkai Erzsébet-táborban”. A táborhely a konferencia szombatján igazi táboroztatási módszertani ponttá vált: plenáris előadásokon, illetve szűkebb körű szekcióbeszélgetéseken oszthatták meg tudásukat, véleményeiket és tapasztalataikat az eseményen résztvevők.

A plenáris előadásokon az Erzsébet Alapítvány munkatársai bemutatták a „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” projektet, valamint az „ottalvós” balatoni Erzsébet-táborok táboroztatási gyakorlatát a projekt eltelt időszakának tapasztalatai alapján, Dr. Jancsák Csaba szociológus, ifjúságkutató pedig az Erzsébet-táborok fejlesztő hatásairól beszélt a résztvevőknek. Az Erzsébet Alapítvány az EFOP-1.2.12-17 konstrukció további nyertes pályázóit is meghívta a konferenciára, így a hallgatóság megismerhette az ő általuk szervezett nyári ottalvós táborok programjait és koncepcióját. Az Esély Budapest Fővárosi Gyermek és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kutassy György az alapítvány tatai tábor programjairól, és az azokon megvalósuló felzárkóztatásról tartott előadást, a Manna Alapítvány szakmai vezetője, Egerszegi Andrea a Zsályaliget Élménytáborok 2018. évi tapasztalatait osztotta meg a közönséggel. A Szolnoki Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány projektmenedzsere, Hegyiné Kovács Éva a „Tiszaliget-Élménysziget” program táboroztatási tapasztalatait ismertette, és a Magyarországi Református Egyház Bárka Táborának hangulatába is bepillantást nyerhetett a közönség egy kisfilmen keresztül.

A konferencia résztvevői négy szekcióbeszélgetés közül választhattak: az egyes szekciónak a hátránykompenzálás és az érzékenyítés volt a témája, a kettesben a táborszervezéshez kapcsolódó feladatokat és tapasztalatokat oszthatták meg az érdeklődők, a hármas szekció interaktív módon is megmutatta az egyes Erzsébet-tábori játékokat, a négyes szekció pedig a projektmenedzsment feladatokra és felmerült problémákra fókuszált. A kétszer egyórás beszélgetések után a szekcióvezetők összefoglalták az elhangzottakat, és megosztották tapasztalataikat, valamint a közös gondolkodás eredményeit a konferencia résztevőivel.

A tapasztalok átadására és az ismerkedésre azonban nem csak az előadásokon és a szekciókban volt lehetőség. „Nagyon jó, hogy a tapasztalatainkat megosztjuk egymással, tulajdonképpen nem csak a plenáris üléseken, hanem így ebéd közben, vacsora közben, vagy ha épp találkozunk az úton” – mondta Farkas Tímea, a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola tanítója.

A konferencia résztvevői között akadtak olyanok, akik eddig még nem jártak az ottalvós Erzsébet-táborhelyeken, ezért szerették volna megismerni a lehetőségeket, programokat, a gyermekek jelentkeztetésével járó adminisztratív feladatokat. Bodó Judit, a szigetszentmiklósi Bíró Lajos Általános Iskola pedagógusa sem volt még diákjaival Erzsébet-táborban, de mint mondta, a konferencia után a kollégájával azon gondolkodtak, hogy ezen változtatni kell. „Jó volt személyesen megtapasztalni, hogy a gyerekeknek ez milyen jó. Itt azért számtalan bizonyítékát láttam annak, hogy mekkora élmény lehet, és hogy érdemes vele dolgozni.”

Voltak olyan pedagógus résztvevők is, akik már táboroztattak, de szerettek volna új ismereteket szerezni. Balogh Bianka, a Paks Kistérségi Szociális Központ óvodai-iskolai szociális munkás munkatársa is ezért regisztrált a konferenciára, valamint érdekelte, hogy milyen lehetőségeket kínálnak az Erzsébet Táborok. Bianka abszolút hasznosnak gondolta a konferenciát, mert sok ötletet kapott, hogyan lehetne még színesebbé tenni egy gyermektábor programját.

A konferenciának voltak olyan résztvevői is, akik már többször átélhették az ottalvós Erzsébet-tábori szabadidős létet, és szerettek volna mélyebben belelátni a táborszervezésbe, a projektmenedzsmentbe, a hátránykompenzációba vagy a tábori programokba, illetve tapasztalatokat cserélni. „A mi szekciónkban nagyon-nagyon jó kis kerekasztal-beszélgetés alakult ki, és egy nagyon hasznos tapasztalatcsere, ötletbörze valósulhatott meg közöttünk. Úgy gondolom, hogy ebben vannak a továbblépés lehetőségei: hogy akár mi magunk, pedagógusok is megújulhatunk, módszertanilag vagy szemléletben is elindulhatunk egy olyan irányba, hogy legközelebb például elsősorban ne csak a sportprogramokat, hanem azokat az érzékenyítő programokat is szívesebben válasszuk, amelyekről korábban kevesebb információnk volt” – osztotta meg gondolatait Gránitz-Pápai Judit, a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI pedagógusa, osztályfőnöke, aki a hátránykompenzálásra és érzékenyítésre fókuszáló szekcióban vett részt. Hozzátette: „Úgy gondolom, hogy nagyon jó érzés minden itt lévő kollégának, pedagógusnak, hogy tényleg érezzük azt, hogy az Erzsébet Alapítvány számára fontosak azok a tanárok, gyerekekkel foglalkozó személyek, akik elhozzák ide a gyerekeket, és vállalják azt a procedúrát, ami az adminisztrációval jár. Tényleg azt érzem, hogy önök nagyon-nagyon megbecsülnek minket, és ezt köszönjük szépen.”

