Akadálymentes tartalmak

Az Erzsébet Táborok munkatársai elkötelezettek minden egyes gyermek és az ő családjuk segítésében, a jelenlegi koronavírus-járvány helyzetben pedig különösen szükséges figyelni azokra a társainkra, akik számára az információk akadálymentes közvetítése elengedhetetlen. Ladányi Lili gyógypedagógus linkgyűjteményét ajánljuk szíves figyelmükbe:

 

A Nemzeti Fogyatékosságügyi- és Szociálpolitikai Központ Közhasznú Nonprofit Kft.  (NFSZK) honlapján az akadálymentes tájékoztatás érdekében egy oldalra gyűjtötték össze az általuk hasznosnak és hitelesnek vélt különböző, egyenlő esélyű hozzáférést biztosító, koronavírussal kapcsolatos tudástartalmakat.

https://fszk.hu/hir/akadalymentes-informaciok-a-koronavirusrol-fogyatekos-emberek-szamara/

 

Az  Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) koronavírussal kapcsolatos összefoglalókat tesz közzé honlapján a napi hírekről, eseményekről könnyen érthető formában. Információt kaphatunk a fertőzöttek számáról, ismert emberek megfertőződéséről, maszkvarró kezdeményezésekről, valamint a távoktatásról, épp úgy, mint minden híradásban, csak épp könnyen érthető formában.

http://efoesz.hu/aktualis-esemenyek/

 

Az Autisták Országos Szövetségének honlapja alapvető szakmai anyagokat tartalmaz, a járványhelyzetre aktuálisan reagálva folyamatosan gyűjti az ezzel kapcsolatos autizmus-szempontú információkat is, pl. letölthető anyagokat a vizuális támogatáshoz, „kórházi kiskönyv” sablont és a digitális távoktatást segítő útmutatókat, módszertani segédleteket, jó gyakorlatokat.

http://aosz.hu/koronavirus/

 

Koronavírussal, karanténnal, esetleges kezeléssel kapcsolatos letölthető vizuális támogatásokat gyűjtött össze az auti.hu is.

https://auti.hu/hirek/1374-koronavirus-karantennal-kezelessel-kapcsolatos-vizualis-tamogatasok

 

Az Oktatási Hivatal kidolgozott egy ajánlást szakemberek és szülők számára autista gyermekek, tanulók digitális távoktatás idején történő ellátására.

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/ovodai_ami_sni_modszertani_ajanlasok

 

 

Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdték meg munkájukat az NFSZK Nonprofit Kft. MONTÁZS projektének keretében működő Területi Autizmus Munkacsoportok (TEAM-ek). Eddigi feladatuk az volt, hogy különböző intézményeknek és szakembereknek nyújtottak szakmai szolgáltatásokat autizmus-ellátással kapcsolatosan (konzultáció, tanácsadás, előadások tartása, információnyújtás stb.). Ezen szolgáltatások a kialakult helyzetre való tekintettel jelenleg online tanácsadás keretében vehetők igénybe, valamint kiterjesztik a szakembereken és intézményeken túl az autizmusban érintett emberek (18 év alatti személy esetén szülő/gondviselő) és családjaik számára is. Segítséget tudnak nyújtani az autista személy oktatás-nevelése, ellátása, mindennapi támogatása terén, valamint autizmussal kapcsolatos módszertani kérdésekben is.

ONLINE TEAM TANÁCSADÁS A VESZÉLYHELYZET IDEJÉRE

 

 

Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programot indított az autizmussal és ADHD-val élő gyermekekkel és azok családjainak megsegítésére a mindennapokban.

A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indítanak a járvány idején. A honlapon megadott számokon reggel ½ 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik.

https://nemadomfel.hu/szolgalat-szuloknek/