Hungarikum – Dobostorta
Dobos C. József 1885-ben készítette el először a nevével fémjelzett tortakülönlegességet, amivel örökre beleírta magát a magyar gasztronómia történelmébe. Arra, hogy a sütemény bejegyzett hungarikummá váljon, viszont egészen a tavalyi évig, 2019-ig várni kellett.
Dobos, elismert szakács családból származott, ősei között volt, aki Rákóczi fejedelem szakácsaként dolgozott, édesapja, majd fiatalabb éveiben ő maga is az Andrássy család szakácsa volt. Kísérletező kedvű, kreatív emberként folyton újításokon törte a fejét, 1879-ben nyílt pesti csemegeüzletében saját tervezésű ételeket is árusított. A torta, ami meghozta sikerét, szintén egy kísérlet eredménye, célja a hosszabb idejű eltarthatóság volt. A korabeli hűtési módok megnehezítették a mesterek dolgát, a főzött krémek és tejszínhabok hamar megromlottak, így alkotta meg azt a habos vajkrémet, ami azóta számos sütemény alapját képezi. A tortát már 1884-ben elkészítette, de először az 1885-ös Budapesti Általános Kiállításon mutatta be, és hamar óriási népszerűségre tett szert a finomság. A receptet 1895-ben hozta nyilvánosságra, azóta számadatok szerint ma is a cukrászatok és süteményeket forgalmazó vállalkozások forgalmának közel 15%-át a dobostorta teszi ki.
Az eredeti recept:
„1 db. 22 cm átmérőjű tortához kell 6 db piskótalap. Receptje: 6 tojássárgáját jól kikeverünk 3 lat (5 dkg) porcukorral, 6 db tojásfehérjét felverünk habnak, jó keményre, 3 lat (5 dkg) porcukorral, utána összekeverjük a kikevert sárgáját, 6 lat (10 dkg) liszttel és 2 lat (3 és fél dkg) olvasztott vajjal. Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db egész tojás, 12 lat porcukor (20 dkg) 14 lat (23 és fél dkg) teavaj, 2 lat szilárd kakaómassza (3 és fél dkg), 1 lat vanílliás cukor (1,7 dkg) 2 lat kakaóvaj (3 és fél dkg), 1 tábla csokoládé (20 dkg). A fenti 4 tojást, 12 lat porcukrot gázon felverünk és ha meleg, addig keverjük a gázról levéve, amíg ki nem hűl. 14 lat vajat jól kikeverünk, 1 lat vanílliás cukrot teszünk bele, 2 lat olvasztott kakaóval és 2 lat olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, a 12 lat felmelegített puha állapotában levő táblacsokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük és jó átkeverés után 5 lapot összetöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral és 20 részre vágjuk.”
– Dobos C. József: A Dobostorta receptje
Képek forrása: hungarikum.hu