Játékajánló – Gombóc

A következő játék a kezdeményezőkészséget és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő bizalmi játék. A „Gombócot” alsó tagozatos korosztálytól ajánljuk, nagyobb beltéri helyszín javasolt a lebonyolításához. Ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni a játékot, legalább 8 játékosra és egy játékvezetőre lesz szükségünk.

Teendők játék kezdése előtt:

  • Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és hagyjunk lehetőségeket a kérdésekre.
  • Jelöljük ki a játékteret.

Játék leírása:

A gyerekek csukják be a szemüket, és lassan, óvatosan kezdjenek el járkálni a játékhoz kijelölt területen. A játékvezető eközben érintéssel kijelöl egy játékost „gombócnak”. Neki az lesz a feladata, hogy az érintést követően, le kell guggolnia, mint egy gombóc.

A többi játékos eközben lassan jár-kel a térben, és aki véletlenül találkozik a gombóccal, annak le kell guggolnia, mert innentől ő is gombóccá változott.

A játék során mindenki, aki gombóccal találkozik, gombóccá is változik, így egyre több gombóc lesz a térben. A játékosokat érdemes biztatni, hogy ne álljanak meg, hiszen folyamatos mozgásban vannak a játék során.

A játékot többféleképpen játszhatjuk, lehet olyan kör is, amikor az a cél, hogy minél hamarabb találják meg a gombócot a gyerekek, és lehet olyan is, amikor el kell kerülni.

Játék lezárása:

A játék végén egyetlen egy játékos marad, aki nem változott gombóccá. A játékot addig játsszuk, amíg a gyerek élvezik.

A játékvezetés során érdemes figyelni arra, hogy a gyerekek ne kezdjenek el csukott szemmel szaladgálni, figyelmeztessük őket, hogy mindenki a számára kényelmes tempóban haladjon, ami ne legyen gyorsabb a sétánál.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Mennyire érezted magad biztonságban?
  • Mennyire volt kényelmetlen csukott szemmel játszani?
  • Melyik változat tetszett jobban, amikor meg kellett keresni a gombócot, vagy amikor el kellett kerülni?
  • Milyen érzés volt gombóccá változni?
  • Milyen érzés volt első gombócnak lenni?

Kép forrása: plexels.com