Ajánló – Google Arts and Culture

Google Arts and Culture


A világ lehíresebb alkotásai között tartják számon Leondardo da Vinci Firenzében készített Mona Lisa festményét, az Utolsó vacsorát, a Michelangelo által festett Ádám teremtését a sixtusi-is kápolna mennyezetén, vagy Vincent van Gogh műremekét, az Önarckép levágott füllel című festményt. A szobrok közül sokunknak Michelangelo Dávid szobra, a New York-i Szabadságszobor, vagy az Aphrodité istennőt ábrázoló Milói Vénusz juthat eszébe. Ha híres épületekre gondolunk, rögtön bevillanhat az indiai egzotikus Taj Mahal, a franciaországi monumentális Eiffel-torony és a Notre Dame székesegyház, az egyiptomi piramisok, vagy a budapesti Szépművészeti Múzeum egyaránt.

Ha ma az ember ezekre a csodálatos alkotásokra gondol, egyszerre fogja el öröm és bánat, hiszen elődjeink számtalan felejthetetlen alkotással gazdagították a képző- és iparművészetet, építészetet és megannyi művészeti ágat, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel a világon szinte az összes múzeum bezárt, kiürültek az utcák, és aki csak teheti otthon tevékenykedik, otthonról dolgozik.  Ezek a változások most megnehezítik a mindennapjainkat, nem járkálhatunk, nem utazhatunk szabadon. De szerencsére már egy ilyen helyzet áthidalására  is született megoldás. Ingyenesen, sorban állás nélkül, otthonról bejárhatjuk a világot, és megtekinthetjük 70 ország több mint 1200 múzeumának képtárát, modern és kortárs művészetalkotási remekeit. De nem csak múzeumokat felfedezhetünk fel a digitális világ segítségével, hanem különböző híres épületeket, nevezetességeket is, sőt, olyan történelmi személyekkel is megismerkedhetünk, akik jelentős hatással voltak a világunk alakulására. Mindezt mégis hogyan? Egyetlen ingyenesen elérhető alkalmazás segítségével, ahol egy helyen találkozhatunk különböző gyűjtemények, témák között barangolva, interaktív, színes tartalmakkal, leírásokkal és hírekkel.  

A Google Arts & Culture az a felület, ahol meglátogathatjuk a legnépszerűbb kiállításokat, elképesztő részletességgel ránagyíthatunk a műalkotásokra, és több ezer történet, fotó, videó és kézirat között böngészhetünk.

A kedvenc műalkotásunk vagy nevezetességünk megkeresésével létrehozhatjuk saját gyűjteményünket, amit akár ismerőseinkkel vagy barátainkkal is megoszthatunk. Ennek a remek felületnek a segítségével elutazhatunk szinte a világ bármely pontjára és felfedezhetünk új alkotásokat, alkotókat, természeti csodákat egy virtuális tárlaton keresztül. A felfedezéseink során lehetőségünk van mozogni, szintek között járkálni, közelíteni, nagyítani, 360 fokban körbejárni az épületeket. Az alkalmazás alapvetően magyar nyelvű, de a leírások nagy része angol nyelven található. Ha kevésbé vagyunk jártasok az angol nyelv területén, akkor is bátran vágjunk bele a felfedezésbe, hiszen a fordítás gomb segítségével magyar nyelven is olvashatunk a kiállításokról, bárhol is legyenek a világon.

A Google Arts & Culture a weboldal mellett applikációval is rendelkezik. Az applikációban a Gyűjtemények funkció használatával keresgélhetünk a múzeumok között (Metropolitan Művészeti Múzeum, Louvre, vatikáni Múzeumok, brit Nemzeti Képtár, Szépművészeti Múzeum) akár manuálisan (összes, A-Z-ig), akár térkép segítségével. Ugyanakkor a Témák funkció használatával is tudunk inspirálódni.

Az applikáció további előnye, hogy az értesítéseinket szabályozhatjuk, így igény szerint értesülhetünk a legfontosabb művészeti és kulturális hírekről, történetekről, a múzeumokról vagy a tartalmi újdonságokról.

Merüljünk el otthon a családdal a művészetek világában! Az alkalmazás használható a Google Arts & Culture hivatalos oldalán, és letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházakból is.

 

Google Arts & Culture használatának menete


Google Arts & Culture weboldalon történő használta:

 1. Google Arts & Culture hivatalos oldalának felkeresése ITT
 2. Profil létrehozása Google fiók használatával (bejelentkezés/regisztráció)
 3. Google Arts & Culture online tárlatának használata

 

Google Play áruház telepítése (tablet, okostelefon):

 1. Google Play áruház megnyitása
 2. Google Arts & Culture megkeresése a keresőben
 3. Google Arts & Culture telepítése
 4. Google Arts & Culture online tárlatának használata

App Store-ból telepítése (tablet, okostelefon):

 1. App Store alkalmazás megnyitása
 2. Google Arts & Culture megkeresése a keresőben
 3. Google Arts & Culture telepítése
 4. Google Arts & Culture online tárlatának használata
Forrás (kép és tartalom):
https://artsandculture.google.com/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.cultural&hl=hu

https://pixabay.com/