Nyáridéző – Élő hagyományok

Nyáridéző – Élő hagyományok

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket!” (Sebő Ferenc)

Különleges, hagyományokra épülő programkavalkád, nyüzsgő gyerekek, ez jellemezte az egyik nagyfügedi Napközi Erzsébet-tábor turnusát. Az Erzsébet Táborok programjai kiemelt hangsúlyt fektetnek a hagyományokra, ezek szerethetőségére és arra, hogy minél több diák tapasztalhassa meg ennek a fontosságát. A nagyfügedi napközi teljes turnusa ebben a szellemiségben zajlott.

Már a hétindító ismerkedés, csapatépítés is a népi mondák és regék segítségével zajlott, majd népdaltanulás következett. Sőt, újrahasznosított alapanyagokból még hangszerek is készültek. A népi életben a gyógynövények ismerete és azok alkalmazása elengedhetetlen volt a mindennapokban, ezeket az ismereteket vetélkedő keretében sajátíthatták el a vakációzó tanulók. Mi több, a szebbnél szebb népi motívumok gyönyörű világát is megismerhették, és még saját motívumukat is tervezhettek. A megannyi színes program között kézművesfoglalkozás is helyet kapott, ez is a heti tematikának megfelelően zajlott: a zsinórfonás, a körmöcskézés és a szövés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást a napközisek.

Ha napközi, akkor kirándulás – ez sem maradhatott el: hazánk egyik legszebb vidékére, Mátrafüredre látogatott el a csoport, ahol a Rákóczi-forrást keresték fel és közben az erdő szépségeit is megcsodálhatták.

A hét zárásaként a főzés jutott főszerephez, valamint a gyógynövényből készült tea és szappan. Igazi fesztiválhangulat kerekedett belőle, lássuk, milyen népi ételek készültek a nagyfügedi napköziben: