Játékajánló – Fekete-fehér-igen-nem

A fekete-fehér-igen-nem nép eredetű játék, amely fejleszti a kommunikációs készségeket. 10 éven felüliek számára ajánlunk. A játékhoz nincs szükség semmilyen eszközre, ezért bárhol is legyünk: egy szobában, az udvaron vagy utazás közben a buszon, bárhol szórakoztató időtöltés lehet.

Teendők a játék kezdete előtt:

Magyarázzuk el érthetően a gyerekeknek a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét és adjunk lehetőséget kérdésekre is.

Játék leírása:

A játék lényege, hogy a „fekete”, „fehér”, „igen”, „nem” szavakat nem mondhatjuk ki, de a kérdésekre gyorsan válaszolni kell, sokáig nem lehet gondolkodni. Ha ketten vagyunk, a játékosok egymással beszélgetnek a megadott szabályok alapján és váltják egymás között a szerepeket. Ha többen játsszák, válasszunk egy kérdezőt, aki odamegy az egyik játékoshoz és elkezd vele beszélgetni.

Ezzel a szöveggel indítja a kérdező társalgást: Fekete, fehér, igen, nem. Mit vettél a pénzemen?
A kérdezett válaszol valamit, például: könyvet, táskát.

A kérdező igyekszik úgy irányítani a beszélgetést, hogy a kérdezett kimondja a tiltott szavak valamelyikét, viszont ügyelnie kell, hogy kérdezőként ő szintén elkerülje.

Nézzünk egy példát:

Táskát vettél? Naná. Szereted hordani? Persze. Milyen színű? Piros. Beleférnek a könyveid? Nehezen…

A kérdező 5 kérdést tehet fel. Ha a kérdezett kimondja a tiltott szavak valamelyikét, akkor kiesik, vagy zálogot ad (ezt előre megbeszélhetjük). Ha sokan játszunk, akkor sorban, mindenkit meg kell kérdezni. Aki elrontja, kiesik a játékból vagy zálogot ad. A zálogok a játék végén kiválthatók.

Ha befejeződött egy kör, a játék szerepcserével folytatódhat.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Melyik szerep tetszett jobban? A kérdezőé vagy a válaszadóé?
  • Melyiket érezted nehezebbnek?
  • Nehéz volt átgondolni a választ vagy a kérdést, mielőtt azonnal kimondtad volna?
  • Szerinted tudnál egy napig úgy beszélgetni másokkal, hogy ezeket a szavakat nem mondhatok ki?

Kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/