Ajánló – OKTONDI

Ajánló – OKTONDI


Az elmúlt időszakban a digitális munkarenddel rengeteg csodálatos összefogás, kezdeményezés alakult. A távtanítás eleinte kissé idegenek tűnhetett. A pedagógusok és az iskolák számtalan  digitális eszköz és pedagógia módszer között választhattak, és  országos szinten rengeteg szervezet, csoport, alulról szerveződő kezdeményezés indult annak érdekében, hogy segítse azokat a diákokat, pedagógusokat, akik a távtanítás idején nehézségekbe, problémákba ütköztek. Ezek közül számos kezdeményezést bemutattunk már,  és a vakáció ideje alatt sem mellőzzük a témát, hiszen helyzettől függetlenül is hasznos lehet az az országos kezdeményezés, amelyet az Egyetemisták az online közoktatásért csoport hozott létre. A csoport több mint 5000 tagból áll, akik folyamatosan gyűjtik és osztják meg a különböző segédleteket, tananyagokat.

Az Oktondi (oktatás.online.digitálisan) egy komplex, folyamatosan frissülő oldal, amely különféle tantárgyakhoz kapcsolódva, köznevelési intézmény típusonként (általános iskola alsó tagozat és felső tagozat, középiskola), évfolyamokra lebontott oktatási segédanyagokat, modulokat tartalmazz.

A diákok az oldalon korcsoport, tantárgy és évfolyam szerint rendezve találják meg az online tartalmakat, legyen szó akár videókról, jegyzetekről, vagy feladatlapokról. Az alsó tagozatosok matematika, olvasás, írás, fogalmazás, angol, etika, technika, informatika és környezetismeret tantárgyak,  a felső tagozatosok pedig magyar nyelv, irodalom, matematika, természetismeret, biológia, kémia és fizika tantárgyak tananyagai közül válogathatnak. A középiskolások esetében közgazdaságtannal, informatikával, ének-zenével is kiegészülnek a tantárgyak listái. Minden tantárgynál korosztály és évfolyam szerint válogathatunk, és hozzájuk kapcsolódó oktatási segédanyagok, témakör mentén szűkíthetjük tovább a keresésünket. Az oldalon rendkívül sok digitális oktatást segítő tananyag és eszköz áll a diákok rendelkezésére

A tanárok számára az Oktondi olyan online platform, amelyen könnyen, és gyorsan elérhetők a tantárgyakhoz tartozó oktatási segédanyagok. A felületen a NAT-tal összhangban folyamatosan bővülő online anyagok, valamint oktató modulok, használati útmutatók segítik a különböző távoktatást segítő programok használatát. Az oktató modulok fájlmegosztással, virtuális terem kialakításával, tanulást támogató anyagokkal (tanulásmódszertan), videó és hanghívást segítő, illetve online tesztekkel összefüggő oktatási anyagokat tartalmaznak.

Az idegen nyelvek oktatására is gondoltak a csoport szervezői. Lehetőség van az oldalon angol, latin, olasz, német, orosz, valamint francia és spanyol nyelveket gyakorolni különböző témakörök, szókincsek, nyelvtant, szövegértést és hallásértést fejlesztő feladatokon keresztül.

Mindezek mellett a csoport tagjai Ügyfélszolgálatot is működtetnek, ahol anonim módon tehetünk fel kérdéseket a tananyaggal, valamint az oldal használatával kapcsolatosan.

Az Oktondi elnevezésű projekt oldala mind a diákok, mind a pedagógusok számára hasznos lehet, hiszen  itt mindent egy helyen találhatunk meg könnyen, gyorsan és rendszerezve.

 

OKTONDI oldal használatának menete


OKTONDI weboldalon történő használta:

  1. OKTONDI weboldal felkeresése ITT
  2. OKTONDI – OKTatás ONline Digitálisan elnevezésű Facebook csoport felkeresése ITT
  3. OKTONDI weboldal tartalmai ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthetők

 

Forrás (kép és tartalom):

https://www.tavoktatas2020.hu/f%C5%91oldal
https://www.facebook.com/oktondi/
https://felajanlas.digitalisjoletprogram.hu/felajanlasok/
https://f21.hu/otperc/oktondi-egyetemistak-az-online-kozoktatasert/