Anyák napja szerte a világban

Anyák napja szerte a világban


Az anyák napját világszerte ünneplik, a különböző országokban mégis nagyon eltérő időpontra esik. Az amerikai eredetű hagyományt Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosította meg. Az első megemlékezést 1925-ben szervezték. Az édesanyákat és a nagymamákat Magyarországon minden évben május első vasárnapján köszöntjük fel. Idén az ünnep május 3-ára esik.

 

Mikor van anyák napja Európa más országaiban?

 • Norvégiában február második vasárnapján,
 • Grúziában március 3-án,
 • Bulgáriában március 8-án, a nemzetközi nőnapon,
 • Szlovéniában március 25-én,
 • az Egyesült Királyságban és Írországban a nagyböjt negyedik vasárnapján,
 • Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában és Magyarországon május első vasárnapján,
 • Ausztriában, Belgiumban, Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Görögországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban, Szlovákiában, Svájcban, Ukrajnában, Törökországban és Lettországban május második vasárnapján,
 • Lengyelországban május 26-án,
 • Franciaországban és Svédországban május utolsó vasárnapján,
 • Luxemburgban június második vasárnapján, míg
 • Oroszországban november utolsó vasárnapján tartják az anyák napját.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Any%C3%A1k_napja

 

Hogyan köszöntsük fel az édesanyákat?

Az ünnepi szokások alapvetően minden országban hasonlóak, az édesanyák és a nagymamák legtöbbször virágcsokrot vagy saját, kézzel készített ajándékot kapnak, vannak azonban érdekes egyedi szokások is.

Az Egyesült Királyságban a gyerekek nem virággal, hanem az előző napon elkészített „anyák süteményével”, azaz a Simnel tortával köszöntik az anyukákat. A Simnel torta egy könnyű gyümölcsös sütemény, amit marcipánnal vonnak be és a közepét is marcipánnal töltik, a tetejét pedig 11 vagy 12 marcipángolyóval díszítik.

Svédországban egyben jótékonysági alkalom is az anyák napja. Ezen a napon a Nemzetközi Vöröskereszt kicsi műanyag virágait vásárolják az emberek és tűzik ki a ruhájukra, a bevételből származó összeget pedig a rászoruló gyermekek és anyák kapják.

Ausztráliában mindenki különféle színű szegfűt visel a ruháján, kifejezve az édesanyák iránti szeretetet és megbecsülést. Ha a feltűzött szegfű fehér, az azt jelenti, hogy anya már nem él.

Ezen a napon Ausztráliában a gyerekek kényeztetik az édesanyjukat, ágyba viszik neki a reggelit, apró ajándékokkal és süteményekkel halmozzák el őt.

Hazánkban 1928-ban egy miniszteri rendelet a hivatalos iskolai ünnepélyek közé sorolta az anyák napját, ezért a magyar gyerekek versekkel és virággal köszöntik édesanyjukat és nagymamájukat.

Tudtad?

A Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére Magyarországon 1990 óta az anyák napját követő hétfőn az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját rendezik meg.

 

Forrás: https://angolkalauz.hu/kultura/anyak-napja-angliaban/
https://impressmagazin.hu/anyak-napi-ajandekozasi-szokasok-vilag-korul/
https://napidoktor.hu/egeszseges-otthon/anyak-napja-a-vilag-korul/