Legyél kreatív! – Adventi naptár házilag

Az adventi naptár eredetileg az ünnepekre való ráhangolódást szolgálta. A napokhoz tartozó kis ablakok kedves, a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó üzeneteket tartalmaztak. Ma már szinte minden üzletben és nagyobb áruházban kaphatunk édességekkel, apró meglepetésekkel töltött kalendáriumokat, de akár magunk is elkészíthetjük a hozzánk és családunkhoz leginkább illő, személyes üzenetekkel, meglepetésekkel telepakolt saját verziónkat.

A következőkben olyan egyszerű ötleteket mutatunk, amik otthon is megtalálható vagy filléres alapanyagokból elkészíthetőek, és az alkotásból a legkisebbek is ki tudják venni a részüket.

 

  1. natúr papírzsákocskák

Ehhez a naptárhoz akár magunk is elkészíthetjük a zsákocskákat egyszerű papírlapból vagy már nem használt csomagolópapírból, de az előre készen vásárolható zsákok is pár száz forintból beszerezhetőek. Dekorálhatjuk színes ceruzákkal, zsírkrétával és filctollakkal, de ragasztással otthon található fűszernövényekkel, például csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel vagy kirándulások során gyűjtött termésekkel is feldobhatjuk.

  1. apró üzenetek

Ehhez az igazán egyszerű, de látványos naptárhoz, csak papírlapokra, spárgára és egy hosszabb ágra lesz szükségünk. Az egyforma méretre vágott papírlapokra írhatunk jókívánságokat, kedves szívességeket, például a házimunka átvállalása vagy egy masszázs, de ünnepi idézeteket, dalokat, vagy bármit amiben a család megállapodik.

  1. házikó

 Az otthon kallódó papírgurigákat érdemes összegyűjteni, hiszen a képen látható módon egy ilyen adventi házikót alkothatunk belőlük. Az elrejtett üzenet vagy apró ajándék méretétől függően ketté vághatjuk vagy harmadolhatjuk is a hengereket. Ragasszuk egymás mellé rendezve egy vastagabb kartonpapírra azokat (a kartonhoz egy már nem használt kartondoboz oldala is tökéletes), majd készítsük el a hengerek „ajtajait”. Az ajtók vékonyabb papírból készüljenek, hogy a kibontás majd egyszerűbb legyen. A kész alkotást sokféleképpen dekorálhatjuk, termésekkel, rajzokkal, matricákkal stb., naptárunknak csak a képzelet szabhat határt.

  1. kesztyű, zokni

Biztos, minden háztartásban bujkálnak pár nélkül maradt kesztyűk vagy zoknik. Ezeket összegyűjtve kedves kalendáriumot készíthetünk percek alatt. A magányos ruhadarabokat csipesszel feltehetjük egy kifeszített zsinórra és kedvünkre megtölthetjük apróságokkal.

  1. mézeskalács

Süthetünk is adventi kalendáriumot, hiszen a mézeskalács és ünnepi kekszfélék akár hetekig is elállnak, a kérdés csak az, vajon kibírjuk, hogy minden nap, csak egyet fogyasszunk belőlük?

 

Képek forrása: canva.com