Ajánló – mozaWeb

Ajánló – mozaWeb


Az idősebb generáció tagjainak talán még ismerős a Mozaik Kiadó neve, és jobban emlékeznek az általuk megjelentetett tankönyvekre és jellegzetes, színes borítóikra. Ugyanakkor a Z-generáció, és az őket követő Alfa tagjainak figyelmét kizárólag  hagyományos, frontális eszközökkel, papír alapú tankönyvekkel nehéz lekötni, hiszen „digitális bennszülöttekként” egészen kis koruktól kezdve körül veszi őket a digitális világ, a technológia, a folyamatos internet/WIFI kapcsolat, olyan kütyük (okostelefonok, tabletek), amivel gyorsabb kommunikációra, információk és tartalmak elérésére és feldolgozására képesek.

Tekintve, hogy jelenleg minden közintézményben tantermen kívüli digitális munkarend van érvényben, az otthoni tanulást jelentősen meg tudják könnyíteni az olyan platformok, amelyek összetettek. Ezek a platformok a digitális tankönyveken, füzeteken, online házifeladatokon túl, az oktatási prezentációs szoftvereken keresztül, oktatási videókkal, tantárgyakhoz kapcsolódó készségfejlesztő, kísérletező alkalmazásokkal, gyakorló és játékos appokkal, eszközökkel teszik érdekessé és játékossá az otthoni ismeretszerzést, gyakorlást.

Elsőre talán hihetetlennek tűnhet, de léteznek olyan felületek, amelyekkel mindazon eszközök és funkciók elérhetőek, amelyeket fentebb is felsoroltunk. Az interaktív otthoni tanulás, és az órai munka segítésére kiváló eszköz a mozaLearn, amely egy integrált digitális oktatási eszköz. A mozaLearn interaktív táblára készült programokkal (mozaBook), az otthoni tanulást segítő online megoldásokkal (mozaWeb) és iskolai adminisztrációs lehetőségekkel (mozaNapló) támogatja a pedagógusok és a diákok munkáját.

Tanároknak elsősorban a mozaBook-ot (oktatási prezentációs szoftver interaktív táblára), a mozaMap-et (interaktív térképek digitális táblára), az Euklides-t (síkgeometriai szerkesztő program), és az Euler 3D (térgeometriai szerkesztő program) alkalmazásokat ajánljuk.

A diákok számára az otthoni tanulás szempontjából a mozaWeb és a mozaBook tablet alkalmazásai javasoltak. A mozaBook alkalmazás sajátossága, hogy önálló ismeretszerzésre és közösségi (osztályszintű) felhasználásra is alkalmas. A tanároknak ez egy kitűnő eszköz tanórai szemléltetéshez, mivel lehetőségük van prezentációkat, feladatsorokat készíteni és használni, valamint el is menteni az órai munkához. A tanteremben tanító összes pedagógus használhatja a programot, de mindenki csak a saját tartalmait látja. Az elkészített interaktív alkalmazásokat, olvasni való szövegeket, feladatsorokat el lehet küldeni a diákoknak órai anyagként és házi feladatként is.

Diákként pedig használhatjuk rajta a digitális könyveinket, elérhetjük az interaktív tartalmakat és az alkalmazásokat, megoldhatjuk a tanár által küldött interaktív házi feladatokat úgy, hogy részt is vehetünk a tanár által indított órai munkában. A mozaWeb-en a digitális tankönyvek, az interaktív tartalmak, a tantárgyakhoz kapcsolódó alkalmazások és játékok, bárhol online módon elérhetők a diákok és a tanárok számára egyaránt. Médiatára az óvodától egészen a 12. osztályig kínál több mint 1200 3D modellt, amelyek szabadon forgathatóak, méretezhetőek. Többségében narrációk, beépített animációk és feladatok segítik az adott téma feldolgozását több száz oktatási videóval, interaktív feladattal, szabadon felhasználható oktatási eszközzel és játékkal kiegészítve.

Az interaktív videók saját gyártású oktatófilmeket, fizikai, kémiai és biológiai kísérleteket feldolgozó felvételeket, természetfilmeket, dokumentumfilmeket, meséket, irodalmi műveket, filmrészleteket és sok más, tananyaghoz kapcsolódó multimédiás anyagot tartalmaznak. Ismereteket szerezhetünk például az újraélesztésről, a forró jégről, a balkezességről, vagy a vitaminokról.

