Hungarikumok – Gundel

Hungarikumok – Gundel

Gundel Károly a századforduló idején alkalmazta a kor modern technológiáit a magyar konyhaművészetben. Legendás étterme, a Gundel, Budapesten a Városligetben 1894 óta működik. „Az alapító, Gundel Károly munkássága kiemelkedő jelentőséggel bír a magyar gasztronómia és vendéglátás területén, hiszen a magyar konyha jellegzetességeit megtartva emelte azt új szintre, mikor a korszerű gasztronómia kifinomultságával és eleganciájával ötvözte a hagyományos fogásokat. Tevékenységét igazolta, hogy ételei miatt kinyíltak a kapuk a magyar nemzet konyhája előtt” – olvasható a Gundel étterem honlapján.

A Hungarikumok Gyűjteményében 2014 óta szerepel.

 

„Gundel-fogások”

Gundel, a tradicionális magyar fogásokat gondolta újra, gondosan figyelve arra, hogy az ételek jellege ne változzon. Ilyen a Balatoni Fogas Gundel módra, ahol a magyaros karaktereket megtartva, a francia konyhatechnológiát alkalmazva készítette el az ételt.

Éttermében, korának legnagyobb alakjai, sportolók, írók, politikusok fordultak meg. Számukra mindig valami újdonsággal készült, így születhetett meg „a tojás Munkácsy módra, az Újházi tyúkhúsleves, a Jókai bableves, vagy a Feszty beefsteak”.

 

Érdekességek Gundel életéből

Ajánljuk a „Gundel Károly, a gasztronómia legendás zsenije” cikket, amelyben olvashatunk a Gundel-dinasztiáról, arról, hogyan lett Gundel Károly a magyar vendéglátás zsenije, valamint érdekességekre is bukkanhatunk az általa készített ételekről.

https://story-magazin.reblog.hu/gundel-karoly-a-gasztronomia-legendas-zsenije

 

Gundel Károly élete képekben

 

Gundel palacsinta

 

Tartalom forrása:
hungarikum.hu
gundel.hu
story.hu
Kép forrása: hungarikum.hu