Ajánló – Öko Napló

Ajánló – Öko Napló


Ha azt kérdeznénk tőled, hogy mit gondolsz, mik napjaink legsúlyosabb környezeti problémái, mit mondanál? Valószínűleg a válaszaid között  az élmezőnyben szerepelne a globális felmelegedés, a klímaváltozás, a pazarlás,  a tengerek és az óceánok szennyezése, a túlnépesedés, maga a környezetszennyezés. Még ha ezekkel tisztában is vagy, megfogalmazódhat benned az a gondolat, hogy jó-jó, de én mit tehetek azért, hogy a problémák megszűnjenek? Nem késő már cselekedni?

Mivel ezeket a problémákat az emberi tevékenység okozza, a megoldás is az emberi viselkedés megváltoztatásával, tudatosabb magatartás tanúsításával történhet. Cselekedni pedig sosem késő! Lehet egyénileg vagy kisebb-nagyobb közösségi szinten, de te is hatást gyakorolhatsz a környezetedre (családodra, barátaidra, ismerőseidre).

Szeretnénk a figyelmedbe ajánlani egy olyan alkalmazást, amellyel a Földünk megóvását és a környezetszennyezés csökkentését akár már ma elkezdheted. Ez nem más, mint egy olyan app, aminek már napi pár perces használatával játékosan tehetsz a környezetért, és tippeket is kaphatsz  ökolábnyomod csökkentéséhez.

Az Öko Napló egy olyan környezetvédelmi játék, amelyben a kérdések megválaszolásával megtudhatod azt, hogy milyen mértékben szennyeznéd a Földet, ha nap, mint nap ugyanúgy cselekednél. A kérdésekre adott válaszaid alapján láthatod, hogy mely cselekedeteid védik, és melyek ártanak a Földnek. Naponta 5 kérdést kapsz különböző környezetvédelemmel kapcsolatos témakörökben, és a válaszaid tükrében pontokat gyűjthetsz (minden válasz egy pontot ér). Az alkalmazás minden nap összegzi az elért pontjaidat. Ahogy napról napra haladsz a különböző kérdések mentén, a pontjaidat nyomon követheted egyrészt a Statisztika, másrészt a Ranglista menüpontban.

A Statisztikai adataidnál a használat során megszerzett pontszámaidat láthatod napi szinten, valamint összegezve is. A Ranglista menüpontban pedig az eredményeidet a többi felhasználó eredményével is összevetheted, összeméretheted magadat másokkal, akár a barátaiddal is, amennyiben együtt kezdtek bele a kalandba.

Az összegyűjtött pontjaid mellett a Tippek menüpontban egyszerű és hasznos tanácsokat kaphatsz, amelyek segítik, hogy a gondolkodásodat nem csak tudatosabbá, de ökotudatosabbá is tedd. A tippek végrehajtása érthető, könnyedén teljesíthető, és ha beépíted őket a mindennapjaidba, nemcsak a közérzeted lesz jobb, de a bolygónkon is segítesz.

Az applikáció használata könnyű. A letöltést követően csupán regisztrálnod szükséges bejelentkezési név, jelszó, valamint felhasználónév megadásával.

Ha már úgy érzed, hogy „A Bolygó kapitánya” lettél, és tőled jobban senki nem tudja megvédeni a Földet, akkor a játékot ajánlhatod osztályfőnöködnek is annak érdekében, hogy egy zárt rendszerben osztálytársaiddal közösen egy csoportos játékban vehessetek részt. Így összemérhetitek saját ökológiai lábnyomotokat más iskoláéval, és játékos formában tudjátok ösztönözni egymást a környezettudatosabb életmódra. Annyi a teendőd, hogy az osztályfőnöködnek elküldöd az Öko Napló Játékszabályzatát, és ő tudni fogja a további teendőket.

Mindezek melett a játék nagyszerűségét az adja, hogy internet nélkül, offline módban is játszható, de pontjaid kizárólag online módba frissülnek.

Készen állsz, hogy: lift helyett lépcsőt-, műanyag palackos italok helyett kulacsot-, műanyag csomagoló helyett papírt használj? Készen állsz arra, hogy szelektíven gyűjtsd a hulladékot?

Az applikációt az App Store-ból és a Google Play áruházakból is letöltheted, Android és iOS rendszereken is fut. Fontos azonban, hogy az Apple esetében iOS 10.0 az Android esetében pedig 5.0-ás verziószám fölött támogatott az alkalmazás.

 

Öko Napló applikáció használatának menete


Google Play áruházból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. Öko Napló elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Öko Napló elnevezésű alkalmazás megkeresése telepítése
  4. Öko Napló elnevezésű alkalmazás elnevezésű megnyitása
  5. Öko Napló elnevezésű alkalmazásba Regisztráció/ Belépés

 

App Store-ból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. App Store alkalmazás megnyitása
  2. Öko Napló elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Öko Napló elnevezésű alkalmazás megkeresése telepítése
  4. Öko Napló elnevezésű alkalmazás elnevezésű megnyitása
  5. Öko Napló elnevezésű alkalmazásba Regisztráció/ Belépés

 

Forrás (kép és tartalom):
http://ujnemzedek.hu/
https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.hwstudio.okonaplo
https://apps.apple.com/us/app/%C3%B6ko-napl%C3%B3/id1494318095?ign-mpt=uo%3D2
https://pixabay.com/