A tananyag könnyebb feldolgozásához, valamint a megszerzett ismeretek elmélyítéséhez és gyakorlásához több mint 100, tantárgyakhoz kapcsolódó tematikus alkalmazás és játék áll rendelkezésre. Az alsó tagozatos gyermekek számára készített eszközök és játékok a készségfejlesztést helyezik előtérbe, míg a felsőbb évfolyamosok számára a kísérletező eszközök nyújtanak egyedülálló segítséget, melyek esetenként egy teljes szertárat is helyettesíthetnek. Egyes eszközökben animált feladatok is találhatóak, melyekkel a tanulás játékká válik. Az eszközökben létrehozott feladatok és kísérleti elrendezések elmenthetőek.

A mozaWeb bármely internetes böngészőn, személyi számítógépen, Android vagy iOs tableten, és okostelefonon elérhető magyar nyelven. Applikáció formájában pedig tabletre és okostelefonra a mozaik3D app és a mozaBook is letölthető. Így a diákok mindenhová magukkal vihetik digitális tankönyveiket és offline is használhatják őket. A mobil eszközökön futó mozaBook alkalmazással kapcsolódhatnak a digitális táblán vagy személyi számítógépen futó mozaBook programhoz és részt vehetnek az órai munkában.

 

A mozaWeb használatának menete

A Mozaik Kiadó az otthoni tanulás és a távoktatás megkönnyítése érdekében a korábban regisztrált vagy újonnan regisztráló tanulók és tanáraik számára ingyenessé teszi digitális tartalmait. Így a regisztráció ingyenes a 2019/20-as tanév végéig. Illetve a regisztráció menetében, valamint a digitális eszközök, és applikációk könnyebb elsajátításában segítségükre lehetnek az alkalmazások használatát bemutató videók, tutorialok.

 

Ingyenes hozzáférés minden közismereti tankönyvhöz digitális formában, online használatra

A könyvek a mozaweb.hu honlapon online (internet-kapcsolattal) érhetők el, internetes böngészővel.

 

Ingyenes hozzáférés az összes interaktív tartalomhoz, melyet a mozaweb PREMIUM fiók biztosít

interaktív digitális leckék, interaktív 3D jelenetek, oktatási videók, gyakorló és játékos appok, házi feladat funkció.

 

A mozaBook CLASSROOM tanári prezentációs szoftver ingyenes használata

A szoftver sokoldalú illusztrációs, animációs és ötletes prezentációs lehetőségeket biztosít a távoktatásos órákhoz.

 

A Digitális tankönyvek aktiviálásnak menete:

 1. Regisztráció a mozaweb oldalán ITT
 2. Diák, szülő vagy látogatói regisztráció ITT
 3. Pedagógus regisztráció ITT
 4. Belépés a saját fiókba

A bejelentkezésnél lehetőség van regisztrálni a saját közösségi média fiókkal is.

 

A mozaWeb prémium fiók létrehozása:

 1. Regisztráció a mozaweb oldalán ITT
 2. Diák, szülő vagy látogatói regisztráció ITT
 3. Pedagógus regisztráció ITT
 4. Belépés a saját fiókba

A bejelentkezésnél lehetőség van regisztrálni a saját közösségi média fiókkal is.

 

A mozaBook oktatási prezentációs szoftverletöltése:

 1. mozaBook prezentációs szoftver letöltése Windowsra ITT
 • A mozaBook telepítőprogram letöltése
 • A telepítőprogramot elindítása, majd az utasítások követése
 • A telepítést követően a program elindítása és a licenckód megadása, vagy a demo mód kiválasztása.
 1. mozaBook letöltése Androidra ITT
 2. mozaBook letöltése iOS-ra ITT

Ingyenes aktiváló kód: MOZ-ML-FREE-MOZA-BOOK-SOFT-WARE-200615

 

Forrás (kép és tartalom):
https://www.mozaweb.hu/index.php
https://www.mozaik.info.hu/Homepage/Mozaportal/index.php
https://pixabay.com/