„NYÁR VAN, NYÁR!”

2019. június 16-án mintegy 2500 gyermek számára kezdődött el a balatoni vakáció, az iskolai szünidő 11 hetében pedig összesen közel 30 ezren nyaralhattak a zánkai Erzsébet-táborban. A turnusokba az ország minden pontjáról érkeztek 20-150 fős csoportok.

A 2019-ben Zánkán vakációzó gyermekek naponta több mint 30 tartalmas és fejlesztő program közül választhattak.  Élménydús és gondtalan kikapcsolódásukról, továbbá tábori ellátásukról és biztonságukról a szervező Erzsébet Alapítvány, valamint a szervezet kötelékébe tartozó felkészült TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) gondoskodtak. A közel egyhetes nyaralás során nem csak a teljes ellátás és a napi ötszöri bőséges étkezés, valamint a tartalmas, élménydús és egyben fejlesztő programok voltak térítésmentesek, de 2019-ben először vonattal ingyenesen utazhattak a gyermekek az Erzsébet-táborba és haza az EFOP-1.2.12-17-2017-00006 azonosító számú „A Tábor összeköt – Erzsébet Táborok” európai uniós projekt támogatásával. A 2019. június 21-ig tartó turnus résztvevői közül több mint 800-an éltek ezzel a lehetőséggel.

A európai uniós projekt keretében megvalósult tábori hetek minden alkalommal nyitó ceremóniával kezdődtek, melyen az ünnepélyes zászlófelvonás, a TESO-k (Tábori Együttélést Segítő Operatív munkatársak) előadása, és a tánc- vagy zenei produkció is állandó programelem volt. A gyerekek hétfőtől péntekig a lehető legszínesebb foglalkozásokon és játékokon, komoly- és könnyűzenei koncerteken, színházi előadásokon vehettek részt, és bepillantást nyerhettek a tudományok világába is. A programok során hangsúlyos volt a drogprevenció és a digitális kompetencia fejlesztése. A táborozókat LEGO robotok és 3D nyomtatás is várta, mindezek mellett a szórakoztató, közösségépítő és integrációra fókuszáló programok is teret kaptak: csapatépítő játékokon, szervezett sportprogramokon vehettek részt a tanulók, de vízi és szárazföldi kalandparkok, és 2019-ben először Teqball bajnokság is az aktív kikapcsolódást szolgálta. Mindezek mellett olyan érzékenyítő és fejlesztő játékokat is kipróbálhattak a táborozók, mint a tandem biciklik, egyensúlyozó lépegetők, motoszenzorikus körök, csörgőlabdák, kooperációs ernyők és vakpingpong asztalok.

2019-ben hagyománnyá vált a balatoni táborozás során a Hősök napja: minden szerdán a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség, a mentőszolgálat, a rendőrség, illetve a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai látogattak el a táborba, 2019-ben először pedig a Terrorelhárítási Központ is bekapcsolódott a zánkai Erzsébet-tábori programba. A Hősök napján a gyermekek közelebb kerülhettek ezekhez a hivatásokhoz, bepillantást nyerhettek a mindennapok hőseinek munkájába, és élőben láthattak egy összehangolt, szimulált gyakorlati bemutatót, melyben több szervezet együttesen működött közre.