Legyél kreatív! – Őszi alkotások – mécsestartó préselt falevélből

Az őszi színek kavalkádjával alig lehet betelni. Használjuk ki amíg a falevelek változatos színekben pomáznak, és készítsünk otthonra hangulatos dekorációt. A mai alkotás egy igazán egyszerű, de látványos mécsestartó lesz, amit már óvodás korú gyerekekkel is elkészíthetünk.  

Eszközök:

  • falevelek
  • üres, tiszta befőttesüveg
  • decoupage ragasztó
  • egy szélesebb ecset a ragasztáshoz
  • selyemszalag vagy raffia
  • olló
  • mécses

Az első és legfontosabb lépés, hogy menjünk el kirándulni a családdal és gyűjtsünk szép színes faleveleket. Az erdőben vagy parkban megbeszélhetjük a gyerekekkel, hogy melyik fának milyen a törzse, levele és termése, hogyan tudjuk megkülönböztetni őket.

Hazaérve, ha szükséges mossuk át, szárítsuk ki, majd préseljük le őket, hogy szépen simuljanak majd a felületre. Amíg a levelek pihennek, keressünk otthon egy kiürült befőttesüveget és mossuk el alaposan. Ha minden készen áll, kezdődhet az alkotás.

A kiválasztott leveleket próbáljuk oda a felületre, tervezzük meg a mécsestartót, majd ha kész a kompozíció, először ragasztózzuk be az üveg felületét, simítsuk rá a leveleket majd a levelek tetejét is kenjük át. Ha készen vagyunk, várjuk meg míg teljesen kiszárad az üveg, de ha szükséges (ha a levelek mozognak, vagy itt ott elállnak a szélei) kenjük le a leveleket még egy réteg ragasztóval. A száradási idő a ragasztóréteg vastagságától függően változhat, finoman az ujjainkkal ellenőrizhetjük 15-20 percenként a felületet. Amikor már nem ragad a mécsestartónk, díszíthetjük a tetejét szalaggal vagy raffiával, majd gyújtsunk meg egy mécsest, óvatosan helyezzük bele és már készen is vagyunk. Ha tetszett az ötlet, kipróbálhatjuk különböző formájú üvegeken is a technikát, kül és beltéri dekorációként is remekül mutat.

Az alkotás menetéről itt egy rövid videó

https://youtu.be/zNJIRuXZWRc