A mese szerepe

A mese remek eszköz a gyermekek anyanyelvi, érzelmi, értelmi és erkölcsi fejlesztésére és nevelésére. A mindennapi mesehallgatásnak fontos szerepe van a fejlődés terén. Érdemes kialakítani ennek kereteit, akár meseszőnyeg vagy mesesarok létrehozásával. Ezáltal a könyvek szeretete, alkalmazása és használata is a gyermekek hétköznapjainak részévé válik.

A mesehallgatás során a gyermekek megtanulnak odafigyelni az eseményekre, a történetre, valamint a szövegértésükre és a szókincsükre is jó hatással van.

A mesékhez, mesehallgatáshoz számos játékos tevékenységet tudunk kapcsolni:

  • Rajzoljuk le kedvenc szereplőnket a közösen meghallgatott meséből. A nagyobb gyermekeket kérjük meg, hogy a történet során felbukkanó szereplőket sorrendben, egymást követve rajzolják le.
  • Vessük rajzlapra a közösen meghallgatott történetet a kedvenc szereplővel együtt.
  • Beszéljük meg a mesében felmerülő jó és rossz cselekmény szálakat: Milyen jó történt a mesében? Mi volt a rossz történés az elhangzott mesében?
  • Folytassuk a történetet: bízzuk a gyermekek képzeletére, hogyan folytatnák a mesét.
  • Játsszunk el olyan meséket a gyermekekkel közösen, amelyeket már ismernek, majd próbálják meg kitalálni a cselekmény és a szereplők alapján, hogy melyikre gondolunk.
  • Utazzunk el „Meseországba”, ehhez a kalandhoz együtt készítsünk vonatjegyet, melyre rajzoljuk rá az adott mese szereplőit.
  • Ha adódik lehetőség, a gyermekek által ismert és kedvelt mesék képeit nyomtassuk ki, majd vágjuk legalább három-négy darabra, a feladatuk pedig az, hogy a puzzle darabokot válogassák ki, majd rakják össze a képeket.

 

Több mese, köztük népmesék is elérhetőek az alábbi linkeken:


Szabó Gyula mesélő: A macskacicó ( magyarnépmese)

 

Szabó Gyula mesélő: Kacor király

 

Szabó Gyula mesélő: Répamese

 

Lábodi Ádám mesélő: Lipcsei Tímea: Hópihe, Pelyhecske és Napsugár

 

Galán Géza mesélő: Lipcsei Balázs: A varázsautó