Legyél kreatív! Ünnepi alkotások – porcelángyurmából karácsonyfadísz
Hozzávalók:
- 1 bögre étkezési keményítő
- 2 bögre szódabikarbóna
- 1 és 1/4 bögre víz
- selyemszalag
- hurkapálca
- sodrófa
- gyúródeszka
- sütikiszúró forma
Igény szerint:
- akrilfesték
- ecset
- vizestálka
- Lépés – A porcelángyurma elkészítése
Tegyük fel a vizet melegedni, majd az összekevert száraz alapanyagokat apránként adagoljuk hozzá. Keverés közben egyre nehezebb lesz a folyamat, az elején érdemes kézi habverőt választani, hogy csomómentes legyen, de amint minden alapanyag az edénybe került, váltsunk fakanálra, mert ezután hirtelen történnek az események. Ha besűrűsödött a massza, kész is van a gyurma. Az egész folyamat maximum 5 percet vesz igénybe.
Tipp: Ilyenkor még lágyabb az anyag, de van egy pont, aminél tovább nem fog sűrűsödni, ezért nyugodtan levehetjük a tűzről, készen vagyunk.
Ha szeretnénk színezni akkor festés nélkül is megtehetjük, de ebben az esetben inkább nedves alapanyagot válasszunk. Ha a természetes színezőkre voksolunk, a vizet váltsuk ki a tetszőleges, lehűtött forrázatra (például cékla, hagymahéj), ha viszont maradunk az ételszínezéknél, óvatosan csepegtessük, amíg elérjük a kívánt hatást. Illatnak illóolajat válasszunk, amit már a kész gyurmába dolgozzunk bele, főzés közben veszítenek az olajak az intenzitásukból. A kész gyurmát tegyük át nedves konyharuhára, csomagoljuk bele és hagyjuk így kihűlni.
Hűlés után, ha még puhának vagy ragacsosnak ítéljük a gyurmát, mintha tésztát gyúrnánk, szórjunk a keményítőből a deszkára vagy a felületre, ahol dolgozni fogunk, és dolgozzuk bele. Ezt addig ismételjük, amíg elérjük a kívánt állagot. A maradék gyurma folpakkban, hűtőben pár napig tárolható.
- Lépés
Nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki a formákkal. Az akasztó helyét hurkapálcával vagy szívószállal lyukasszuk, majd szárítsuk ki a formákat.
A porcelángyurma száradási ideje szobahőmérsékleten 1-2 nap. Ha nincs légkeveréses sütőnk, bebarnulhat a sütőben, ezért, ha van időnk, inkább válasszuk a lassabb, de biztosabb levegőn száradást. Ha teljesen kiszáradt, szinte törhetetlen, nagyon kemény anyagot kapunk.
Tipp: Készíthetünk apró nyomatot is a formánkba, ehhez válasszunk egy fenyőágat, vagy egy csipkés anyagot, helyezzük rá a gyurmára és finoman a sodrófával nyomjuk bele, majd szedjük le róla.
- Lépés
A porcelángyurma hófehér színű, ezért festés és egyéb dekorálás nélkül is csodásan mutat, de ha van hozzá kedvünk, akrilfestékkel tovább dekorálhatjuk. Akasztót színes selyemszalagból készítsünk hozzá. Ha a festés mellett döntöttünk, csak akkor fűzzük át rajta a szalagot, ha teljesen megszáradt.
Képek forrása: canva.com