Ottalvós Erzsébet-táborok
Nyári Élménytábor Zánkán

Vasárnaptól péntekig tartó ottalvós táborok a Balaton északi partján. Napi ötszöri étkezés, hamisíta...

Nyári Élménytábor Fonyódligeten

Vasárnaptól péntekig tartó jurtasátras, ottalvós táborok a Balaton déli partján. Napi ötszöri étkezé...

Osztálykirándulás Zánkán

Háromnapos, kétéjszakás ottalvós táborok tavasszal és ősszel. Hétfőtől szerdáig és szerdától pénteki...

Osztálykirándulás Fonyódligeten

Őszi, háromnapos és kétéjszakás, ottalvós táborok. Hétfőtől szerdáig és szerdától péntekig tartó tur...

Diabétesz Erzsébet-tábor
Diabétesz Erzsébet-tábor Zánkán

Biztonságos kikapcsolódás az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek a Zánkai Erzsébet-táborban a diabé...

Diabétesz Erzsébet-tábor külső helyszínen ottalvós és napközi formában

A közmédia „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampánya során befolyt állampolgári adományoknak köszönhe...

Napközi Erzsébet-tábor
Napközi Erzsébet-tábor

Tartalmas kikapcsolódás a lakóhelyen, színes programok és élmények országszerte. A nyári szünetben t...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor
Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás tábor a speciális ellátást igé...

Családi Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Zalaszabarban

Különleges tábor Zalaszabarban, a speciális odafigyelést igénylő gyermeket nevelő családok számára. ...

Gyógyító Szent Erzsébet-tábor Tihanyban

Biztonság, odafigyelés, élmények. Hatnapos, ötéjszakás élményterápiás táborok, daganatos betegségből...

Erdélyi Erzsébet-tábor
Osztálykirándulás Erdélyben

Az erdélyi évközbeni osztálykirándulásokat az Erdélyben működő közintézmények és gyermekvédelmi inté...

Nyári Élménytábor Erdélyben

Felejthetetlen élmények a határon túl. Ötnapos négyéjszakás tábor Erdélyben, oda-vissza 1-1 napos, h...

Családi Erzsébet-tábor
Családi Erzsébet-tábor Zánkán

Péntektől vasárnapig együtt a család! Hétvégente a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem csalá...

Erzsébet-karácsony
Erzsébet-karácsony

Évzáró ünnepi programsorozat. Az Erzsébet-karácsony 2016 óta minden évben különleges kulturális prog...

sun waves fish

Idézzük fel a gyerekkorunkat, mutassuk meg gyermekeinknek: szalonnasütés a kertben

Idézzük fel a gyerekkorunkat, mutassuk meg gyermekeinknek: szalonnasütés a kertben

Amint beköszönt a jó idő, hívogat a szabad. Remek családi szórakozás, kikapcsolódás lehet egy jó nyárson sütés ebéd- vagy vacsoraidőben. Gyermekkori emlékeink újra felidéződnek, mikor halljuk a pattogó fa hangját, érezzük a tűz illatát. Eszünkbe jutnak a nyári táborokban eltöltött napok, a tábortűz körüli közös éneklések, a nagypapával való éjszakába nyúló beszélgetések a tűz körül, és az is, amikor nagymama óvó, féltő hangon, már nyolcadjára szólt ki nekünk, hogy ideje lefeküdni, mert holnap korán kell kelni.

 

Nézzük meg, milyen feltételei is vannak a szalonna szakszerű sütésének!

  • A nyárson legyen zsírszalonna, húsos szalonna és hagyma.
  • A szalonna azért legyen vegyes (zsírszalonna, húsos szalonna), mert a kenyérre kell némi kicsöpögő zsír, és a húsos részt a gyerekek inkább eszik.
  • A tüzet lombhullató, lehetőleg keményfából célszerű megrakni. Brikett hozzáadása lehetséges, de faszenet inkább ne használjunk, mert poroz.
  • Kizárólag parázson süssünk, és a parázs legyen legalább 10 cm vastag. Ha egyedül süt az ember, elég egy öl vastag hasábfa; ha négyesben, már legalább két öl kell, és így tovább.

A nyársat természetesen meg lehet faragni vesszőből is, ez remek apa-fia program lehet a sütögetés előtt. Az alapanyagokat úgy tűzzük a nyársra, hogy a két szélső alapanyag a sütés folyamán ne pottyanjon bele a tűzbe. A hagymát mindig érdemes a vágott felével a többi összetevő felé fordítani, így lezárva a nyársat. Ugyancsak jó záróelem a szalonna, hiszen sütés közben összehúzódik, és így nem esnek a tűzbe a közé tűzött, puhuló zöldségek sem. Ha fapálcikára, vagy faragott botra húzzuk az alapanyagokat, azt előtte mindig áztassuk vízbe egy-két órára, így nem gyullad meg, nem ég el.

 

Mi javasolt a sütéshez?


  • szalonna
  • hagyma
  • paprika
  • paradicsom
  • kenyér
  • burgonya
  • alufólia
  • vaj
  • nyárs

 

Előkészítés


Lehetőleg ép héjú krumplikat válogassunk ki, ezeket jól mossuk is meg. Ezután egyesével csomagoljuk be őket alufóliába és ha kész a parázs, óvatosan belehelyezhetjük őket.

A szalonnákat vagdossuk be, így húzzuk rá a nyársra. Például hagyma-szalonna-hagyma-szalonna-hagyma. Szalonnát sütni a legjobb parázs felett. Így nem megég, hanem megsül. A zöldségeket süthetjük a szalonnával együtt, de nyersen is fogyaszthatjuk mellé.

Tipp: Amikor elkezdjük sütni a szalonnát, rögtön készítsük oda a szelet kenyeret is! Ennek az a célja, hogy miközben sül a szalonna, a lecsöpögő zsírját a kenyérre lehet csurgatni.

Amikor megsült a burgonya, kenjük meg egy kis vajjal, sózzuk meg, és így fogyasszuk a sült szalonnával és a friss vagy sült zöldségekkel.

 

Jó étvágyat kívánunk!

 

Forrás, amely a cikket ihlette: https://magyarnemzet.hu/archivum/nyokki/szalonnasutes-4330955/