Ajánló – Vaktérkép

 

A vaktérképek általában a földrajzi ismereteink elmélyítésére szolgáló olyan segédeszközök, amelyek hozzájárulhatnak a már meglévő tudásunk tökéletesítéséhez. Segítségével jobban megismerhetjük  a világot, az országok, fővárosok, települések, óceánok, folyók, patakok és különböző tájegységek elhelyezkedését. Lehet, hogy a világ, de akár Európa több ezer természeti egységének megismerése elsőre túl nagy falatnak tűnhet, ezért kezdjük felfedező utunkat közvetlen környezetünkkel. Vajon mennyire ismerjük hazánk vizeit, tájait vagy településeink elhelyezkedését? Mennyire ismerjük Magyarország csodálatos földrajzi adottságait?

Teszteljük az ismereteinket egy vaktérkép segítségével: derítsük ki, mennyire ismerjük hazánk településeit, azok elhelyezkedését, tudjuk-e merre találjuk Magyarország közigazgatási- vagy tájegységeit, melyek a legmagasabb hegycsúcsaink, illetve hol melyik folyóink és utaink keresztezik egymást? A közös felfedezés kalandjához nem kell mást tennünk, mint letölteni a Vaktérkép elnevezésű térképes kvízjáték applikációt, amely egy térképes kvízjáték Magyarország településeivel, tájaival és vizeivel.

Az applikáció segítségével egy Magyarországot ábrázoló vaktérképen eltérő nehézségi szinten különböző feladatokat kell megoldanunk. Lehetőségünk van választani a gyakorlás és a feladatok megoldása között, mely utóbbira már jegyeket is szerezhetünk. A Gyakorlás során első lépésben szükséges kiválasztani a vaktérkép típusát, melyek a következőek: csúcs, csúcs pozíció, folyó, út, település, település pozíció, közigazgatás, valamint tájegység. A második lépésben a nehézségi fokozatot, harmadik lépésben a kérdések számát (5, 7, 10), negyedik lépésben a vaktérkép rétegeit (vízrajz nélkül, megyehatárok nélkül, csak domborzat, domborzat nélkül, csak megyehatárok, csak vízrajz, vaktérkép), utolsóként pedig a játékos módot (1, 2, 3, 4 játékos) választhatjuk ki. Ha sikerült mindent beállítani, indulhat a hazánkat felfedező játék a Start gomb megnyomásával.

A Gyakorlást követően a tudásunkat élesben is tesztelhetjük a Feladatok funkció használatával. A Feladatok során három kategóriában tehetjük próbára a begyakorolt ismereteinket (Hegyek, Folyók és Közigazgatás). A Helyek kategóriában tesztelhetjük, mennyire ismerjük a különböző hegységeket, a középhegységeket és a dombságokat, valamint azt, hogy ismerjük-e a legmagasabb hegycsúcsainkat. A Folyók kategóriában Magyarország fő folyóiról, mellékfolyóiról, vízgyűjtőkről, patakokról szerzett tudásunkról adhatunk számot. A Közigazgatási kategóriánál pedig a hazánk szomszédos országairól, nagyobb határátkelőhelyeiről, megyékről és járásokról tesztelhetjük ismereteinket. A Feladatok funkciónál láthatjuk a kérdések számát, az eredményt, és a teljesített érdemjegyet is. Amennyiben elsőre nem szereztük meg a kívánt érdemjegyet, tovább gyakorolhatunk és a feladatokat is bármikor újra teljesíthetjük.

Az egyéni fejlődés mellett szuper társas szórakozási lehetőség is: a családdal és a barátokkal közösen szerezhetünk új ismereteket, vagy akár versenyezhetünk is, ki tud többet hazánkról.

A térkép összesen 155 település, 174 járás, 19 megye, 1 főváros, 87 főút, autóút és autópálya adatait és elhelyezkedésüket tartalmazza.

Az applikáció a Google Play áruházakból tölthető le. Az alkalmazás Android rendszereken fut.

Vaktérkép applikáció használatának menete

Google Play áruházból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. Vaktérkép elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Vaktérkép elnevezésű alkalmazás megkeresése telepítése
  4. Vaktérkép elnevezésű alkalmazás elnevezésű megnyitása

Forrás: https://play.google.com/store/apps/details?id=mapquiz.gui.android
Kép forrása: https://pixabay.com/