2018.09.07.

BALATONI NYARALÁS AZ EFOP-1.2.12-17-2017-00006 AZONOSÍTÓSZÁMÚ „A TÁBOR ÖSSZEKÖT – ERZSÉBET TÁBOROK” PROJEKT KERETÉBEN

Véget értek az Erzsébet Táborok balatoni vakációs turnusai. A vasárnaptól péntekig tartó kikapcsolódás során az ország több száz pontjáról érkeztek gyermekek a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborokba, ahol az élménydús programok mellett a napi ötszöri étkezés és a biztonságos nyaralás körülményei is adottak voltak. A Balaton-parti táborhelyeken hétről hétre egy időben összesen közel háromezren vakációztak, köztük hátrányos, halmozottan hátrányos és sajátos nevelési igényű gyermekek is. Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű projekt keretében biztosítottak voltak a színes, ismeretorientált, tartalmas, ugyanakkor hátránykompenzáló és esélynövelő programok is. 2018-ban összesen csaknem 30 ezren vakációztak a balatoni Erzsébet-táborokban.

Az idei hatnapos, ötéjszakás, biztonságos, valamint a napi ötszöri bőséges étkezést biztosító turnusok során rengeteg színes aktivitás várta a táborozókat. A programok összeállításánál és a megvalósításánál kiemelt figyelmet kapott az egészségtudatosság, a környezettudatos életmódra való figyelemfelhívás, az érzékenyítés, a szociális kompetenciák fejlesztése, ugyanakkor az élményszerzés és a közösségépítés volt a programok alapja. A Balaton adta lehetőségek során a táborozók sárkányhajózhattak, sétahajózhattak, a nagy népszerűségnek örvendő vízi és szárazföldi kalandpark akadályait leküzdve pedig ügyességüket is játékosan fejleszthették a gyerekek. Az élményekre fókuszáló tartalmas vakációs mindennapok részeként sportprogramok, lasertag és íjászat, akadályversenyek és ügyességi vetélkedők, óriástrambulin, kézműves- és zenei foglalkozások, prevenciós és környezetvédelmi interaktív előadások, közlekedésbiztonsági bemutatók, komoly- és könnyűzenei koncertek és táncház is színesítette a tábori programpalettát. A táborokban óriási érdeklődés övezte a kulturális és színházi programokat.

A szórakoztató elfoglaltságok mellett idén is kiemelt szerepet kapott a gyermekek digitális kompetenciafejlesztése. A biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket is megszerezhették a diákok.

Az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú projekt átfogó célja egy olyan országos táboroztatási program megvalósítása, amely hozzájárul a szociális kompetenciák fejlesztéséhez és elősegíti a társadalmi integrációt.

A 2021-ig tartó uniós projekt keretében számos olyan fejlesztés valósul meg, amely megkönnyíti az Erzsébet-táborokban vakációzó fogyatékossággal élő gyermekek tábori életet, ilyen például a mindkét táborhelyszínen megvalósuló akadálymentesítés. Továbbá a projektben készül egy „Táboroztatási Módszertani” kézikönyv, valamint egy online „Tudásmegosztó” portál is, ezekkel segítve a táboroztatás iránt érdeklődő pedagógusok munkáját. Az így megszerzett tudás elmélyítésére pedig – szintén a projekt keretein belül megvalósuló – szakmai workshopokon és konferenciákon kerülhet sor.

„A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” elnevezésű uniós projektben a gyerekek élményszerzésének fokozására számos sportpálya (tenisz, strandröplabda, kézilabda, kosárlabda) és szórakoztató elem (például petanque, kültéri mászófal, street workout, ability park) létesül 2021-ig.

A táborokat szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 2017-2021 között 13,5 milliárd forintot fordíthat esélyteremtő táboroztatási programok megvalósítására.

2018.06.18.

