Ajánló – Hol vagy, Kajla?

Ajánló – Hol vagy, Kajla?


 

Biztosan ismerősen cseng az a kifejezés, hogy Magyarország a csodák forrása, vagy lehet, hogy már láttuk azt a gyönyörű videót, ahol mindezeknek szemtanúi is lehetünk. Magyarország legszebb tájait sokféleképpen lehet felfedezni. Húzhatunk túrabakancsot, megközelíthetjük autóval, kerékpárral, különböző tömegközlekedési eszközökön, vízen, vagy levegőben.

De bármelyiket is választjuk, biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk. Végig járhatjuk az Országos Kéktúra útvonalát, nézhetjük a daruk vonulását a Hortobágyon, bringázhatunk a Pilisben, túrázhatunk Zemplén erdeiben, és úszkálhatunk a Balatonban is. Fedezzük fel így is hazánk szépségeit, vadregényes tájait, természeti kincseit, és világörökségeit. Mindezt otthonról, kényelmesen, interaktív formában, játszva tanulva egy számítógép, tablet vagy okostelefon segítségével. Ebben a kalandban egy Kajla nevű kedves, aranyos és nagyon szerethető kölyökkutya lesz segítségünkre.

Kajla két helyen is megtalálható. Az egyik a kajla.hu oldal, a másik pedig egy Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás (applikáció). Mindkettő célja, hogy a gyerekek megismerjék Magyarország megyéit, természeti kincseit és a nevezetességeit, valamint ünnepi hagyományainkat és népszokásokat.

Ez a felfedezőutat kizárólag szülői regisztrációval kezdhető meg. A játékban való részvételhez először a szülőknek ki kell tölteniük a regisztrációs mezőket, hogy az elért eredményeket tárolni tudja az alkalmazás. Itt a vezetéknév, keresztnév, e-mail cím, irányítószám, jelszó megadása szükséges, illetve az adatvédelmi szabályok elfogadása. Ezt követően a szülők létre tudnak hozni különböző profilokat a gyermeküknek. Érdemes annyi profilt létrehozni, ahány testvér van a családban, hogy külön is nyomon követhető legyen a saját fejlődés. A profilok létrehozását követően már kezdhetjük is a kalandozást ezzel a kis kíváncsi természetű vizslakölyökkel.

A kezdőképernyőn látható, hogy éppen kinek a profiljában van a gyermek, lehetőség lesz játékot váltani (Országjárás, Tél, Tavasz), megtekinthetők a már megszerzett jelvények az elvégzett feladatok nehézsége, a felfedezett megyék, a megszerzett javak, a napi bejelentkezések, a játékon belül eltöltött idő, az elvégzett feladatok összpontszámának a függvényében. A megadott adatok és a profil is módosítható, megtekinthető a karakterlap is a kezdőlépernyőn.

A karakterlap a különböző típusú játékok (felfedezett megyék, advent, karácsony, szilveszter, húsvét) eredményeiből áll össze. Ha minden beállítással elkészültünk, kezdődhet is a játék. Először Vas megyében a Kőszegi vár és a Jáki templom feladványit kell megoldani, különböző próbák, kihívások teljesítésével. Ha elsőre nem sikerül egy-egy kihívást teljesítenie a gyerekeknek, akkor sem kell csüggedniük, többször is nekiugorhatnak egy-egy feladatnak, és könnyebbségi szinteket is lehet közben váltani.

A játék időre megy, de ha közbejön egy halaszthatatlan dolog, meg is lehet állítani az adott játékot, és ugyanonnan lehet folytatni később.

Az Országjárás játékok során Magyarország természeti szépségeit, várait, templomait, fürdőit, állatkaparkjait, természetvédelmi területeit és látnivalóit fedezhetjük fel. Megismerhetjük többek között a Nyíregyházi Állatparkot, a Túristvándi Vízimalmot, az Aggteleki Cseppkőbarlangot, Bükfürdőt, vagy a székesfehérvári Országalmát.

A Téli játékok során Kajla a segítségünkre lesz abban, hogy felkészüljünk a Farsangra, megismerkedjünk néhány hagyományos magyar jelmezzel (huszár, madárijesztő, csikós, menyecske, busó, boszorkány, huszárok). A mókás jelmezekben képet is készíthetnek a gyerekek Kajláról, amelyet aztán a készülékre is letölthetünk. Egy térkép segítségével megtekinthetjük, hogy Kajla milyen téli programhelyszíneket ajánl. A zöld ikon a karácsonyi, adventi vásárokat, a piros gombostű pedig azt jelzi, hogy hol várnak ránk izgalmas téli programok. Részt vehetnek a gyerekek adventi, karácsonyi, és szilveszteri tematikájú játékokban is, ahol az izgalmas kalandok mellett érdekességeket is megtudhatnak az ünnepekről.

Szerencsére már a telet magunk mögött hagytuk, így a Tél mellett Kajla társaságában lehetőségünk van a Tavasz szépségeit és örömeit is megismerni, főképp a húsvéti és a pünkösdi szokásokat, hagyományokat. A térképen a különböző hagyományokhoz kötődő érdekességeket is megismerhetők, és az azokkal kapcsolatos játékokban próbára tehetik tudásukat a gyerekek.

 

Az applikáció az App Store-ból és a Google Play áruházakból is letölthetők, Android és iOS rendszereken is fut.

 

 

Hol vagy, Kajla? applikáció használatának menete


Google Play áruházból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás telepítése
  4. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás használata

 

App Store-ból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. App Store alkalmazás megnyitása
  2. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás telepítése
  4. Hol vagy, Kajla? elnevezésű alkalmazás használata

 

Forrás (kép és tartalom):
https://kajla.hu/
https://csodasmagyarorszag.hu/
https://turizmus.com/szabalyozas-orszagmarketing/kajla-kutyaval-fedezhetik-fel-magyarorszagot-az-iskolasok-1164471
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mtu.orszagjaras
https://apps.apple.com/hu/app/holvagykajla/id1465585691
Kép forrása: https://kajla.hu/