Kísérletezzünk együtt – avagy hogyan lesznek a salátalevelek színesek?

Kísérletezzünk együtt – avagy hogyan lesznek a salátalevelek színesek?


A mai kísérletünkhöz szükségünk lesz salátalevelekre és poharakra, vagy bármilyen más tároló edényekre (pl. félbevágott PET-palackra) és ételfestékekre. A kísérlet annál látványosabb, minél több színt keverünk ki. A három alapszínből (piros, sárga és kék) keverhetünk kedvünkre lilát (piros és kék), zöldet (sárga és kék), narancssárgát (piros és sárga), továbbá a kevert színeket tovább variálhatjuk az egyedi árnyalatokért. Használjuk fantáziánk, kísérletezzünk a színekkel!

  • Ha kitaláltuk milyen színekkel szeretnénk kísérletezni, csöppentsünk az ételfesték(ek)ből a tárolókban, majd kevés vízzel hígítsuk fel. Ha töményebb oldatba helyezzük a leveleket, intenzívebb lesz rajtuk az elszíneződés.
  • Helyezzük a salátaleveleket egyesével az oldatokba.
  • A leveleknek időre van szükségük ahhoz, hogy felszívják a vizet, így nekünk is várnunk kell a kísérletünk eredményére. A várakozás során készítsünk megfigyelési naplót arról, hogy mennyi idő alatt változott meg a levelek színe, mennyire lett intenzív az adott szín, színkeverés esetén melyik szín dominált jobban, illetve az oldatok között elhelyezhetünk hígabb és töményebb változatokat is, hogy ezek eredményeit is összehasonlítsuk.

A kísérletet már az óvodás gyermekek is el tudják végezni, felnőtt iránymutatásával. Nagyon hasznos tapasztalat lehet számukra, hiszen fejleszti a megfigyelőképességet, segít megérteni az ok-okozati összefüggéseket, valamint új szavakat, fogalmakat ismerhetnek meg a kísérlet által.