Játékajánló – Szegény cicamica

A „Szegény cicamica” a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát fejlesztő, energetizáló vagy jégtörő játék, amit 6 éven felüli gyerekek számára ajánlunk. Ahhoz, hogy elkezdjük, legalább 6 játékosra, 1 játékvezetőre és csupán egy nagyobb helyiségre lesz szükségünk.

 

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • A gyerekek körbeülve helyezkedjenek el.

Eszközigény: –

Játék leírása:

Egy kiválasztott (például kisorsolt) játékos (a gazdit kereső cica) a körön belül négykézláb odamegy valakihez, és a lehető legviccesebben azt mondja: „Miau!” A cica feladata, hogy megnevettesse valamelyik társát, aki – miközben megsimogatja a cica fejét – így válaszol: „Szegény Cicamica!” Ha sikerül nevetés nélkül válaszolnia, a cicának tovább kell keresnie a gazdáját, ha nem, akkor a megnevettetett gazdi átveszi a cica szerepét.

Egy cica háromszor kereshet gazdit, és a cica egy gazdinál csak háromszor próbálkozhat, utána cserélünk. Ha nagy létszámú csoporttal játsszuk, akár két cica is lehet a körön belül, vagy a gazdátlan cica ki is eshet. A szabályokat természetesen szabadon lehet alakítani a körülményekhez viszonyítva, hiszen a játék célja a nevetés és a nevettetés. A játékot változtathatjuk kedvünk szerint: például érdekes lehet, hogy a különböző állatokat más nyelveken melyik hangutánzó szóval azonosítják. Egy másik variációban a gyerekeknek az állathangból és a mozgásból kell kitalálniuk, hogy milyen állatot utánoz a társuk.

Játék lezárása:

A játékot addig játszhatjuk, amíg a gyerekeknek van hozzá kedvük, vagy ha már sikerült kellőképpen vidám hangulatot teremteni.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

  • Ne hagyjuk ellaposodni a játékot, a cica ne válogasson sokáig a gazdik között, ne váljon unalmassá a játék.
  • A játékvezető dönti el, hogy mi számít nevetésnek, akár nehezíthetjük is a játékot: például már mosolyogni sem szabad, vagy esetleg csak a hangos nevetés után válik a gazdi cicává.
  • Lehet biztatni a gyerekeket, hogy bátran engedjék el a fantáziájukat és legyenek nagyon vicces cicák.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Könnyű volt cicának/gazdinak lenni?
  • Melyik szerep tetszett jobban?
  • Ki volt szerinted a legügyesebb cica?

 

Forrás:

Bányai Sándor élmény- és kalandpedagógiai tréner, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense

Kiemelt kép forrása: canva.com