Családi fotóalbum házilag

Mióta a digitális forradalom reneszánszát éljük, a fénykép értéke és a fényképzés módja teljesen átalakult. Míg 20 évvel ezelőtt még analóg fényképezőgépeket használtunk és elő kellett hívatni az elkészült képeket, addig mára a telefonjainkkal korlátlan mennyiségű képet készíthetünk, és ezért meg is örökítünk szinte minden pillanatot az életünkből. Ennek ellenére mindenki szereti elővenni a régi fényképalbumokat, teljesen más érzetet ad amikor ezeket lapozgatjuk, mint amikor a telefonunkban végig görgetünk a több száz felvételen. Ne feledkezzünk meg ezért képeinkről, érdemes bizonyos időközönként a legkedvesebb nyaralásaink, ünnepeink, de akár a hétköznapjaink vidám pillanatait kiválogatni, és nyomtatott formában, albumba rendezni. Milyen jó lesz ezeket is közösen átlapozni!
Ha megvannak a képek, készítsünk együtt családi fotóalbumot, így még emlékezetesebb lesz amikor újra elővesszük őket.

Amire szükségünk lesz:

  • az album alapjául szolgáló savmentes, keményebb papír
  • kinyomtatott fotók
  • díszítéshez: szalagok, matricák, maradék anyagdarabok, színes kartonok és minden olyan eszköz, amivel feldobhatjuk az albumot. Legyünk kreatívak, nézzünk körül otthon!
  • olló
  • színes filctollak
  • kétoldalas vagy stiftes ragasztó
  • lefűző gyűrűk vagy vékonyabb szalag, raffia vagy spárga is megfelelő lehet a célra
  • lyukasztó

kép forrása: https://pixabay.com/ 

Először, ha szükséges, vágjuk méretre a papírt, majd a lyukasztó segítségével nyomjunk annyi lyukat a papír oldalára, ahányat tervezünk (2-4). Fontos, hogy ne közvetlenül a szélét lyukasszuk ki, mert így hamar kiszakadhat a lapozgatástól. Ha készen vagyunk, belefűzhetjük a gyűrűket vagy a kötöző anyagot.

Ha kész az alap, jöhet a dekoráció. Legyünk kreatívak, bártan használjunk különböző textúrákat, rajzoljunk vidám mintákat, írjunk a képek alá megjegyzéseket. Innentől csak a fantázia szabhat határt. A dekorációt közösen, a gyerekekkel együtt találjuk ki és valósítsuk meg, közben beszélgessünk a képekről. Mikor készült, ki, hogyan emlékszik a pillanatra, milyen emlékek fűződnek hozzá. Ha kész a közös mű, egyben biztosak lehetünk, nem ez lesz az utolsó ilyen album a családi polcon!

 

A cikk fő képének forrása: https://pixabay.com/