Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – karácsonyi csengettyű

Hozzávalók

  • mini agyagcserép (kb. 4 cm)
  • hímzőfonal
  • akrilfesték
  • 3 db mini fagolyó (kb. 10mm)
  • ecset
  • vizestálka
  • fekete filctoll


mini agyagcserép

 

  1. Lépés

Tervezzük meg a csengettyűt, ha kézzel festett mintát szeretnénk rá, akár ceruzával, halványan elő is rajzolhatjuk. Ha kész a terv, először fessük le egy kiválasztott alapszínnel a cserepet. Várjuk meg, míg teljesen megszárad, csak utána folytassuk az alkotást.

  1. Lépés

Vékony ecsettel készítsük el az apróbb mintákat és várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon a cserép. Ha nincs kedvünk mintázni, így színesen is jól mutat a csengettyű.

Tipp: Akrilfilcet is használhatunk az apróbb minták megalkotásához, kisebb gyerekeknek így garantált a siker.

  1. Lépés

Ahhoz, hogy a színes cserépből csengő legyen, fűzzünk át egy 30 cm-es zsinóron egy gömbölyű, kb. 1 cm-es fagyöngyöt, húzzuk a közepére és kössünk rá egy csomót, hogy ne tudjon elmozduni a gyöngy. Hajtsuk félbe a zsinórt úgy, hogy a gyöngy legyen az egyik oldalán, a zsinór két vége pedig a másikon. Fejjel lefelé tartsuk a cserepet. A cserepen lévő kis lyukon húzzuk át a zsinórunkat alulról úgy, hogy felül a zsinórok vége legyen, a cserépben pedig a golyó. Mérjük be, hogy a golyó a cserép közepe tájékán helyezkedjen el és ezt jelöljük filctollal a zsinóron. Ha kész a jelölés, húzzuk ki a zsinórt a cserépből, és a megjelölt helyen húzzunk a dupla zsinóron át még egy fagyöngyöt és csomózzuk el a gyöngy felett és alul is, hogy fixen rögzüljön. Most újra áthúzhatjuk a zsinórt a cserépen, így belül rögzültek a gyöngyök, most már csak felülre, a kis lyuk fölé kell egy gyöngyöt fűznünk, hogy ne csússzon ki a belső rész a csengettyűből, ha letesszük. Ehhez már válszthatunk kisebb, szebb gyöngyöt is, de ha a fagyöngynél maradunk, le is festhetjük olyan színűre, mint a csengőnk. A maradék zsinórból annyit vágjunk le, hogy kényelmesen csengetni lehessen a csengőt, és csomózzuk el a végét. Használhatjuk karácsonyfadísznek is az elkészült alkotást.

További ötletek

Tovább dekorálhatjuk az alkotást selyemszalaggal, más kiegészítőkkel, csillámporral, hópasztával, de decoupage technikával is tehetünk rá mintákat.

 

Képek forrása: canva.com