Az ásványok a kőzetek legfontosabb természetes építőelemei. A kőzetek pedig a földfelszínt – amelyen most is állunk – alkotják. A kőzetekkel ellentétben azonban minden ásványnak saját, különleges alakja van, amelyet a kristályszerkezetük alakít ki. Az ásványok tehát olyan természetes eredetű szilárd anyagok, amelyek kristályszerkezettel rendelkeznek és ez meghatározza a külsejüket. Az ásványok feldolgozott és feldolgozatlan formában is fontos részei az életünknek. A kis létszámú Ásványvilág foglalkozáson a táborozók közelebbről is megvizsgálhattak néhányat ezek közül: többek között a rubint, a zafírt, a hegyikristályt, a smaragdot vagy a topázt.

A program egyik különlegessége, hogy minden korosztály számára elérhető, hiszen a táborozók először megtanulhatták, hogyan kell az ásványokat felismerni, amelyben az asztalotokon lévő „Ásványhatározó gyerekeknek” című könyv volt a segítségükre. A TESO-k a segédlet mentén röviden összefoglalták az ásványhatározás alapvető lépéseit. Hogy melyek ezek?

Először is szükséges felismernünk a kristályszerkezetet, vagyis az alakot az Ásványlexikonból, majd meg kell állapítanunk a színét, ezután az átlátszóságát, majd a keménységét, végül pedig különböző kísérletekkel (például ecettel) is próbálkozhatunk. A TESO-k vezetésével a csoportok önállóan is kipróbálhatták az ásványhatározást. A foglalkozás második részében már a hétköznapi ásványok kerültek terítékre: például a grafit, a kősó vagy a terméskén. Ezeknek meghatározásában a korábban alkalmazott módszer mellett egy-egy különleges tulajdonság is segítségére volt a gyerekeknek. A foglalkozás harmadik, egyben legizgalmasabb részében a drágakőhatározásé volt a főszerep. A TESO kérdezz-felelek segítségével vezette rá a gyerekeket, melyek azok a tulajdonságok, amelyek egy ásványt drágakővé tesznek. Végül a terem díszítésére is szolgáló ásványtömböket ismerhették meg a táborozók. A foglalkozás segíti a környezettudatos magatartás kialakítását, emellett pedig fontos szerepe van a helyi értékek, a magyarság értékeinek megőrzésében, a nemzetiségi hagyományok megismertetésében, továbbá pályaorientációs célokat is szolgál.