Játékajánló – Zenedoboz

A „Zenedoboz” a tanulás elsajátítását fejlesztő, elmemozdító játék, amit 12 éven felüli gyerekek számára ajánlunk. A megszervezéséhez legalább 3 játékosra, 1 játékvezetőre, otthon játszva egy kisebb szobára, iskolában tanteremre lesz szükségünk. A játékidő legalább 20 perc, ezzel mindig kalkuláljunk a kezdés előtt. 

Teendők a játék kezdete előtt:

  • Játékszabályok, feladatok érthető átadása.
  • Nyugodt légkör megteremtése.

Játék leírása:

A „Zenedoboz” egy elgondolkodtató, igazi kihívást jelentő kitalálós játék. Fejleszti a kreativitást, és arra ösztönzi a gyerekeket, hogy felfedezzék a logikát a játékban.

A játékvezető bevezeti, hogy ebben a játékban a gyerekeknek az lesz a feladata, hogy kitalálják, mi minden fér bele egy zenedobozba.

Mondjuk el nekik, hogy képzeljenek el egy óriási zenedobozt, amibe csak szokványos dolgok férhetnek el.

Ki kell találni, milyen szabály alapján férnek be a lehető legkülönbözőbb dolgok a zenedobozba. →Ebben a játékban az a szabály, hogy azok a szavak/dolgok passzolnak bele, amelyekben megtalálható valamelyik (vagy akár több) szolmizációs hang is (dó, ré, mi, fá, szó, lá, ti). Azok a szavak/dolgok viszont nem férnek bele, amelyekben nincs ilyen hang.

A gyerekek szabadon találgathatnak, a játékvezetőnek pedig meg kell mondania, hogy eltalálták-e a helyes szót vagy nem. Illetve ő is segítheti a találgatást, azzal, hogy mond egy vagy több példát, amikor úgy érzi, előre lendíti vele a gyerekeket: Az elefánt belefér a zenedobozba, viszont a fogkefe nem. Dóri belefér a dobozba, viszont Ákos nem.

A gyerekek bármilyen szóra rákérdezhetnek, engedjék el a fantáziájukat, mert nem csak apróságok férhetnek el ebben a zenedobozban. Ha valamelyik gyermek rájött a szabályra, megkérjük, hogy ne árulja el a megoldást, hanem ő is segítse a többieket.

A szabályokat akár mi magunk is kitalálhatjuk, illetve más dobozt is felruházhatunk ilyen különleges tulajdonsággal. Például lehet varázsdobozunk, amibe csak V-vel kezdődő szavak férnek bele. Vagy esetleg beszélhetünk ékszeres dobozról, amibe csak a lányok férnek bele stb.

Játék lezárása:

  • Ha mindenki rájött, hogy mi minden fér el egy zenedobozban.
  • Megdicsérjük a gyerekeket.

A játékvezetés során érdemes figyelni:

  • Ha nehezen asszociálnak a gyerekek vagy nem értik a párhuzamot, tanácstalanok, akkor vezessük a találgatást. Mondjunk variációkat (mi minden fér bele a zenedobozba), hogy segítsünk nekik a találgatásban és maradjanak motiváltak.
  • Érdemes a korosztály figyelembevételével választani (kisebb gyerekeknél lehet olyan dobozt kitalálni, amibe csak állatok férnek bele).

Feldolgozást segítő kérdések:

  • Hogy érezted magad játék közben?
  • Könnyen rájöttél a megoldásra? Szerinted nehéz volt a játék? Miért?
  • Neked milyen ötleteid lennének még?
  • Mi segített abban, hogy kitaláld a szabályt?

Kiemelt kép forrása: pixabay.com