Játékajánló – Hahaha

Mi az? Egy apró „ajándék” a mindennapokban, amely minden arcot sugárzóvá tesz? Segítségével jobban érezzük magunkat, javul a hangulatunk, felfrissülünk és vidámabbá varázsolja a hétköznapokat is? Igen, ez nem más, mint a nevetés.

A „ha-ha-ha” kezdeményezőkészséget és vállalkozói kompetenciát serkentő, energetizáló, vagy jégtörő játék. 12 éven felüli gyermekek számára ajánljuk.  Elsősorban beltéren, nagyobb helyen érdemes játszani és nincs szükség hozzá máshoz, csak 1 játékvezetőre és legalább 8 játékosra. Vicces, kötetlen, felszabadító hatású játék, amivel könnyen lehet oldani a hangulatot.

Teendők játék kezdés előtt:

Magyarázzuk el érthetően a gyermekeknek a játékhoz kapcsolódó szabályokat és feladatokat. Mindig győződjünk meg arról, hogy mindenki érti-e a játék menetét, és adjunk lehetőséget a kérdésekre.

Játék leírása:

3-ra a játékosok helyezkedjenek el valamilyen általuk kiválasztott pozícióban. Lehet tematikusan is játszani, ilyenkor kitalálhatunk valamilyen kategóriát, például, hogy legyen mindenki állat vagy szuperhős, és úgy álljon be a pozícióba. Ha készen vannak a gyerekek a pozíciójukkal, valakitől elindítjuk a játékot. Az első játékos úgy kezd, hogy azt mondja: „ha”. A soron következőnek már kétszer kell mondania, tehát a második játékos már azt mondja: „ha-ha”. A harmadik háromszor ismétli („ha-ha-ha”), és így tovább. Sorban haladnak a játékosok, akik igyekeznek végig követni és számolni, hogy éppen hol járnak. Közben nem szabad beszélni. A játék addig tart, amíg valaki el nem véti a ha-ha sorozatot, de akkor is új kör kezdődik, ha valaki elneveti magát. Az új kör mindig új pozícióval indul.

Érdemes változtatni a hangsúlyt, hogy minél sokszínűbb legyen a játék, illetve törekedjünk arra, hogy megnevettessünk másokat. Sőt, pár kör után mozdulatokkal is kiegészíthetjük a játékot.

További hasznos tippek a játékvezető számára:

Játék lezárása:

A cél, hogy végig menjünk egy teljes kört, úgy, hogy senki sem neveti el magát. Nem lesz egyszerű feladat. Amíg van hozzá kedvük a gyerekeknek, addig lehet folytatni a játékot.

A játékvezetés során figyeljünk arra, hogy jó hangulat alakuljon ki, felszabadultan játszanak a gyerekek és érezzék jól magukat.

A játék lezárása után át is beszélhetjük a játékot.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Könnyű volt kibírni nevetés nélkül?
  • Melyik volt a legviccesebb pontja a játéknak? Mikor robbant a nevetés?

Kép forrása: pixabay.com