Játékajánló – Japánfoci

Ha dinamikus, vidám, mozgásos játékot szeretnénk a gyerekekkel játszani, a japán foci jó választás lehet. Fejleszti a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát, 6 éven felüli gyermekekkel már könnyedén játszható.  Ezt a különleges focit kint a szabadban, nagy területen lehet a legjobban megvalósítani, nem kell hozzá más csupán játékvezető, minimum 5 játékos és egy puhább gumilabda. Miután elmagyaráztuk a gyerekeknek az aktivitás menetét és a szabályokat, kezdődhet isa verseny.

Játék leírása:

A kezdéshez a játékosok terpeszállásban, lábfejüket egymáshoz érintve, körben helyezkednek el. Az így felvett pozícióban minden gyermek lába a saját „kapuja” lesz. A cél, hogy a kapukon átgurítsák a labdát, így gólt lőve egymásnak. Védekezni és gólt lőni is csak kézzel lehet, a lábak nem mozdulhatnak el és a labda csak a talajon mozoghat. Akinek a lába között átgurult a labda, kiesik a játékból.

Fontos szabály, a két mellettünk lévő szomszéd lábai között ne lőjünk gólt, mert ez esetben mi esünk ki!

Játék lezárása:

Mikor már csak két játékos maradt, következik a párbaj.

Párbaj: a két „győztes” egymásnak háttal áll, majd mindketten lépnek három óriáslépést, ezután szembe fordulnak egymással és terpeszben megállnak. A labdát felváltva guríthatják és megpróbálnak egymásnak gólt lőni, viszont ekkor már nem lehet kézzel védekezni. Akinek először sikerül 3-szor átgurítania a másik lába között a labdát, az lesz a győztes (mindkét fél ugyanannyit gurítson).

További tippek a játékvezető számára:

  • A gyerekek ne dobják a labdát a másikhoz és a balesetek elkerülése érdekében, mindig maradjon a talajon a labda.
  • Akik kiestek, ők segíthetnek a távolabb guruló labdák összeszedésében.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hány játékost ejtettél ki?
  • Te meddig bírtad kiesés nélkül?


Kép forrása: pixabay.com