Nyáridéző – Néptánctábor a hajdúböszörményi Napközi Erzsébet-táborban

A magyar népzene és néptánc kultúránk szerves részét képezi. Az Erzsébet Táborok szellemiségének is egyik fontos alkotóeleme a hagyományőrzés, hagyományaink ápolása, a népművészetek, népi mesterségek, népi játékok és művészeti ágak megismertetése a fiatalabb korosztályokkal.

Kitekintő

A néptánc és a népzene fontosságának felfedezését a „[…] a nemzeti öntudatra ébredés időszaka, a 18–19. század fordulója hozza meg” (Magyar Néprajz Nyolc kötetben – VI. kötet népzene, néptánc, népi játék – A magyar néptánc kutatása – http://mek.niif.hu/02100/02152/html/06/20.html ).

Ebben az időszakban számos etnológus tett kísérletet tánckultúránk feltérképezésére, de Seprődi János, Lajtha László és a mindenki által jól ismert Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága tekinthető úttörőnek a népdal és néptánckutatás terén.

Hazánk népzenei és néptánc hagyományban igen gazdag, tájegységenként eltérő táncmotívumokat és dialektusokat különböztethetünk meg, a népdalgyűjtőknek köszönhetően pedig több tízezer népdal lett feljegyezve az évek során.

Néptáncos napközi Hajdúböszörményben

Napközi Erzsébet-táborokat idén az ország szinte minden táján szerveztek, és a legkülönbözőbb tematikájú táborokkal találkozhattunk a 8 turnus alatt.

A hajdúböszörményi Eötvös József Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola táncpedagógusának elmondása szerint először szervezhetett tábort az intézmény néptánc tanszakos gyerekei számára. Az iskola elhivatott tanára elmondta, a táborozás közösségépítő jellege különösen fontos volt az idei nyáron, a hosszú otthon töltött tanulás után. A gyerekeknek nagy szüksége volt a közösségi élményekre. A pedagógus nagyon élvezte a gyerekekkel töltött időt, és nagy sikernek értékeli, hogy az Erzsébet Alapítványtól érkezők riportfilmet készítettek a gyerekekkel és vele a tábor tematikája okán.

A táborban összesen 18 gyermek és 2 pedagógus vett részt, a néptáncfoglalkozások mellett helyet kaptak a közösségépítő játékok és az ügyességi feladatok is. Játékos formában népi hagyományainkkal és népszokásainkkal is megismerkedhettek a gyerekek a hét folyamán. Élőzenés táncfoglalkozásra is volt lehetőség, ami külön élményt jelentett a csoport számára.
A napközi turnus negyedik napján a kirándulásé volt a főszerep, a csoport a Debreceni Állatkertbe látogatott, amit a táborozók nagyon élveztek, a táboroztató pedagógusok elmondása szerint, szinte minden gyermek kiemelte, milyen jól érezte magát a programon. A séta során a háztáji állatokról és a természeti értékekről is beszélgettek.

Nézzük meg, hogyan telt egy nap a hajdúböszörményi napköziben: