Internetbiztonsági kvíz

A digitális átalakulás egyik legfontosabb kérdése, hogy hogyan tudjuk az internetet, különösen a fiatalok hogyan tudják az internetet biztonságosan, tudatosan és értékteremtő módon használni.

A Digitális Jólét Program keretében működő Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiája által tervezett online játék élvezetes, szórakoztató módon ismerteti a gyerekkel az online világ kihívásait, és azt is megmutatja, hogyan navigáljunk biztonságosan, értő módon a ránk zúduló információáradatban.

Ebben az internetbiztonsági kvízben két módban is játszhatunk:  a Tanuló mód egyre nehezedő kérdéseken keresztül segít megismerni és elsajátítani az adatbiztonság, a személyiség online védelme, az online zaklatás és más kockázatok elleni védekezés lehetőségeit. A Bon-bon mód pedig egy tippelős kihívás. A játékot három élettel kezdheti el a játékos, ami hibapontonként csökken. A nehezítés, hogy a teljes kérdéssort véletlenszerűen vetíti elénk a program, és akkor járunk sikerrel, ha az összesre jó választ adunk, valamint életünk is marad. A játék – segítségképpen – néhány másodpercenként elvesz egyet a megoldási lehetőségek közül.

A játék kezelőfelülete egyszerű, dizájnja letisztult. A jó eredményt zöld szín jelzi, majd a karikában is megjelenik az addig elért pontszámunk.

Rossz válasz esetén egy felugró ablak magyarázatot ad a helyes válaszra, kattintás után zölddel is jelzi a program a helyes választ és egyel csökken a játékos élete.

A játékot akár felnőttként vagy a gyermekekkel együtt is érdemes végigjátszani, hiszen a mindennapjainkban használt, dinamikusan fejlődő felületekről, fogalmakról, jelenségekről tudhatunk meg fontos információkat benne.

A játékot ITT tudod kipróbálni.

 

A szöveges tartalom és a videó az Online Erzsébet-játékok részeként a Digitális Jólét Program és Digitális Gyermekvédelem keretein belül készült.

Képek forrása: https://gms.hu