A Zánkai Erzsébet-tábor egy különleges programsorozatnak is otthont ad 2018-ban, a Családok évében: a Családi Erzsébet-táborokban a gyermekek nem az iskolai közösséggel, hanem családtagjaikkal – szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt tapasztalhatják meg az Erzsébet-tábori szabadidős létet.

A 2018-as éven átívelő Családi Erzsébet-tábor programjai februárban kezdődtek, és jellemzően havi rendszerességgel, összesen 10 alkalommal nyújtanak hétvégi kikapcsolódási lehetőséget a családoknak. Év végéig összesen közel 1000 család vehet részt a jellemzően 3 napos, 2 éjszakás családi hétvégéken, amelyek javarészt az adott időszak aktuális ünnepeihez illeszkednek. A színes programok mellett a szállás és a teljes ellátás is biztosított a családok számára.

A szervező Erzsébet Alapítvány a Családi Erzsébet-táborokban történő részvétel kapcsán a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal, a Katolikus Karitásszal, a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal működik együtt. A jelentkezés folyamatos a fenti szervezeteken keresztül. Feltétele, hogy egy családban legyen legalább egy iskoláskorú gyermek.

A családok számos program közül válogathatnak: többek között ugrálóvár, csúszda, trükkös biciklik várják az örökmozgókat, közösen lehet csocsózni, pingpongozni, óriás táblás játékokkal játszani, számítógépes játékok, szimulátorok várnak kipróbálásra. A legkisebbeket arcfestéssel, babajátszóval várja a tábor. A családok vezetett kirándulásokon vehetnek részt, erdei sétát tehetnek, a Szent Balázs templomromhoz is ellátogathatnak, és együtt fedezhetik fel a Haditechnikai Park katonai járműveit. Esténként csillagászok segítségével kémlelhetik az eget és élőzenés táncházban múlathatják az időt. Minden tematikus hétvégén családi mozizáson vehetnek részt a táborozók, valamint együtt táncolhatnak és tapsolhatnak Magyarország népszerű zenei előadóinak a családi koncerteken. Bűvész és kutyabemutató is sokszor színesíti a programokat. A zánkai tematikus hétvégéken kiemelt szerep jut a hagyományőrzésnek és hagyományőrző programoknak: hónapról hónapra olyan népszokásokba is betekintést nyerhetnek a táborozók, amelyeket a nyüzsgő és dolgos hétköznapok során, a nagyváros zajában nem minden esetben volna lehetőség megismerni, illetve hagyományos népi mesterségeket is megismerkedhetnek a családok, és együtt kézműveskedhetnek. Nyáron 5 alkalommal a Balaton adta vízparti élmények és az ehhez kapcsolódó tábori lehetőségek is elérhetővé válnak számukra. Vasárnaponként pedig katolikus istentiszteleten is részt vehetnek a családok. A Családi Erzsébet-táborokban minden program, játék és eszköz térítésmentesen vehető igénybe.