Ajánló – Kétéltű- és hüllőhatározó

Ajánló – Kétéltű- és hüllőhatározó


Ha arra kérnélek téged, hogy gondolj egy számodra kedves állatra, akkor nagy eséllyel nem egy homoki gyík, egy kockás sikló, vagy egy foltos szalamandra fog elsőre az eszedbe jutni.

A biológia óráidról vagy természettudományos filmekből biztosan tudod, hogy a kétéltűek és a hüllők a gerincesek osztályába tartoznak. A kifejlett kétéltűek (békák, szalamandrafélék) közül egyesek jobban kötődnek a vizekhez, mások szinte teljes egészében szárazföldi életmódot folytatnak. És azt tudtad, hogy a kétéltűek és a hüllők az egyik legsúlyosabban veszélyeztetett állatcsoport a Földön? Az is érdekesség, hogy a hüllők (teknősök, kígyók, gyíkok) nem tudják megrágni táplálékukat, és az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálhatók, döntő többségük pedig ragadozó. De vajon gondoltad volna, hogy a bevezetőnkben felsorolt állatok Magyarországon is fellelhetők, és hogy létezik olyan alkalmazás, amelynek a segítségével beazonosíthatod a hazánkban előforduló összes kétéltűt és hüllőt?

Szeretettel ajánljuk neked a Kétéltű- és hüllőhatározó applikációt, amellyel az állatkerti és a természetjáráshoz kötődő élményeidet elevenítheted fel, illetve megtudhatod, hogy hazánkban milyen kétéltűek és hüllők élnek. A határozó a Magyaroroszágon előforduló összes kétéltű vagy hüllő beazonosításához segítséget nyújt. Ez összesen 17 kétéltű és 18 hüllő fajt jelent, 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal együtt. Ha határozni szeretnél, válaszd az „Ez mi lehet?” gombot, és már is kezdheted a meghatározást. A határozásnál lehetőséged van kiválasztani a megfigyelni a kívánt állat alakját, a legjellemzőbb színeit és az élőhelyét. A lehetséges találatokat legalul a narancssárga mezőben fogod látni. Ha túl sok van, még tovább tudod szűkíteni. Ha megtaláltad a keresett állatot és a képére kattintasz, további információk állnak rendelkezésedre. Megtudhatod az állat részletes leírása mellett a latin és az angol nevüket, a rendszertani besorolásukat és a természetvédelmi értéküket is. További határozási segítségként meghallgathatod a békák hangját is.

Ha még többet szeretnél megtudni a kétéltűekről és a hüllőkről, az adatlap alján található „Többet akarok tudni” gomb megnyomásával ellátogathatsz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjára, ahol a Tudástár menüpontban, a Magyarország kétéltűi és hüllő fejezetben további érdekességeket olvashatsz.

Itt a fajról bővebb fajleírást találhatsz, valamint fotókat is nézegethetsz.

Ha nem határozni szeretnél, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal, kattints a „Lexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza.

Az applikáció Játék funkciójával a fajismeretedet vagy éppen a frissen megszerzett tudásodat is próbára teheted. A jobb felső sarokban nyomon követheted, hogy még hány életed van. Az a feladatod, hogy kitaláld, a képen milyen kígyó, béka, gyík, sikló, vagy éppen varangy szerepel, és ezért pontokat gyűjthetsz.

 

Az alkalmazás Androidon és iOS-en is elérhető, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve. Tableteken, vagy egyáltalán nem vagy rosszabb minőségben működik. Az applikációt az App Store-ból és a Google Play áruházakból is letöltheted.

 

Kétéltű- és hüllőhatározó applikáció használatának menete


Google Play áruházból történő telepítés (okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. 2. Kétéltű- és hüllőhatározó című alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Kétéltű- és hüllőhatározó telepítése
  4. Kétéltű- és hüllőhatározó című alkalmazás használata

App Store-ból történő telepítés (okostelefon):

  1. App Store alkalmazás megnyitása
  2. 2. Kétéltű- és hüllőhatározó című alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Kétéltű- és hüllőhatározó telepítése
  4. Kétéltű- és hüllőhatározó című alkalmazás használata

 

Forrás (kép és tartalom):
http://www.mme.hu/
https://hullomagazin.hu/hu/blog/magazin/magyarorszagi-keteltu-es-hullohatarozo-app.113.ahtml
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hps.hullohatarozo
https://pixabay.com/