Hungarikum – Magyar pásztor- és vadászkutya-fajták

A magyar pásztor- és vadászkutya-fajtákat 2017-ben sorolták a Hungarikumok közé, azzal a céllal, hogy „a magyarországi állomány, szabályozott, ellenőrizhető tenyésztés során született, egészséges, örökletes betegségektől mentes, fajtatiszta egyedekből tevődjön össze. A tenyésztés során kiemelkedően fontos a használati érték és a genetikai diverzitás megőrzése, mind a hagyományos, mind a XXI. század követelményeinek megfelelő készségek fenntartása” – írja a hungarikum.hu.

Magyar pásztor- és vadászkutyaként 9 fajtát tartanak számon:

KOMONDOR

 KUVASZ

 PULI

 PUMI

MUDI

 MAGYAR VIZSLA

 DRÓTSZŐRŰ MAGYAR VIZSLA

 ERDÉLYI KOPÓ

 MAGYAR AGÁR

Felelős állattartás – kutyabemutató a Zánkai Erzsébet-táborban

A Zánkai Erzsébet-tábor állandó programjai között szerepel a kutyabemutató, amely kiegészül interaktív előadással is a felelős állattartás témakörében, valamint a magyar kutyafajtákat is megismerhetik a táborozók.

A programon, képzett trénerek gondoskodtak az elmúlt években arról, hogy a résztvevők interaktív és szórakoztató, zenés előadás során ismerkedhessenek meg a felelős állattartás szabályaival, a kutyákkal való helyes bánásmód alapelveivel és a magyar kutyafajtákkal. A különleges program nagy figyelmet fordított a személyi segítő és terápiás kutyák szerepének bemutatására. A résztvevők testközelből csodálhatták meg a négylábúak rendkívüli ügyességét is: a klasszikus engedelmességi feladatok mellett összetett és látványos trükköket is láthattak a gyerekek. A trénerek a vállalkozókedvű táborozókat számos gyakorlatba bevonták, akik így aktív részeseivé váltak a bemutatónak. A program egyik legnépszerűbb része a kutyasimogatás volt, amely előtt a gyerekek megismerték, hogyan kell helyesen közelíteni a kutyusokhoz.

Tartalom forrása: http://www.hungarikum.hu/hu/content/magyar-p%C3%A1sztor-%C3%A9s-vad%C3%A1szkutyafajt%C3%A1k

www.erzsebettaborok.hu/efop

Ikon forrása: Freepik

Kép forrása: pixabay.com