Ajánló – Várak és erődítmények

A különböző stílusú várak, templomok, erődök, őrtornyok és kastélyok Magyarországon is közkedvelt turisztikai célpontok. A várak és kastélyok építészetileg is lenyűgözőek, és sokszor elgondolkodtatnak bennünket,  hogyan építették őket a hegyek, dombok tetejére. Ezek a monumentális erődítmények a régi időknek, a megnyert és elvesztett csatáknak, hősöknek, legendás királyoknak, uralkodóknak állítanak emléket.

A legtöbb várban, kastélyban található múzeum, amely bemutatja a környék, a vár építésének vagy éppen elpusztulásának, csatáinak, legendáinak történetét. Kirándulásra, túrázásra, a várak személyes felfedezésére nem mindig van lehetőségünk, de arra igen, hogy az online térben akár számítógép, okostelefon, tablet, internet segítségével virtuálisan felfedezzük és megismerhessük a történelmi Magyarország páratlan szépségű, lenyűgöző várait, és történetüket.

A Magyar Várarchívum Alapítvány évek óta gyűjti és rendszerezi a magyar várakra, erődtemplomokra, kastélyokra vonatkozó adatokat. Az összegyűjtött adatokat (térképi beazonosítás, alaprajz, mai állapot, történet, leírás, forrásmunkák) és a fényképek egy részét a https://varak.hu/kezdolap honlapon találhatjuk meg. A varak.hu oldalon több mint 2000 látnivaló között böngészhetünk a Kárpát-medence területén. A keresési paraméterek között ország, régió, vármegye, település és a látnivaló típusa szerint is van lehetőségünk szűrni.

csókakői vár

Az oldalon érdekességeket is olvashatunk a magyarországi várakról. Lehetőségünk van arra is, hogy a különböző típusú várakról videókat, 3D interaktív rajzokat tekintsünk meg. A bemutatott várak, templomok felkereséséhez külön GPS lista is a rendelkezésünkre áll.

Mindezek mellett már csak hab a tortán, hogy a weboldal mellett a várak felfedezését és bejárását egy applikáció segítségével is megtehetjük, egy okostelefonnal, egy tablettel a kezünkben. A Kezdőlapon lehetőségünk van keresni, a kedvenceinket megtekinteni, valamint felfedezőútra indulni. Keresni a település megnevezése, a látnivaló típusa vagy az ország, régió, vármegye típusa szerint tudunk. A találatokat követően a várak, kastélyok jobb áttekintését a látnivalóra legjellemzőbb fotó, alaprajz, megközelítési információ segíti (térkép megnyitása, koordináták másolása). Az applikációban a helyszínhez köthető közeli vagy kapcsolódó látnivalók is megjelennek.

visegrádi vár

A legjobban tetsző vagy látogatásra tervezett helyszíneket megjelölhetjük Kedvencként is (piros szív), valamint letölthetjük offline használatra, ha internet kapcsolat nélkül is meg szeretnénk tekinteni a későbbiekben. A letöltési idő függ a helyszín tartalmának a méretétől, és az internetkapcsolat sebességétől. A letöltött látnivalók automatikusan bekerülnek a Kedvencek közé. A megosztás gombbal az aktuális látnivalót könnyen elküldhetjük ismerőseink számára bámely üzenetkezelő alkalmazáson keresztül. A visszajelző gomb lehetőséget ad arra, hogy rövid szöveget és képi információ küldjünk a fejlesztők számára. A Történelem funkció használatával egy hosszabb leírást is olvashatunk az építmények múltjával, építéstörténetével kapcsolatban. A Galéria funkcióval pedig még több földi fotót, alaprajzot, és ábrázolást van lehetőségünk megtekinteni.

Az applikációban a Keresés mellett a másik nagyszerű funkció a Felfedezés menü. Az aktuális GPS pozíciónk alapján felfedezhetjük, hogy milyen történelmi építmények vannak a közelünkben, pontosan hány km-re találhatóak, illetve milyen látnivalókat néznek mások.

Az alkalmazás a magyar mellett angolul is elérhető, ha gyakorolni szeretnénk a nyelvet. Az applikáció az App Store-ból és a Google Play áruházakból is letölthető, Android és iOS rendszereken is fut.

 

Várak.hu applikáció használatának menete

Google Play áruházból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. Google Play áruház megnyitása
  2. Várak.hu elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Várak.hu elnevezésű alkalmazás telepítése
  4. Várak.hu elnevezésű használata

App Store-ból történő telepítés (tablet, okostelefon):

  1. App Store alkalmazás megnyitása
  2. Várak.hu elnevezésű alkalmazás megkeresése a keresőben
  3. Várak.hu elnevezésű alkalmazás telepítése
  4. Várak.hu elnevezésű használata

 

Forrás:

https://varak.hu/kezdolap

https://var-archivum.hu/

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.varakhu

https://apps.apple.com/app/v%C3%A1rak-hu/id1483631191

Képek és kiemelt kép forrása: https://pixabay.com/