„A legnagyobb elismerés az volt számunkra, mikor a  gyerekek második nap után azt mondták, hogy ez nem is olyan mint egy tábor, hanem olyan mint egy nagy család”. (egy pedagógus a tiszadorogmai Napközi Erzsébet-táborról)

 

 

 

 

 

 

A Napközi Erzsébet-táborok a nyári szünetben, a gyerekek lakóhelyén valósulnak meg.

2019. évi napközi turnusok az alábbiak voltak:

  1. turnus: 2019.06.17. – 2019.06.21.
  2. turnus: 2019.06.24. – 2019.06.28.
  3. turnus: 2019.07.01. – 2019.07.05.
  4. turnus: 2019.07.08. – 2019.07.12.
  5. turnus: 2019.07.15. – 2019.07.19.
  6. turnus: 2019.07.22. – 2019.07.26.
  7. turnus: 2019.07.29. – 2019.08.02.
  8. turnus: 2019.08.05. – 2019.08.09.
  9. turnus: 2019.08.12. – 2019.08.16.
  10. turnus: 2019.08.26. – 2019.08.30.

A Napközi Erzsébet-táborok lebonyolítására és a megvalósításhoz szükséges forrásokra évről évre jellemzően köznevelési, kötelező közművelődési feladatot ellátó intézmények, valamint családsegítő szolgálatok és központok jelentkezhetnek gyermekcsoportokkal. A napközi táborozás jelképes (napi 100 Ft összegű) részvételi biztosíték befizetésével valósul meg turnusonként hétfőtől péntekig 8.00 és 16.00 között, a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés és a kézművesség, az önismeret és a közösségépítés témájához kapcsolódó színes programokkal és napi négyszeri étkezéssel.

 

 

 

 

 

 

A táborokat megvalósító pedagógusoknak az Erzsébet Alapítvány szakmai javaslatainak figyelembevételével, a gyerekek érdeklődéséhez leginkább illeszkedő heti programtervet szükséges összeállítaniuk, amelynek minden turnus esetén kötelező része egy külső buszos kirándulás is, amelynek köszönhetően sok, kevésbé fejlett régióban élő, hátrányos helyzetű gyermek juthat el például kalandparkba, étterembe, múzeumba, moziba, nemzeti parkba, történelmi emlékhelyekre, élményfürdőbe, állatkertbe – a legtöbben közülük életükben először.

2019-ben az ország több száz településén, összesen mintegy 1200 napközi tábor valósult meg az Erzsébet Táborok keretein belül. 

Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek. Az aktuális felhívások mindig az E-TÁBOR PLUSZ menüpontra kattintva érhetőek el. Jelentkezni is ezen a felületen tudnak az arra jogosultak előzetesen történt regisztrációt követően/korábbi, érvényes regisztráció esetén. Fontos, hogy az E-TÁBOR PLUSZ új felületre regisztrálni kell, és azoknak az intézményeknek és szervezeteknek is szükséges ezt megtenniük, akik már korábban jelentkeztettek tanulókat bármely Erzsébet-táborba.

 

Gyakran ismételt kérdések a táborral kapcsolatban

Mik azok a Napközi Erzsébet-táborok?

A Napközi Erzsébet-táborok a nyári szünetben, a gyerekek lakóhelyén, napközi rendszerben valósulnak meg. A hétfőtől péntekig tartó turnusokban, reggel 8.00 és délután 16.00 között szervezett táborok programját az Alapítvány által előírt kötelező programelemek alapján a jelentkező intézmény pedagógusai állítják össze és valósítják meg, igazodva a gyermekek igényeihez és a helyi sajátosságokhoz.

Mik azok a „kötelező programelemek”?

A Napközi Erzsébet-táborokat szervező intézmények egy előzetesen összeállított programtervvel jelentkezhetnek a megvalósításhoz szükséges forrásokra. Ezekben a programtervekben kötelezően meg kell, hogy jelenjenek a sport és egészséges életmód, a környezettudatosság, a hagyományőrzés, kézművesség, az önismeret és közösségépítés témája köré szervezett programok, valamint egy, a lakóhelyet elhagyó buszos kirándulás is.

