2019-BEN HAGYOMÁNNYÁ VÁLT A HŐSÖK NAPJA

2019-ben minden szerdán rendőr-, tűzoltó- és mentőautók lepték el a zánkai Erzsébet-tábort: harmadik éve vehettek részt a nyaraló gyerekek az immár hagyományosnak mondható Hősök napján. Többek között katonai akadálypályák, szimulátorok, judo, füstsátor, vízágyú és rengeteg interaktív program várta a táborozókat. A Hősök napja a vakáció 11 hetében a rendőrség, a honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség, a mentőszolgálat, illetve a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársainak bemutatóival zajlott, 2019-ben először pedig a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott az Erzsébet-tábori programba. Mindezekről Dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője, Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának hivatalos távollétében Jasenszky Nándor Társadalmi Kapcsolatokért felelős vezető, Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója és Hornyák Tibor, az Erzsébet-táborokat szervező és megvalósító Erzsébet Alapítvány elnöke beszélt 2019. június 26-án, a Hősök napján.

Dr. Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: „A biztonság ma a legfontosabb közösségi érték, hiszen ez meghatározza a mindennapjainkat, lehetőségeinket, életfeltételeinket.” Hozzátette, nagyon fontos az, hogy ne csak pihenjenek, kikapcsolódjanak, hanem új ismereteket is szerezzenek a nyaraló gyerekek. A miniszterhelyettes elmondta: „Azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés. A gyerekek egyrészt tisztelik ezeket a szervezeteket, tisztelik az itt megjelent hivatásos állományúakat, kíváncsiak, érdeklődők”. Dr. Kontrát Károly kiemelte, fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azzal, hogy ezek a szervezetek milyen tevékenységet folytatnak az ő érdekükben.

Az ottalvós tábori hetekben elsődleges a gyermekek biztonsága, valamint az élményközpontú, edukációs programok során is hangsúlyos a testi és a lelki egészség védelme. A teljes körű Erzsébet-tábori biztonságot a pedagógusok mellett a táborokat szervező alapítvány munkatársai, valamint az egészségügyi- és a rendvédelmi szervekkel való együttműködés garantálja.

Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Itt éppen azok a szervezetek vannak jelen és tartanak bemutatót minden héten egy alkalommal, akik arra vigyáznak, hogy Magyarország biztonsága megmaradjon.” A helyettes államtitkár kiemelte, hogy idén mintegy 150 milliárd forintot fordítanak a Magyar Honvédség fejlesztésére, többek között haditechnikai eszközökre, valamint a haderőfejlesztési programra. Hozzátette, hogy az előző tábori ciklusban és jelenleg is 70 katonaszülőnek a gyermeke nyaralhat Zánkán.

A Hősök napja 2019-es újdonságaként az első két turnusban a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott a programba. A táborozók többek között a bevetések során használt felszereléseket is megismerhették, de akár egy BTR harci járműbe is beszállhattak.

Jasenszky Nándor, a TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztályának vezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, debütáltak, és boldogan jönnek a jövőben is. A TEK osztályvezetője kiemelte: „Egy ilyen típusú szervezetnek, mint a miénk, mindig szüksége van arra, hogy a mindennapjaiból, emberközelből meg tudja mutatni magát. Furcsának tűnhet, de a maszk mögött is emberek vannak. Igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ezt egy közelebbi és érthetőbb helyzetben mutassuk be gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt”. Jasenszky Nándor hangsúlyozta, a szervezet vezetése egy intenzív párbeszédre épülő programot szorgalmaz.

Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos-igazgatója ismertette: „Az ország legnagyobb egészségügyi intézményének fontos küldetése a lakosság elsősegélynyújtással, újraélesztéssel kapcsolatos ismereteinek fejlesztése, valamint a mentőmunka népszerűsítése. Ez az edukáció már gyermekkorban megkezdhető, amire a Hősök napja kiváló lehetőséget biztosít. Szerdánként bemutatót tartanak Bajtársaink, ahol megtanítják az érdeklődő fiatalokat az újraélesztés alapjaira, sebkötözésre, és röviden ismertetik az Országos Mentőszolgálat történetét is.”

A 2019. évi Hősök napján délutánonként a gyermekek élőben láthattak egy összehangolt, szimulált gyakorlati bemutatót, mely több szervezet együttes részvételével valósult meg.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke elmondta: „2017-ben kezdtük el a Hősök napja események szervezését, hogy valóban a mindennapi hősöket tudjuk bemutatni a gyermekeknek.” Az elnök kiemelte, fontos, hogy a gyerekek megtanulják, meglássák ezeknek a szerveknek a működését. Hornyák Tibor köszönetét fejezte ki minden együttműködőnek, és hangsúlyozta, hogy a táborok felújítása után a résztvevők száma vélhetően emelkedni fog, így még több gyermek lehet részese a Hősök napjának is.