korok dots oval

2023. június 18-án megkezdődött a vakáció az állami támogatással megvalósuló balatoni Erzsébet-táborokban. Az iskolai szünidőben több tízezer gyermek gondtalan és biztonságos kikapcsolódását biztosítja a szervező Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány (Erzsébet Alapítvány). A táborozók testi és lelki egészségére kiemelt figyelmet fordít az alapítvány, az intézkedéseket pedig évről évre tovább fejleszti. Az Országos Mentőszolgálat, a Bethesda Gyermekkórház, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és a Valton Sec. Zrt. szerződéses szolgálata mellett 2022 óta már tábori Vészhelyzeti Parancsnok jelenlétével és oktatófilmekkel is erősítik a biztonságos táborozást.

 

 

Az Erzsébet Alapítvány szerződött partnerekkel közösen is gondoskodik a táborozók testi és lelki egészségéről: a Bethesda Gyermekkórház orvosai és ápolói 24 órás ügyeletet biztosítanak a zánkai és fonyódligeti táborhelyek teljesen felújított és kiválóan felszerelt egészségházában. Ahol, egyebek mellett hordozható EKG, klinikai defibrillátor, sürgősségi táska, sebészeti eszközök, gyógyszerek és gerinchordágy is található. A gyermektáborok strandján nyitvatartási időben jól felszerelt egészségügyi ellátóhely biztosított, szakszemélyzettel. Az Országos Mentőszolgálat esetkocsival folyamatosan jelen van a balatoni Erzsébet-táborokban, továbbá a vízimentők a parton teljesítenek szolgálatot. Mindezek mellett élőerős védelem is biztosított annak érdekében, hogy ne férkőzhessenek idegenek az Erzsébet-táborozók közelébe.

2022-től már a zánkai és fonyódligeti gyermektáborok turnusai alatt éjjel-nappal Vészhelyzeti Parancsnok is szolgál, akinek fő feladata az azonnali riasztási lánc és intézkedés megszervezése egy esetleges vészhelyzetben. A táborozók egyedi, QR kódos karszalagot viselnek, amely tartalmazza az egészségügyi ellátáshoz szükséges, nélkülözhetetlen információkat. A karszalag a forgóvillás beléptetési rendszerrel is szinkronban van, így a biztonsági szolgálat jelenléte és a tábort övező kerítések mellett ez a rendszer is azt szolgálja, hogy illetéktelenek ne férkőzhessenek a gyermekek közelébe.

Az Erzsébet Alapítvány a Zánkai- és Fonyódligeti Erzsébet-táborban a mentőszervek együttműködésével minden évben mentési gyakorlatot tart. Ezekről a vészhelyzeti és baleseti, továbbá tűzeseti szimulációkról oktatófilmeket is készített, amelyeket a gyermekekkel turnusonként érkező kísérőknek, a tábori dolgozóknak, az egészségügyi és mentési személyzetnek, valamint a biztonsági szolgáltatóknak is szükséges megtekinteni annak érdekében, hogy a táboron belüli eljárásrendet megismerjék, és a leggyorsabb reakciót és intézkedést biztosító szabályok szerint járjanak el. A filmeket egy-egy tábori turnus előtt az alapítvány eljuttatja a táboroztatásban érintettek számára, így azok előzetesen is megtekinthetőek, de bármikor újra meg lehet nézni az oktatófilmeket a tábor több pontján elérhető QR-kódokon keresztül.

A széles nyilvánosság az alábbi linken lévő PR filmen keresztül tájékozódhat az Erzsébet-táborok egészségügyi, valamint biztonsági protokolljáról és felkészültségről: Biztonság a balatoni Erzsébet-táborokban