Legyél kreatív! – Őszi alkotások: Porcelángyurmából falevél tálka

A most következő kézműves alkotással remekül feldobhatjuk a lakást, de ajándéknak is jó ötlet lehet. Továbbra is a természetből merítünk ihletet, ezért frissen szedett falevélre ez alakalommal is szükségünk lesz. Minél nagyobb levelet választunk, annál nagyobb tálkánk lesz, mi most egy nagyobb méretű juharlevéllel fogunk dolgozni.

Első lépésként készítsük el a porcelángyurmát. Ha receptre vagy tanácsra van szükség, a Kreatív Kalauz 2. részében bővebben olvashatunk a házilag készített gyurmákról: https://erzsebettaborok.hu/hazi-keszitesu-gyurmak/

Ha kész a gyurma és kiválasztottuk a levelet, vegyünk elő egy gyúródeszkát és nyújtsuk ki sodrófával a gyurmát 0,5 cm vastagságúra.


*TIPP: Nincs otthon se gyúródeszka, se sodrófa? Bármilyen sima asztalfelületen is dolgozhatunk, a sodrófát pedig akár egy szörpösüveggel is helyettesíthetjük.


Menet közben mérjük oda a levelet az anyaghoz, hogy lássuk, ráfér-e majd. Ha kinyújtottuk a megfelelő méretre a gyurmát, késsel vágjuk körbe, és óvatosan egy szélesebb késsel vagy lapos eszközzel nyúljunk alá, hogy biztosan fel tudjuk emelni a formát. Most jön a neheze. Válasszunk ki egy annyira mély tányért, amilyen formát el szeretnénk majd érni (folpakkal előre ki lehet bélelni) és egy gyors, határozott mozdulattal emeljük át a formát.  Ekkor kicsit deformálódhat és az ujjunk nyoma is benne maradhat, de utólag még a tányérban igazíthatunk rajta.

A száradást követően – ami szabad levegőn 1-2 nap, légkeveréses sütőben, 80 fokon 1 óra – tetszés szerint festhetjük, színezhetjük a tálkát. Ha vízbázisú festéket használunk, érdemes egy réteg lakkal bevonni, hogy tartós maradjon.

Kész is van az őszi tálkánk, tárolhatunk rajta pár falat desszertet, ékszert, pár szem gesztenyét, vagy amihez kedvünk van.   

Videó az alkotás menetéről: