Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – porcelángyurmából karácsonyfadísz

2020.12.20.

 Hozzávalók:

  • 1 bögre étkezési keményítő
  • 2 bögre szódabikarbóna
  • 1 és 1/4 bögre víz
  • selyemszalag
  • hurkapálca
  • sodrófa
  • gyúródeszka
  • sütikiszúró forma

Igény szerint:

  • akrilfesték
  • ecset
  • vizestálka

  1. Lépés – A porcelángyurma elkészítése

Tegyük fel a vizet melegedni, majd az összekevert száraz alapanyagokat apránként adagoljuk hozzá. Keverés közben egyre nehezebb lesz a folyamat, az elején érdemes kézi habverőt választani, hogy csomómentes legyen, de amint minden alapanyag az edénybe került, váltsunk fakanálra, mert ezután hirtelen történnek az események. Ha besűrűsödött a massza, kész is van a gyurma. Az egész folyamat maximum 5 percet vesz igénybe.

Tipp: Ilyenkor még lágyabb az anyag, de van egy pont, aminél tovább nem fog sűrűsödni, ezért nyugodtan levehetjük a tűzről, készen vagyunk.

Ha szeretnénk színezni akkor festés nélkül is megtehetjük, de ebben az esetben inkább nedves alapanyagot válasszunk. Ha a természetes színezőkre voksolunk, a vizet váltsuk ki a tetszőleges, lehűtött forrázatra (például cékla, hagymahéj), ha viszont maradunk az ételszínezéknél, óvatosan csepegtessük, amíg elérjük a kívánt hatást. Illatnak illóolajat válasszunk, amit már a kész gyurmába dolgozzunk bele, főzés közben veszítenek az olajak az intenzitásukból. A kész gyurmát tegyük át nedves konyharuhára, csomagoljuk bele és hagyjuk így kihűlni.

Hűlés után, ha még puhának vagy ragacsosnak ítéljük a gyurmát, mintha tésztát gyúrnánk, szórjunk a keményítőből a deszkára vagy a felületre, ahol dolgozni fogunk, és dolgozzuk bele. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot. A maradék gyurma folpakkban, hűtőben pár napig tárolható.

  1. Lépés

Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki a formákkal. Az akasztó helyét hurkapálcával vagy szívószállal lyukasszuk, majd szárítsuk ki a formákat.
A porcelángyurma száradási ideje szobahőmérsékleten 1-2 nap. Ha nincs légkeveréses sütőnk, bebarnulhat a sütőben, ezért, ha van időnk, inkább válasszuk a lassabb, de biztosabb levegőn száradást. Ha teljesen kiszáradt, szinte törhetetlen, nagyon kemény anyagot kapunk.

Tipp: Készíthetünk apró nyomatot is a formánkba, ehhez válasszunk egy fenyőágat, vagy egy csipkés anyagot, helyezzük rá a gyurmára és finoman a sodrófával nyomjuk bele, majd szedjük le róla.

  1. Lépés

A porcelángyurma hófehér színű, ezért festés és egyéb dekorálás nélkül is csodásan mutat, de ha van hozzá kedvünk, akrilfestékkel tovább dekorálhatjuk. Akasztót színes selyemszalagból készítsünk hozzá. Ha a festés mellett döntöttünk, csak akkor fűzzük át rajta a szalagot, ha teljesen megszáradt.

 

Képek forrása: canva.com

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Add meg az email címed és értesítünk minden újdonságról!