Ottalvós Erzsébet-táborok
Nyári Élménytábor Zánkán

Vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborok a Balaton északi partján. Napi ötszöri étkezés, hamisíta...

Nyári Élménytábor Fonyódligeten

Vasárnaptól péntekig tartó jurtasátras, ottalvós táborok a Balaton déli partján. Napi ötszöri étkezé...

Osztálykirándulás Zánkán

Háromnapos, kétéjszakás ottalvós táborok tavasszal és ősszel. Hétfőtől szerdáig és szerdától pénteki...

Osztálykirándulás Fonyódligeten

Őszi, háromnapos és kétéjszakás, ottalvós táborok. Hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig tartó tur...

Diabétesz Erzsébet-tábor
Diabétesz Erzsébet-tábor Zánkán

Biztonságos kikapcsolódás az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek a Zánkai Erzsébet-táborban a diabé...

Diabétesz Erzsébet-tábor külső helyszínen ottalvós és napközi formában

A közmédia „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampánya során befolyt állampolgári adományoknak köszönhe...

Napközi Erzsébet-tábor
Napközi Erzsébet-tábor

Tartalmas kikapcsolódás a lakóhelyen, színes programok és élmények országszerte. A nyári szünetben t...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor
Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igé...

Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Különleges tábor Zalaszabarban, a speciális odafigyelést igénylő gyermeket nevelő családok számára. ...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Tihanyban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás táborok, daganatos betegségből...

Erdélyi Erzsébet-tábor
Osztálykirándulás Erdélyben

Az erdélyi évközbeni osztálykirándulásokat az Erdélyben működő közintézmények és gyermekvédelmi inté...

Nyári Élménytábor Erdélyben

Felejthetetlen élmények a határon túl. Ötnapos négyéjszakás tábor Erdélyben, oda-vissza 1-1 napos, h...

Családi Erzsébet-tábor
Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Péntektől vasárnapig együtt a család! Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem csalá...

Erzsébet-karácsony
Erzsébet-karácsony

Évzáró ünnepi programsorozat. Az Erzsébet-karácsony 2016 óta minden évben különleges kulturális prog...

sun waves fish

Hungarikum – Dobostorta

Dobos C. József 1885-ben készítette el először a nevével fémjelzett tortakülönlegességet, amivel örökre beleírta magát a magyar gasztronómia történelmébe. Arra, hogy a sütemény bejegyzett hungarikummá váljon, viszont egészen a tavalyi évig, 2019-ig várni kellett.

Dobos, elismert szakács családból származott, ősei között volt, aki Rákóczi fejedelem szakácsaként dolgozott, édesapja, majd fiatalabb éveiben ő maga is az Andrássy család szakácsa volt. Kísérletező kedvű, kreatív emberként folyton újításokon törte a fejét, 1879-ben nyílt pesti csemegeüzletében saját tervezésű ételeket is árusított. A torta, ami meghozta sikerét, szintén egy kísérlet eredménye, célja a hosszabb idejű eltarthatóság volt. A korabeli hűtési módok megnehezítették a mesterek dolgát, a főzött krémek és tejszínhabok hamar megromlottak, így alkotta meg azt a habos vajkrémet, ami azóta számos sütemény alapját képezi. A tortát már 1884-ben elkészítette, de először az 1885-ös Budapesti Általános Kiállításon mutatta be, és hamar óriási népszerűségre tett szert a finomság. A receptet 1895-ben hozta nyilvánosságra, azóta számadatok szerint ma is a cukrászatok és süteményeket forgalmazó vállalkozások forgalmának közel 15%-át a dobostorta teszi ki.

Az eredeti recept:

„1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”

– Dobos C. József: A Dobostorta receptje


Tartalom forrása:  https://hungarikum.kormany.hu/download/f/bd/72000/Javaslat%20a%20Dobostorta%20Hungarikumok%20Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny%C3%A9be%20t%C3%B6rt%C3%A9n%C5%91%20felv%C3%A9tel%C3%A9hez.pdf

Képek forrása: hungarikum.hu