A Napközi Erzsébet-tábornál mi a minimum és a maximum létszám, amivel egy intézmény jelentkezhet?

A minimum létszám 20 fő, a maximum létszám 150 fő.

Ki határozza meg, hogy milyen programokat szervezünk a Napközi Erzsébet-táborokban?

A Napközi Erzsébet-táborok esetében a jelentkező intézmények tervezik és valósítják meg a programokat, az Erzsébet Táborok pedig a megvalósításhoz szükséges forrást biztosítja. A jelentkezés sikerességének egyik feltétele, hogy a kötelező programelemek – a helyi igényekhez igazodó formában – megjelenjenek a programtervben. Tehát a szervező intézményen és a feladatot megvalósító pedagógusokon múlik, hogy az adott kereteken belül milyen programot állítanak össze.

Minden kötelező elemnek szerepelnie kell a napközi tábor programjában?

Igen, a kötelező programelemeknek egy héten legalább egyszer kell szerepelnie a turnus programjában, azonban ezeket a hét bármely napján be lehet építeni a programba.

Ott lehet-e aludni a napközi táborban?

A Napközi Erzsébet-táborok keretében szervezett táborokat csak napközi rendszerben, tehát hétfőtől péntekig, 8.00 és 16.00 között megvalósuló programok esetén támogatjuk, így ezekben a táborokban nem oldható meg az ott alvás.

A Napközi Erzsébet-táboroknál a külső buszos kirándulás kiváltható-e vonatozással vagy sétahajón tett utazással?

Igen, a programelem keretében erre van lehetőség. Az, hogy erre milyen közlekedési eszközt használnak, a program szervezőjének döntése, a jelentkezés keretében azonban elvárás, hogy a csoport a településen kívül eső, külső helyszínre utazzon.

Napközi tábornál a tervezetben lévő étkezési időpontoktól el lehet-e térni?

Igen, erre van lehetőség. Az étkezések időpontját saját igényeikhez alakíthatják a jelentkezők, de a kötelező, napi négyszeri étkezést biztosítani kell.

Egy gyerek hányszor vehet részt Napközi Erzsébet-táborban?

Ugyanaz a gyermek több turnusban is részt vehet.

Ugyanazon napközi táborban részt vehet-e több iskola tanulója is, vagy ilyen tábort csak intézményen belül, kizárólag az intézmény tanulói részére lehet szervezni?

A napközi táborok turnusaiban részt vehetnek különböző intézmények tanulói is, de a tanulói jogviszonyt minden esetben igazolni kell.

Egy intézmény hány napközi tábort szervezhet a nyáron?

Egy intézmény a nyári időszakban kiírt 11 turnus közül akár az összesre jelentkezhet.

Ugyanaz az intézmény jelentkezhet-e egyidejűleg ottalvós és napközi táborra is egy adott évben?

Igen, erre van lehetőség.

A Napközi Erzsébet-táborok esetében mekkora összegre lehet jelentkezni?

A Napközi-Erzsébet-tábor szervezésekor az Alapítvány a jelentkező intézményektől rendel meg táborozási szolgáltatást. A megvalósításhoz gyermekenként 18.000 Ft-ot biztosítunk. Ahány gyermekkel jelentkezik az intézmény, annyiszor 18.000 Ft áll rendelkezésre a tábor megszervezésére.

A Napközi Erzsébet-táboroknál hogyan kell elszámolni?

A Napközi Erzsébet-táborok 70%-ban előfinanszírozottak, az elnyert összeg 30%-a a tábor megvalósulását követően, a beszámoló beadása után kerül kifizetésre. A szakmai és a pénzügyi beszámolót a jelentkezési felületen kell feltölteni, a végszámlát pedig el kell küldeni az Alapítvány részére.