ÖSSZESEN CSAKNEM 30 EZER TÁBOROZÓ KAPCSOLÓDHAT KI 2018 NYARÁN

A ZÁNKAI ÉS A FONYÓDLIGETI ERZSÉBET-TÁBORBAN

2018. június 17-én több mint 2500 táborozó kezdte meg nyári vakációját az Erzsébet-táborok első turnusában. A zánkai és a fonyódligeti Élménytáborokban a vasárnap esti látványos megnyitók után már hétfőn reggel zsúfolásig teltek a programok helyszínei. A gyerekek a Balaton meghódítására sétahajókkal indultak, az óriás trambulinoknál pedig megállás nélkül folytak a foglalkozások. De a kerékpáros és gokartos ügyességi versenyeket és a kézműves foglalkozásokat is óriási érdeklődés övezte. A balatoni Erzsébet-táborokban idén 11 héten át csaknem 30 ezer táborozó szerezhet életre szóló élményeket. Erről is beszélt Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Zánkán, az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” című projekt keretében megvalósuló Élménytáborok sajtótájékoztatóján. Az Erzsébet Táborok szervezője és lebonyolítója az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány.

A gyerekek a vasárnapi tábornyitón ujjongással és tapssal üdvözölték a nyári vakációt, másnap pedig belevetették magukat a programok kavalkádjába. A hatnapos, ötéjszakás, biztonságos és teljes ellátást, valamint a napi ötszöri bőséges étkezést biztosító turnusok során rengeteg színes aktivitás várja a táborozókat. Az ismeretorientált foglalkozások az élmények és a közösségépítés köré szerveződnek. A fürdőzés mellett a táborozók sárkányhajókon szelhetik a hullámokat, vagy sétahajózás közben ismerhetik meg a Balaton élővilágát. A gyerekek számos program során bizonyíthatják ügyességüket, miközben remekül szórakozhatnak. A sportprogramok mellett lasertag és íjászat, akadályversenyek és ügyességi vetélkedők, Zánkán kalandpark, Fonyódligeten pedig vízi kalandpark is várja őket. Ezeken kívül többek között óriás trambulin, kézműves- és zenei foglalkozások, prevenciós és környezetvédelmi előadások, közlekedésbiztonsági bemutatók, koncertek és táncház is színesíti a tábori programokat.

A zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborokban idén is kiemelt szerepet kap a gyermekek digitális kompetenciájának fejlesztése: az európai uniós projektnek köszönhetően a diákok tábori foglalkozásokon nyerhetnek betekintést a média világába, és a programok során a biztonságos internethasználathoz szükséges ismereteket is megszerezhetik a gyermekek. A projekt célja, hogy a munka világához elengedhetetlen digitális készségek fejlesztése is megvalósuljon az Erzsébet-táborokban. A tanulók idén az újságírásba is belekóstolhatnak, interjúkat készíthetnek a táborban, megismerkedhetnek a digitális fotózással és tábori filmet is forgathatnak.

A projekt átfogó célja egy olyan országos táboroztatási program megvalósítása, amely hozzájárul a szociális kompetenciák fejlesztéséhez és elősegíti a társadalmi integrációt. A programból játszóterek, sportpályák, közösségi terek építése és akadálymentesítések is megvalósulnak a következő években. A 2021-ig tartó európai uniós projektben módszertani tár és online tudásportál létrehozása valósul meg, a program továbbá jó gyakorlatok megismertetésével segíti a pedagógusok munkáját. Ezen felül az Alapítvány akkreditált képzési rendszert alakít ki, workshopokat, konferenciákat szervez, továbbá kiadványokat, módszertani segédanyagokat is készít a projekt során.

2018.01.30.

ERZSÉBET TÁBOROK 2018 EFOP-1.2.12-17-2017-00006 A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok

Sárkányhajózás, katamarán vitorlás, sétahajózás, kalandpark, kézműves- és sportprogramok, tábori akadályversenyek, vetélkedők, érzékenyítő előadások, zenei foglalkozások, koncertek, táncház, vízi kalandpark, játszóterek, népi játékok, óriástrambulinok, tábori olimpia, Ki mit tud?, Hősök napja és még sorolhatnánk, hogy mi minden várta a táborozókat 2017-ben a zánkai és a fonyódligeti Erzsébet-táborban. Idén pedig számos újdonsággal készülünk, amit minden táborozó megtapasztalhat Zánkán és Fonyódligeten. A balatoni táborhelyeken évről évre több tízezer gyermek tölti a szabadidejét, vakációját. Az Erzsébet Alapítvány célja, hogy ez idő alatt az Erzsébet Táborokban izgalmas és élménydús programokon keresztül legyen biztosított a diákok számára az önfeledt, biztonságos és tartalmas kikapcsolódás.

2018-ban az alábbi nyári Balaton-parti tábori időpontokat átölelő turnusokra lehet jelentkezni a márciusban megjelenő felhívások keretében:

Nyári „ottalvós” Élménytáborok Zánkán és Fonyódligeten
június 17. –  június 22.
június 24. – június 29.
július 1. –  július 6.
július 8. –  július 13.
július 15. –  július 20.
július 22. –  július 27.
július 29. – augusztus 3.
augusztus 5. –  augusztus 10.
augusztus 12. –  augusztus 17.
augusztus 19. – augusztus 24.
augusztus 26. – augusztus 31.

Videók: