VÉGET ÉRTEK A DIABÉTESZ ERZSÉBET-TÁBOROK NAPKÖZI ÉS OTTALVÓS TÁBORAI

A közmédia 2018-as „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampányában befolyt állampolgári támogatásoknak köszönhetően 2019-ben és 2020-ban mintegy 750, 1-es típusú diabétesszel élő gyermek kapcsolódhatott ki biztonságosan a napközi és ottalvós Diabétesz Erzsébet-táborokban.

Augusztus 28-án az utolsó Diabétesz Erzsébet-táborban vakációzó diákok is élményekkel telve tértek haza. 2020-ban 12 turnusban az ország több pontján szervezett táborokban mintegy 300 gyermek táborozott fokozott higiénés és megelőző intézkedések mellett. A diabéteszes gyerekek állapotát szakorvosok, ápolók is óvták folyamatosan. Napközi Diabétesz Erzsébet-tábor Nyíregyházán, Gyulán és Budapesten zajlott, több turnusban. Ottalvós tábor is az ország több pontján volt, többek között Visegrádon, Telkibányán, Kisinócon, Agárdon, Egerben és a Balatonnál is.

A Diabétesz Erzsébet-táborok az Erzsébet Táborok speciális tábortípusaiba tartozik, hiszen szervezésében és lebonyolításában szakmai partnerekkel működik együtt az Erzsébet Alapítvány, így a táborok megvalósítása egészségügyi intézmények és diabétesz centrumok bekapcsolódásával zajlik. A speciális táborok esetében a táboroztatási munka közös, de a tábort az együttműködő intézmény, civil szervezet szervezi meg, az infrastruktúrát, az étkezést, a programokat, a felügyeletet, az egészségügyi ellátást az együttműködő partner végzi, szorosan egyeztetve a szülőkkel.

Idén 10 szervezet napközi vagy ottalvós diabétesz tábora vált finanszírozottá a 2018-as „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő kampány által.

2020-ban a járványügyi készültségre tekintettel higiénia edukációs foglalkozáson is részt vettek a gyermekek. Ezt az Erzsébet Alapítvány egy gyerekek számára készült oktató videóval segítette, a táboroztatóknak pedig egy olyan filmen keresztül nyújtott információkat, amelyben az érvényes járványügyi előírásokat és egészségügyi javaslatokat, ajánlásokat ismertetette. Mindezek kitértek a fertőtlenítésre, a higiénés szabályokra.

NAPKÖZI DIABÉTESZ ERZSÉBET-TÁBOROK

A MentaPRO Alapítvány napközi tábora Budapesten

A napközi turnusok programjai az önismeret, a közösségépítés, a kompetenciafejlesztés, a sport és az egészséges életmód, a művészet, a kézművesség és a kulturális örökségek, valamint a hagyományőrzés témakörökre építve zajlottak. A táborokban kézműves foglalkozások, sportos aktivitások (sport- és akadályversenyek, vetélkedők, falmászás, tánc, foci, kidobós, vízibomba csata), jóga, íjászat, solymászat, kutyás bemutató, Ki mit tud?, környezettudatosságra ösztönző programok gazdagították az élménydús vakációt. A kirándulások sem hiányozhattak, a diabos gyermekek jártak állatkertben, tanösvényi sétán vettek részt, strandoltak, kerékpártúráztak és játszótéri programok is vártak a kicsikre és nagyokra. Mindezek mellett az edukáció is a Diabétesz Erzsébet-táborok szerves része, a gyerekek többek között a szénhidrát számolást is elsajátíthatták a táborokban.

Budapesten a MentaPRO Alapítvány a Cukorbetegséggel Élő Gyermekek Családjaiért két turnusban szervezett napközit. Szintén a fővárosban valósított meg napközi tábort a Sportos Cukorbetegek Egyesülete. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Nyíregyházán a Nyír-Diabet Egyesület szervezésében került sor napközi Diabétesz Erzsébet-tábori turnusra. Békés megyében, Gyulán a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért két turnusban szervezett napközit.

OTTALVÓS DIABÉTESZ ERZSÉBET-TÁBOROK

Az ottalvós táborok programjait a helyi adottságokhoz is igazodva szervezték. Többek között kalandparkba mentek a gyermekek, egész napos ásványgyűjtő túrára, kisvonatozásra, biciklitúrára, sárkányhajózásra, bobozásra jutottak el a táborozók, de voltak vetélkedők, balatoni fürdőzés, koncertek és kézműves foglalkozások is az ottalvós Diabétesz Erzsébet-táborokban.

2020-ban hat szervezet tartott ottalvós tábort: a győri Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület Visegrádon, a miskolci Cukorbeteg gyermekekért Alapítvány Telkibányára szervezett tábort, a Rákosmenti Gyermekcukorbetegek Közhasznú Egyesülete Kisinócon táborozott, a Sportos Cukorbetegek Egyesülete a Velencei-tónál, Agárdon szervezett tábort, a budapesti Juvenilis-Diab-Help Alapítvány Balatonfenyvesen táboroztatott, a Cukorbetegek Egri Egyesülete Egerben szervezett ottalvós tábort.

Cukorbeteg Gyerekeket Támogató Egyesület ottalvós tábora Visegrádon