FAÜLTETÉS AZ ÖSSZETARTOZÁS JEGYÉBEN

2019-ben az Erzsébet Táborok is csatlakozott a Csíki Közbirtokosságok Szövetségének faültetési akciójához, amelyet Ferenc pápa 2019. június 1-i csíksomlyói látogatásának tiszteletére hívott életre a szövetség. A 2019. évi „Erdélyi Erzsébet-tábor” tizenharmadik tavaszi turnusában résztvevő 150 maksai, sepsiszentgyörgyi és szentegyházi gyermek az Erzsébet Táborok munkatársaival együtt ültetett el egy fenyőfát a Madarasi Hargitánál lévő táborhelyen. A Szentatyának ajánlott faültetéssel a gyermekek körében a környezetvédelem fontosságát, az összetartozást és a közösségi tudatot is erősíteni kívánta a táboroztatási programot szervező és lebonyolító egyházi hátterű Erzsébet Alapítvány.

  

2019. március 15. és június 9. között összesen közel 2000 erdélyi magyar gyermek táborozott háromnapos kétéjszakás osztálykirándulások alkalmával a Madarasi Hargitánál lévő Erzsébet-táborban. A 2019-ben a nyári iskolai szünidőben összesen több mint 1500 gyermek utazott Magyarországról az „Erdélyi Erzsébet-táborba” egyhetes vakációra, ősszel pedig osztálykirándulásoknak adott otthont az erdélyi táborhely.

2019 nyarának egyik különlegessége volt, hogy két turnus alkalmával egész héten át együtt Erzsébet-táboroztak a magyar és az erdélyi magyar gyermekek a Madarasi Hargitánál, ezáltal is erősítve a nemzeti identitást, és megteremtve az esélyt arra, hogy életre szóló székely-magyar barátságok köttessenek a magyarság erdélyi „szigetén”. Emellett 2019 nyarán az erdélyi magyar gyermekek az anyaországból Székelyföldre utazó diákokkal közösen vehettek részt a szervezett külső kirándulásokon, valamint a magyarországi balatoni táborhelyre is érkeztek diákok Erdélyből, így a gyermekek határon innen és túl is megtapasztalhatták az összetartozás fontosságát.