Játékajánló – Színes testrészek

A „Színes testrészek” a kezdeményezőkészség és a vállalkozói kompetencia fejlesztését szolgáló, mozgásos, vidám játék. Válasszunk hozzá egy nagyobb kül- vagy beltéri helyszínt, legalább 5 játékost, 1 játékvezetőt, és már kezdődhet is a móka. A játékot óvodás kortól ajánljuk.

Teendők játék kezdete előtt:

– Ismertessük a gyerekekkel a játékszabályokat és a feladatokat.
– Jelöljük ki a játékteret.

Játék leírása:

A játékvezető mond egy színt, ami megtalálható a környezetben (pl.: bútor, tornaeszköz, tárgy színe), és párosít hozzá egy testrészt. (pl.: könyök, térd, talp). Mondjuk el a gyerekeknek, hogy az lesz a feladatuk, hogy minél gyorsabban keressék meg az elhangzott színt a játéktérben (akár egy társuk ruházata is számíthat), és a színhez társított testrészükkel meg kell érinteniük azt.

Egy tárgyat több gyerek is használhat, de ha egy játékos ruházatán található meg a szín, mindig figyeljünk arra, hogy a gyerekek óvatosak legyenek egymással.

Akár vissza is számolhatunk, hogy mennyi idejük van még a gyerekeknek keresgélni, és meg is határozhatjuk, hogy a következő körökben egy tárgyat hány gyermek használhat. Nagyobb létszámnál kiesősen is lehet játszani, ha a gyerekek igénylik a kihívást. Aki a legkésőbb találja meg a színt, az kiesik.

Játék lezárása:

A játékot addig játszhatjuk, amíg élvezik a gyerekek, és kellően megmozgattuk őket.

A játékvezetés során figyeljünk egymás testi épségére, ha kell, a játék közben is figyelmeztessük a gyerekeket, hogy vigyázzanak egymásra.

Feldolgozást segítő kérdésjavaslatok:

  • Hogy érezted magad a játék közben?
  • Elfáradtál?
  • Volt olyan szín/testrész, ami nem fordult elő?
  • Neked lennének még ötleteid? Mik lennének azok?Kép forrása: pixabay.com